XEV Yoyo, μικρό-EV με εναλλάξιμες μπαταρίες [video]

XEV Yoyo, μικρό-EV με εναλλάξιμες μπαταρίες [video]

Το XEV Yoyo είναι ένα ηλεκτρικό μικροαυτοκίνητο με τελική ταχύτητα 80 km/h, αυτονομία 150 km και θα το δούμε στο παριζιάνικο Σαλόνι Αυτοκινήτου, 18-23 Οκτωβρίου.

Το ηλεκτρικό XEV Yoyo σχεδιάστηκε στην Ιταλία και το πρακτικό και συνάμα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του είναι το σύστημα ανταλλαγής μπαταριών και του επιτρέπει να «ανεφοδιάζεται» τόσο γρήγορα όσο κι ένα θερμικό αυτοκίνητο.

Το XEV Yoyo που παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο το 2018, είναι πλέον διαθέσιμο στην ευρωπαϊκή αγορά και ως τετράκυκλο, οπότε θα μπορούσες στην ελληνική πραγματικότητα να το οδηγήσεις από 16 ετών.

H αντικατάσταση των μπαταριών διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά και η αυτονομία του XEV Yoyo φτάνει το 150 km.

Το XEV Yoyo εξελίχτηκε από την ιταλική start-up XEV. Και, παρότι ξεχώριζε για τη σχεδίασή του που θύμιζε τόσο το smart της πρώτης γενιάς όσο και το Renault Twizy, πάνω από όλα ήταν η ιδέα της για εναλλάξιμες μπαταρίες που τράβηξε τo ενδιαφέρον της αγοράς.

XEV Yoyo

Οι μπαταρίες του Yoyo είναι κρυμμένες πίσω από το μαύρο πάνελ που λειτουργεί ως προφυλακτήρας. Ένα «συρτάρι» ανοίγει για να αποκαλύψει τις τρεις μονάδες συνολικής χωρητικότητας 10,3 kWh που επαναφορτίζονται σε τέσσερις ώρες. Και έχουν ενεργειακό απόθεμα που επιτρέπει στο XEV Yoyo να κινηθεί σε απόσταση 150 km. 

Η διαδικασία εναλλαγής των μπαταριών που διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά, αφορά την αντικατάσταση των άδειων συσσωρευτών με τις μπαταρίες που περιμένουν στον ειδικό φορτιστή. Αυτή η δυνατότητα είναι προς το παρόν ανοιχτή μόνο σε επαγγελματίες στις αγορές της Ευρώπης που διατίθεται το Yoyo. Στην Ιταλία, όπου η XEV έχει ήδη πουλήσει 1.500 Yoyo από την αρχή του έτους, αρκετά πρατήρια καυσίμων της ENI είναι ήδη εξοπλισμένα για την εναλλαγή των μπαταριών.

XEV Yoyo

Οι εναλλάξιμες μπαταρίες δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα του XEV Yoyo, το οποίο ενσωματώνει χαρακτηριστικά μοντέλων από τους μαζικούς, παραδοσιακούς κατασκευαστές: Φώτα LED, κλιματισμός και θέρμανση, ηλεκτρικά παράθυρα, εκκίνηση χωρίς κλειδί, ηλεκτρικοί καθρέφτες, πανοραμική οροφή, οθόνη αφής 10 ιντσών κ.ά. 

Από τεχνικής πλευράς, ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει ισχύ που ισοδυναμεί με 20 ίππους, ενώ οι διαστάσεις του XEV Yoyo είναι 2,53 m σε μήκος, 1,50 σε πλάτος και 1,56 m σε ύψος.

XEV Yoyo

Με μικρό αριθμό αντιπροσωπειών στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, το XEV Yoyo κοστίζει γύρω από τις 16.500 ευρώ μείον την επιδότηση που του αναλογεί στη χώρα εμπορίας.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube