Επίσημο: Νέα Mercedes-AMG GT R 2017 [video]

Επίσημο: Νέα Mercedes-AMG GT R 2017 [video]

Παρουσιάστηκε κι επίσημα η πιο σκληροπυρηνική GT, με 585 PS, 71, 4 kgm, βελτιωμένο αεροδυναμική, τετραδιεύθυνση και αγωνιστικό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης.

H  Mercedes-AMG GT R 2017 είναι το πρώτο μοντέλο της AMG που με το χρώμα του λανσαρίσματος υπονοεί πως πρόκειται για ένα φαρμακερό φίδι.

Είναι επίσης το πρώτο μοντέλο του επίσημου βελτιωτή της Daimler που ενσωματώνει τετραδιεύθυνση και υπόσχεται ιλιγγιώδη συναισθήματα γυρίζοντας στο Nürburgring Nordschleife.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το χρόνο της GT  R στο Nurburgring, παρά την αρχική πεποίθησή μας για αντίθετο, με ότι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό. Ελπίζουμε αυτά να δοθούν γρήγορα στη δημοσιότητα, μιας και αδημονούμε να δούμε τι καντάρια πιάνει στην Πράσινη Κόλαση.

Στα χαρτιά και έναντι της στάνταρ GT S, το 4λιτρο διτούρμπινο μοτέρ V8 αποδίδει 75 άλογα και 10,2 kgm παραπάνω. Νούμερα που της δίνουν μόλις 0,2” καλύτερο 0-100 km/h, δηλαδή η GT R χρειάζεται 3,6” για τη μέτρηση, φτάνοντας δεν στην ευθεία τα 318 km/h.

Κατά τα λοιπά, ο πράσινος θηριώδης όφις της AMG πατά σε σφυρήλατες ζάντες που ντύνονται με λάστιχα Michelin Sport Cup 2, 275/35 ZR 19 εμπρός και  325/30 ZR 20 πίσω. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα συστατικό και μπορεί να κόψει κάμποσα δευτερόλεπτα στο ‘Ring έναντι της Mercedes-AMG GT S, αλλά η Mercedes-AMG δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε τη Mercedes-AMG GT S [video] 

Η GT R είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής της AMG με ενεργή τετραδιεύθυνση. Σε ταχύτητα μέχρι 100 km/h, οι πίσω τροχοί στρίβουν αντίθετα φορά απ’ ό,τι οι εμπρός και σε γωνία μέχρι μιάμιση μοίρα. Όπως και στα άλλα τετραδιεύθυνα αυτοκίνητα, αυτό μικραίνει τον κύκλο στροφής και ενισχύει το κράτημα στις κλειστές στροφές. Σε ταχύτητα πάνω από τα 100 km/h, οι πίσω τροχοί ξεκινούν να στρίβουν ομοίως με τους εμπρός, επιμηκύνοντας εικονικά το μεταξόνιο και ενισχύοντας τη σταθερότητα του πατήματος.

Ο τρίτος νεωτερισμός της GT S έχει να κάνει με την προσθήκη ενεργών αεροβοηθημάτων που, όπως και η ενεργή τετραδιεύθυνση, φαίνεται ότι ενσωματώθηκαν για να μπορέσει το αυτοκίνητο να αντιπαρατεθεί με την Porsche 911 Turbo S (991). Υπενθυμίζουμε γι’ αυτούς που έχουν ξεχάσει ή απλώς δεν θυμούνται, η Mercedes-AMG προσέλαβε έναν μηχανικό πλαισίων από την Porsche για να «στιλβώσει» το κράτημα της GT.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε τη Mercedes-AMG C 63 S [video] 

Κάτω από το πλέγμα της μάσκας υπάρχει ένα αναπτυσσόμενη αεροδυναμική επιφάνεια, που κινείται πάνω και κάτω, αυξάνοντας την αρνητική άντωση, μέσω της διαχείρισης στη ροή του αέρα κάτω από το αυτοκίνητο. Το κέρδος από αυτή την ανθρακονημάτινη αεροδυναμική επιφάνεια ελέγχου μεταφράζεται σε μείωση της άντωσης κατά 40 kg στον εμπρός άξονα στα 250 km/h.

Ένα σετ από περσίδες πίσω από τη γρίλια της μάσκας, όπως ακριβώς και στην 300 SL W194, μπορούν να ανοίξουν και να κλείσουν ηλεκτρικά, βελτιώνοντας την αεροδυναμική και την ψύξη του μοτέρ. Παρά την αύξηση της κάθετης αεροδυναμικής πίεσης, τα πιο φαρδιά λάστιχα και το body kit, GT R καταφέρνει να είναι πιο αεροδυναμική και με καλύτερο συντελεστή οπισθέλκουσας από τις στάνταρ GT και GT S.

Τέλος, η Mercedes-AMG εξέλιξε επίσης ένα σύστημα ελέγχου πρόσφυσης εννέα σταδίων, που προέρχεται απευθείας από το DTM, με το πρώτο επίπεδο να διασφαλίζει την οδήγηση στο βρεγμένο, μέχρι το ένατο που σου δίνει τη δυνατότητα να εξαερώσεις τα πίσω λάστιχα.

Τα μόνα «κακά» μαντάτα προέρχονται από τον τομέα του βάρους. Παρά περί το αντίθετο που θα μπορούσαμε να εικάσουμε, η GT R είναι μόνο 15 kg πιο ελαφριά από την GT S. Οπότε, όποια βελτίωση προκύψει στις επιδόσεις της στην πίστα, αυτή θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην έξτρα δύναμη και στη βελτιωμένη αεροδυναμική.

Η νέα Mercedes-AMG GT R 2017 θα λανσαριστεί εμπορικά τον Νοέμβριο τις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη αναμένεται λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2017, αμέσως ύστερα από το Σαλόνι της Γενεύης. Τιμή επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί από τη Mercedes-AMG, αλλά δεν θα είναι φθηνή. Με δεδoμένο ότι στην Ελλάδα μια GT S κοστίζει με το νέο τέλος ταξινόμησης 200 χιλιάρικα, μια GT R τη βλέπουμε να κινείται κοντά στα 250.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Νέος τιμοκατάλογος Mercedes-Benz, Ιούνιος 2016

[Πηγή Mercedes-AMG]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube