Με 40% ανακυκλωμένα υλικά έως το 2039 όλα τα αυτοκίνητα της Mercedes-Benz

Με 40% ανακυκλωμένα υλικά έως το 2039 όλα τα αυτοκίνητα της Mercedes-Benz

Η Mercedes-Benz εξετάζει τη χρήση πρωτότυπων υλικών με στόχο να μηδενίσει το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα στην παραγωγή των αυτοκινήτων της. 

H Mercedes-Benz έχει πολλές φορές αναφερθεί σε μια σειρά από νέες διαδικασίες και υλικά που θα εισάγει στη γκάμα οχημάτων της ως μέρος του στόχου που θέλει έως το 2039, ο στόλος των αυτοκινήτων της να έχει μηδενικό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα. Μέρος αυτού του στόχου είναι τα αυτοκίνητά της να κατασκευάζονται από τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένα υλικά.

«Τα οχήματα παραγωγής μας περιέχουν ήδη μεγάλο αριθμό ανακυκλωμένων υλικών. Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα αυξήσουμε το ποσοστό των ανακυκλωμένων πρώτων υλών στον στόλο των επιβατικών αυτοκινήτων μας στο 40% κατά μέσο όρο», δήλωσε ο Markus Schäfer, επικεφαλής τεχνολογίας της Mercedes-Benz.

mercedes1

Αυτό θα περιλαμβάνει μια σειρά από γνωστά πράγματα, όπως υλικά κατασκευασμένα από δίχτυα ψαρέματος και μπουκάλια PET, αλλά και τη χρήση χημικής ανακύκλωσης. Η διαδικασία επιτρέπει στα μεταχειρισμένα ελαστικά και σε άλλα δύσκολα ανακυκλώσιμα πλαστικά να αναλυθούν στα χημικά τους συστατικά, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να παραχθούν νέα υλικά.

Η Mercedes-Benz διερευνά επίσης τη χρήση του UBQ, ενός υλικού που κατασκευάζεται από αναμεμειγμένα οικιακά απορρίμματα και από αφρό. Γνωστός ως πολυόλη, ο αφρός πολυουρεθάνης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα μαξιλάρια των πίσω καθισμάτων, μειώνοντας κατά 20% το CO2 που θα εκλυόταν στην ατμόσφαιρα. 

Η αυτοκινητοβιομηχανία επιδιώκει επίσης να χρησιμοποιήσει νέα υλικά, όπως χαλιά από ίνες μπαμπού και ένα υλικό που μοιάζει με μετάξι και είναι εντελώς απαλλαγμένο από ζωικά προϊόντα, ενώ παράλληλα εστιάζει και στη μείωση του CO2 στην παραγωγή του χάλυβα στα οχήματά της.

Σε συνεργασία με την Salzgitter Flachstahl GmbH, η Mercedes χρησιμοποιεί χάλυβα κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να εκλύεται στο περιβάλλον 60% λιγότερο CO2. Ο συγκεκριμένος χάλυβας χρησιμοποιείται για την κατασκευή των A-Class, E-Class, τη νέα C-Class και το EQE. 

mercedes2

Παράλληλα, η γερμανική εταιρεία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για τις ταπετσαρίες των αυτοκινήτων της, λύσεις που θα της δώσουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσει το φυσικό δέρμα με άλλα υλικά που θα προσομοιάζουν σε υφή με αυτό. Εάν ένας πελάτης θέλει όντως δέρμα, η αυτοκινητοβιομηχανία θα αρχίσει να προσφέρει αποκλειστικά δέρμα βιώσιμης προέλευσης.

Για να το πετύχει αυτό, η Mercedes θα εξετάσει ενδελεχώς όλη την αλυσίδα παραγωγής, από την κτηνοτροφία μέχρι τη βυρσοδεψία. Θα προμηθεύεται δέρμα μόνο από προμηθευτές που συμμορφώνονται με τους κανόνες καλής διαβίωσης των ζώων, ενώ στη διαδικασία επεξεργασίας θα καταργηθεί η χρήση χρωμίου.  

«Η βιωσιμότητα είναι το θεμέλιο όλων των δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης της Mercedes-Benz», δήλωσε ο Schafer, επισημαίνοντας πως η εταιρεία επιταχύνει την εξέλιξη καινοτόμων λύσεων με στόχο να εισάγει στην παραγωγή νέες, βιώσιμες τεχνολογίες το συντομότερο δυνατό.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube