Oι κληρονόμοι του Ferdinand Piëch

Oι κληρονόμοι του Ferdinand Piëch

Ο θάνατος του πατριάρχη της VW φέρνει στο προσκήνιο οικογενειακές διαμάχες αλλά και ερωτήματα για το πώς θα διοικείται πλέον της εταιρεία.

Ο θάνατος του πατριάρχη της VW, του Ferdinand Piëch, δημιουργεί ένα δύσκολο σενάριο διαχείρισης της περιουσίας που άφησε αλλά κυρίως ένα ακόμη πιο δύσκολο έργο διαχείρισης αυτής καθαυτής της VW. Ο O Piëch αφήνει πίσω του 12 παιδιά τα οποία απέκτησε με 4 διαφορετικές γυναίκες και ουκ ολίγα εγγόνια που είναι βέβαιο ότι θα θελήσουν να έχουν λόγο στα διοικητικά της εταιρείας, μαζί με τους λοιπούς συγγενείς, ήδη συμμετέχοντες στα ΔΣ θυγατρικών και μη εταιρειών του Ομίλου. 

Η VW ήταν ένα “μαγαζί” πάντα δύσκολο στη διαχείρισή του: το κράτος της Κάτω Σαξονίας στη Γερμανία κατέχει το 20% της αυτοκινητοβιομηχανίας με έδρα το Wolfsburg με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να έχουν δικαίωμα veto σε πολλές αποφάσεις του ΔΣ, ανάμεσα στις οποίες και το τυχόν κλείσιμο εργοστασιων. Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη πριν από μια δεκαετία, όταν η οικογένεια  Porsche-Piëch - απόγονοι του δημιουργού του VW Beetle, Ferdinand Porsche - κέρδισε τον έλεγχο της πλειοψηφίας των μετοχών με δικαίωμα ψήφου της εταιρείας.

pi
Ferdinand Piëch και Wolfgang Porsche

Ενώ ο Piëch έσπασε με τους συγγενείς του μετά από έναν σκληρό αγώνα εξουσίας πριν από την έκρηξη του σκανδάλου του πετρελαίου, ήταν ο κυρίαρχος αριθμός και ο μόνος που αφιέρωσε τη ζωή του στην πηγή του πλούτου της οικογένειας. Ο θάνατός του προσελκύει την προσοχή στη φυλή, η οποία διευθύνεται από τον Wolfgang Porsche και τον αδελφό του Piech, Hans Michel, οι οποίοι βρίσκονται στα τέλη της δεκαετίας του '70.

Ο θάνατος του Piëch φέρνει λοιπόν την πιεστική ερώτηση στο τραπέζι: Πώς αντιμετωπίζουν οι οικογένειες τον προγραμματισμό των διαδοχών; Είναι η σημερινή δομή η πιο κατάλληλη για να κυβερνά τη μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη, διερωτάται ο Arndt Ellinghorst, αναλυτής της Evercore ISI με έδρα το Λονδίνο. Η οικογενειακή αυτή δομή μοιάζει υπερβολικά σύνθετη σε έναν κόσμο που χρειάζεται υπερ-γρήγορη λήψη αποφάσεων, τονιζει ο ανλυτής. .

Η VW προσπάθησε να προσπεράσει το dieselgate δεσμευόμενη να δαπανήσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια φιλόδοξη προσπάθεια να μετατρέψει τα εξειδικευμένα αυτοκίνητα σε προϊόν μαζικής αγοράς.

Η εταιρεία στο διάστημα αυτό προσπάθησε να εξομαλύνει το χαρτοφυλάκιό της που περιλαμβάνει ουκ ολίγες δραστηριότητες “άσχετες” με την κατασκευή αυτοκινήτων. Στα τελευταία συγκαταλέγονται από τα εξωτικά Bugatti και Lamborghini μέχρι την Porsche και την Audi, με την Skoda και Seat.

fmil

Αυτή τη στιγμή, το παρόν και το μέλλον της οικογένειας Porsche-Piëch  βρίσκονται στα χέρια κυρίως δύο εγγονών του Ferdinand Porsche, οι οποίοι έχουν μια εμφνή απροθυμία να μεταβιβάσουν ευθύνες σε μια ολοένα και πιο διαφορετική ομάδα νεαρών μελών της οικογένειας. Ας δούμε ποιοι είναι αυτή τη στιγμή οι “πατριάρχες” της φαμίλιας.

Wolfgang Porsche, 76 ετών

Ο κορυφαίος της οικογένειας είναι πρόεδρος της εταιρείας χαρτοφυλακίου και μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Volkswagen. Ο ίδιος ενορχήστρωσε την προσπάθεια να αναλάβει τον γίγαντα του αυτοκινήτου πριν ο Piëch  γυρίσει τα τραπέζια στον ξάδερφό του και διατηρήσει τον έλεγχο. Ο Βόλφγκανγκ έσπευσε ενάντια στον Φερδινάντ Πέτσε σε έναν αγώνα εξουσίας τον Απρίλιο του 2015, οδηγώντας στην αναχώρηση του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου ως πρόεδρο και την πώληση των συμμετοχών του στην εταιρεία.

Hans Michel Piëch , 77 ετών

Ο επικεφαλής του “κλάδου Piëch” της οικογένειας σπάνια διαδραματίζει κάποιο ρόλο. Ένας δικηγόρος, έχει μια εγκάρδια σχέση με τα λοιπά μέλη της οικογένειας και υπηρετεί στα εποπτικά συμβούλια της VW και της Porsche Holding.

Ferdinand Oliver Porsche, 58 ετών

Ο γιος του Ferdinand Alexander είναι το μακροβιότερο μέλος της τέταρτης γενιάς της οικογένειας στο εποπτικό συμβούλιο της Volkswagen. Σπούδασε νομικά και είναι μέλος εποπτικού συμβουλίου από τον Αύγουστο του 2009.

Peter Daniel Porsche, 45 ετών

Ο μεγαλύτερος μέτοχος στην τέταρτη γενιά της οικογένειας έχει τη μεγαλύτερη δύναμη ψήφου. Είναι ο συγγραφέας πολλών βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου ενός με τίτλο "Υπάρχει κάτι περισσότερο από τη ζωή από τα κτίρια αυτοκινήτων". Είναι στο εποπτικό συμβούλιο της Porsche Holding, αναλαμβάνοντας τη θέση του από τον πατέρα του Hans-Peter.

Josef Ahorner, 59 ετών

Ο γιος της αδερφής του Ferdinand Piëch, Louise, βρίσκεται στο εποπτικό συμβούλιο της Porsche Holding. Σπούδασε νομικά και βοήθησε στην ίδρυση της εταιρείας ηλεκτρονικής αγοράς Emarsys στη Βιέννη.

Stefan Piech, 48 ετών

Ο γιος του Hans Michel βρίσκεται στο εποπτικό συμβούλιο της Porsche Holding. Μετά από σπουδές στη Σκωτία και τη Γαλλία, έλαβε διδακτορικό δίπλωμα σε σπουδές μέσων ενημέρωσης στην Αυστρία και διαχειρίζεται μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης που χορηγεί δικαιώματα σε κινούμενα σχέδια Fix & Foxi και σε άλλους οικογενειακούς προγραμματιστές

Louise Kiesling, 62 ετών

H σχεδιάστρια μόδας που κατέλαβε θέση στο συμβούλιο τον Απρίλιο του 2015, όταν ο Ferdinand Piëch και η σύζυγός του Ursula παραιτήθηκαν.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube