O κληρονόμος της FIAT στον κόσμο της «βελτίωσης» [video]

O κληρονόμος της FIAT στον κόσμο της «βελτίωσης» [video]

Ο Lappo Elkann, κληρονόμος της δυναστείας Agnelli, επιστρέφει μετά από 10 χρόνια στο αυτοκίνητο με μια εταιρεία εξατομίκευσης.

Ο 38χρονος Elkann αγόρασε ένα βενζινάδικο της δεκαετίας του 1950 στο Μιλάνο για να στεγάσει την Garage Italia Customs, τη νέα του εταιρεία που εξατομικεύει οτιδήποτε, από FIAT 500 μέχρι Ferrari και από σκάφη μέχρι ελικόπτερα. Προσφέρει ακόμα και 500ράκι επανασχεδιασμένο για να δείχνει σαν μαχητικό διαστημόπλοιο των Star Wars.

Η νέα εταιρεία θα στεγάζει και ένα εστιατόριο υπό τη διεύθυνση του περίφημου σεφ Carlo Cracco.

«Τα αυτοκίνητα είναι ο έρωτας της ζωής μου. Για δέκα χρόνια ήμουν ορφανός από το μεγαλύτερό μου πάθος», είπε ο Elkann (φωτ. επάνω και κάτω), που είχε αφήσει τη θέση του ως επικεφαλής προώθησης προϊόντων της FIAT, το 2005, για να μπει σε κλινική απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Στη FIAT, προωθούσε τη μάρκα σε νεαρό κοινό, με μπλουζάκια, αθλητικά παπούτσια, αλλά και καφετέριες και wine bars με τη φίρμα της FIAT, καθώς η εταιρεία πάσχιζε να κερδίσει πελάτες και να αποφύγει τη χρεοκοπία. Μαζί με τα αδέλφια του, τον John και την Ginevra, κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών της Exor, της εταιρείας των Agnelli που ελέγχει τη Fiat Chrysler Automobiles και τη Ferrari.

Ο μεγάλος του αδελφός, ο John Elkann, πρόεδρος της FCA και της Exor, επιβλέπει τις επενδύσεις της οικογένειας.

Ο Lapo Elkann, που το 2007 ίδρυσε και την Italia Independent Group, που κατασκευάζει γυαλιά ηλίου από ανθρακονήματα και άλλα προϊόντα lifestyle, δεν αποκλείει μια ενδεχόμενη επιστροφή του στη Fiat Chrysler: «Αποφασίζω τις περισσότερες φορές παρορμητικά», είπε όταν ρωτήθηκε αν θα δεχόταν μια σχετική πρόταση για δουλειά.

Η Garage Italia έχει μέχρι τώρα εξατομικεύσει περίπου 100 αυτοκίνητα, που περιλαμβάνουν από την Alfa 4C Furiosa έως και SUV Mercedes με ζωγραφισμένα τοπία της ερήμου. Τώρα συζητά με το BMW Group καθώς η ζήτηση για εξατομικευμένες λύσεις αυξάνεται.

Με ένα πρόγραμμα επί μέτρω, που ο Elkann συνέβαλε στην εξέλιξή του, η Ferrari αυξάνει την τιμή της F12 Berlinetta κάπου 30% προσθέτοντας προσωπικές πινελιές όπως καθίσματα με επένδυση κασμίρ. Η εξατομίκευση αυτοκινήτων αναμένεται να αυξήσει τη δαπάνη για κορυφαία μοντέλα κατά 8% φέτος, καθιστώντας τον τομέα αυτόν τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο στην αγορά των προϊόντων πολυτελείας. Η τιμή μπορεί ακόμη και να τριπλασιαστεί με τις προσωπικές πινελιές, σύμφωνα με μελέτη της Bain & Co.

«Υπάρχει αυξανόμενη όρεξη για την πλήρη, 360 μοιρών, εμπειρία πολυτέλειας, όπως η κορυφαία μετακίνηση με έντονα εξατομικευμένα σούπερκαρ και γιοτ», εκτιμά η συνεταίρος της Bain, Claudia D’Arpizio.

O Elkann, εγγονός του περίφημου προέδρου της FIAT, Gianni Agnelli, δεν αποκλείει η Garage Italia να μπει τελικά στην παραγωγή αυτοκινήτων ή και να γίνει ξεχωριστή μάρκα. «Δεν θέλω να βάλω κανένα όριο στην ομάδα μου», δηλώνει.

«Η σχεδίαση, η εξατομίκευση και η υψηλής εξειδίκευσης μαστοριά θα πρέπει να γίνει το σλόγκαν των Ιταλών παραγωγών για να επιβιώσουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό», εκτιμά ο Giuliano Noci, καθηγητής μάρκετινγκ στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.

Ο αρχιτέκτονας Michele De Lucchi, που σχεδίασε το δημοφιλές Pavillion Zero για τη Διεθνή Έκθεση του Μιλάνου, έχει αναλάβει την ανακαίνιση του βενζινάδικου στο Μιλάνο, όπου θα πωλούνται και επώνυμα είδη.

Ο Elkann σκοπεύει να επεκτείνει την επιχείρησή του ανοίγοντας ανάλογα καταστήματα στο Miami και το Dubai. Σχεδιάζει επίσης να συναντήσει σύντομα στελέχη της Silicon Valley, καθώς ενδιαφέρεται για τις ριζικές αλλαγές που αναμένει να γίνουν τώρα που γίγαντες όπως η Google και η Apple σκέπτονται να μπουν στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η μεταμόρφωση του αυτοκινήτου σε μια κινητή συσκευή πλήρους εξυπηρέτησης θεωρείται ως εν δυνάμει χρυσωρυχείο για την τεχνολογική βιομηχανία.

«Κάποιοι επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας θα πρέπει να πάρουν ηρεμιστικά καθώς αυτές οι εταιρείες τεχνολογίας θα επενδύσουν στον τομέα του αυτοκινήτου», λέει ο Elkann. «Ο αριθμός των κατασκευαστών αυτοκινήτων θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια, και ο πρώτος που θα υπογράψει συμφωνία με αυτές μπορεί να είναι στο τέλος ο νικητής».

[Πηγή: Automotive News]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube