Η Volvo προχωρά σε μεγάλες περικοπές δαπανών

Η Volvo προχωρά σε μεγάλες περικοπές δαπανών

Αιτία ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας που συμπιέζει τα κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Volvo ανακοίνωσε την Πέμπτη την πρόθεσή της να μειώσει τα πάγια κόστη της κατά 2 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες ($214 εκατ.), καθώς όπως και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες βλέπει στα ταμεία της επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Η απόφαση αυτή έρχεται μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα που θέλει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να «συμπιέζονται» υπό το βάρος τόσο των εμπορικών συγκρούσεων μεταξύ κρατών, όσο και των τεράστιων επενδύσεων που πρέπει να κάνουν για να περάσουν στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Η Volvo, στοχεύει ψηλά στην premium κατηγορία για να τεθεί απευθείας απέναντι σε BMW και Mercedes-Benz, την ώρα που έχει αναπροσαρμόσει τα παγκόσμια σχέδια παραγωγής της σε μια προσπάθεια να μειώσει τον αντίκτυπο των αυξημένων τιμολογίων.

Η Volvo ξεκίνησε τις περικοπές νωρίτερα φέτος. Μέχρι στιγμής, έχει μειώσει κατά 750 τις θέσεις εργασίας, κυρίως μηχανικούς και συμβούλους πληροφορικής, και μείωσε τον ωριαίο μισθό για τους συμβούλους.

Η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι τα νέα μέτρα μείωσης κόστους θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Ο CEO της εταιρείας Hakan Samuelsson δήλωσε ότι αυτά θα περιλαμβάνουν κάποιες περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας, αλλά θα επικεντρωθούν κυρίως στη μείωση του κόστους.

Σε δηλώσεις της η Volvo ανέφερε πως οι συνθήκες της αγοράς αναμένεται να ασκήσουν συνεχή πίεση στα περιθώρια κέρδους, αλλά ο συνδυασμός των μέτρων που περιλαμβάνουν αύξηση όγκου παραγωγής και μείωση κόστους θα οδηγήσουν σε αύξηση της κερδοφορίας  στο δεύτερο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα λειτουργικά κέρδη του δεύτερου τριμήνου μειώθηκαν κατά 39%, σημειώνοντας μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα βελτιώθηκαν κατά 1,8%.

Η Volvo έχει συμφωνήσει για τα νέα της μοντέλα στην Κίνα να χρησιμοποιεί σε ό,τι έχει να κάνει με τη συνδεσιμότητα τις εφαρμογές της Huawei, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μερικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και δυνητικές απαγορεύσεις στις ευρωπαϊκές χώρες λόγω φόβων ότι ο εξοπλισμός της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Volvo δήλωσε ότι οι ενέργειες εναντίον της Huawei δεν θα έχουν αντίκτυπο στα σχέδια της Volvo, τα οποία χρησιμοποιούν τις εφαρμογές της Huawei μόνον στην Κίνα, ενώ σε όλο τον άλλο κόσμο χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Google.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube