Η «πράσινη μετακίνηση» στο επίκεντρο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020»

Η «πράσινη μετακίνηση» στο επίκεντρο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020»

Πρόσκληση συμμετοχής στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020», που θα διεξαχθεί το διάστημα 16-22 Σεπτεμβρίου 2020, απευθύνει προς τους δήμους όλης της χώρας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κάθε χρόνο, από το 2002, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», ο ευρωπαϊκός θεσμός για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας, εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Το σύνθημα για το φετινό θέμα της πράσινης μετακίνησης με μηδενικούς ρύπους είναι το: «Μετακινήσου υπεύθυνα!» στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι κάθε μετακίνηση μπορεί να αποτελέσει μια πράξη ευθύνης, αφού κάθε μία από αυτή «αφήνει» το δικό της ενεργειακό αποτύπωμα. Στόχος της Ευρώπης -και της Ελλάδας- είναι το αποτύπωμα των μετακινήσεων να γίνει φιλικά ουδέτερο, δηλαδή μηδενικό. Η «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους» αντικατοπτρίζει τους φιλόδοξους στόχους μιας Ευρώπης ουδέτερου άνθρακα έως το 2050, βάσει και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του Green Deal. Η ηλεκτροκίνηση, το ποδήλατο, οι προσβάσεις για όλες τις μετακινήσεις και η πεζοπορία βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο.

Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης στον αστικό ιστό καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους. Πέρυσι, στην δράση συμμετείχαν 86 ελληνικές πόλεις και η Καρδίτσα και το Ρέθυμνο απέσπασαν πολύ σημαντικές διακρίσεις -καταλαμβάνοντας την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα- στις κατηγορίες τους.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, η πλατφόρμα εγγραφής θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή μέχρι και την 1η μέρα της εκστρατείας, δηλαδή την 16η Σεπτεμβρίου 2020. Οι δήμοι μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις: https://mobilityweek.eu/home/, καθώς και στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας του υπουργείου, www.ypeka.gr, στην ανάρτηση Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020.

[Πηγή: ΥΠΕΚΑ]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube