Για χειραγώγηση της αγοράς κατηγορείται ο Herbert Diess

Για χειραγώγηση της αγοράς κατηγορείται ο Herbert Diess

Mαζί του κατηγορούνται και άλλα δύο στελέχη του VW Group.

Δύο κορυφαία στελέχη του ομίλου Volkswagen, ο διευθύνων σύμβουλος, Herbert Diess, και ο πρόεδρος, Hans Dieter Poetsch, κατηγορούνται για χειραγώγηση της αγοράς στη Γερμανία, καθώς δεν ενημέρωσαν εγκαίρως τους επενδυτές για τις συνέπειες του dieselgate.

Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν και τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο Martin Winterkorn.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν από τους εισαγγελείς της πόλης Brunswick στην Κάτω Σαξονίας.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν πως «λόγω των σημαντικών οικονομικών συνεπειών που απορρέουν από την εκρηκτική φύση του θέματος, οι κατηγορούμενοι είχαν επίγνωση του γεγονότος ότι έπρεπε να ενημερωθεί η κεφαλαιαγορά, αλλά σκόπιμα απέφυγαν από την απαραίτητη ad-hoc ανακοίνωση για να διατηρήσουν την χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της VW στο προηγούμενο επίπεδο και να αποφευχθούν οι απώλειες της VW AG».

Η VW είναι πεπεισμένη ότι εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της με βάση τους νόμους της κεφαλαιαγορές, δήλωσε ο υπεύθυνος νομικός της εταιρείας, Hiltrud Werner, ο οποίος πρόσθεσε πως « η εταιρεία έχει διερευνήσει σχολαστικά το θέμα αυτό με τη βοήθεια εσωτερικών και εξωτερικών νομικών εμπειρογνωμόνων για σχεδόν τέσσερα χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι σαφές: οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι. Αν υπάρξει δίκη, είμαστε βέβαιοι ότι οι ισχυρισμοί θα αποδειχθούν αβάσιμοι». 

Ο συνήγορος του Herbert Diess δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν ήταν σε θέση να προβλέψει την πτώση στην αξία της εταιρείας στις διεθνείς αγορές, καθώς ανέλαβε το τιμόνι της VW πολύ μετά την κορύφωση του dieselgate. 

Ωστόσο και υπό το βάρος των εξελίξεων, θα συγκληθεί εκτάκτως η εκτελεστική επιτροπή της εταιρείας για να εξετάσει το όλο θέμα.

Να θυμίζουμε ότι το Wolfsburg έχει ήδη επιβαρυνθεί μέχρι στιγμής με € 30 δισ. που αφορούν σε πρόστιμα και λοιπά έξοδα για το σκάνδαλο της χειραγώγησης των ρύπων.

Επίσης να διευκρινίσουμε πως κατηγορητήριο των εισαγγελέων του Brunswick για τη χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αγοράς αποτελεί μέρος μιας ξεχωριστής νομικής δίωξης.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube