Επιβεβαιώθηκε το hypercar της Toyota [video]

Επιβεβαιώθηκε το hypercar της Toyota [video]

Η Toyota επιβεβαίωσε ότι η ιδέα που είχε παρουσιάσει με το GR Super Sport Concept για ένα υβριδικό hypercar προχωρά στην παραγωγή.

Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο η Toyota είχε δείξει το Gazoo Racing Super Sport Concept, ένα hypercar για το δρόμο με υβριδική τεχνολογία από τα αγωνιστικά πρωτότυπα του Le Mans. Και τώρα επιβεβαιώνει ότι το project έχει πάρει το πράσινο φως για να προχωρήσει στην παραγωγή.

Μιλάμε για ένα στην ουσία αγωνιστικό πρωτότυπο προδιαγραφών LMP1, με ανθρακονημάτινο μονοκόκ σασί, ανάρτηση με ράβδους ώσης και κινητήρα βενζίνης 2.4 V6 biturbo σε συνδυασμό με δύο ηλεκτρικά μοτέρ ένα στον πίσω και ένα στον εμπρός άξονα, το οποίο θα το καθιστά 4κίνητο. Το ηλεκτρικό σύστημα θα παράγει 8-megajoule (2,2 kWh) και θα χρησιμοποιεί μπαταρίες ιόντων λιθίου. Στο αυτοκίνητο που θα οδηγεί μεταξύ άλλον ο Alonso τις επόμενες ώρες στο Le Mans διεκδικώντας τη νίκη η ιπποδύναμη αγγίζει ή και ξεπερνά οριακά τα 1.000 άλογα. Ανάλογη ισχύ θα πρέπει να περιμένουμε και από το αυτοκίνητο παραγωγής.

Toyota GR Super Sport Concept

«Ένα hypercar επόμενης γενιάς, το οποίο θα είναι επηρεασμένο από την αγωνιστική εμπλοκή μας και θα αντλεί τεχνολογία από τα αγωνιστικά πρωτότυπα. Ένα αυτοκίνητο “φόρος τιμής” στο Le Mans». Ο Shigeki Tomoyama, υψηλά ιστάμενος της Toyota Gazoo Racing δηλώνει ότι το αυτοκίνητο εκφράζει το πάθος της μάρκας για την αυτοκίνηση, ακόμη και σε αυτή την εποχή των μεγάλων αλλαγών: «Δεν έχει σημασία πόσο πολύ τα ηλεκτρονικά θα αλλάξουν την αυτοκινητοβιομηχανία και τον τρόπο που φτιάχνονται τα αυτοκίνητα. Εμείς θα διασφαλίσουμε ότι το δικό μας δεν θα είναι… άλλο ένα hypercar».

Το timing πάντως μοιάζει ιδανικό για δύο λόγους. Η Toyota φέτος αγωνίζεται χωρίς εργοστασιακό αντίπαλο στο Le Mans οπότε οι πιθανότητες νίκης είναι εξαιρετικά υψηλές. Άρα, τι καλύτερο από το να το γιορτάσουν ανακοινώνοντας ένα hypercar τεχνολογίας LMP1; Από την άλλη, από το 2020 η FIA καταργεί τους κανονισμούς LMP1 και η κορυφαία κατηγορία αγωνιστικών του WEC θα βασίζεται σε hypercars.

Η Toyota θέλει να κεφαλαιοποιεί εμπορικά με αυτοκίνητα δρόμου τη συμμετοχή της σε κορυφαίες μορφές μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αυτό ακριβώς πρεσβεύει το καυτό Yaris GRMN σε σχέση με τη συμμετοχή στο WRC, το ίδιο θα κάνει και το νέο hypercar σε σχέση με το Le Mans και το WEC. Δεν είναι φυσικά θέμα πωλήσεων, αφού και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για παραγωγή από περιορισμένη ως εξαιρετικά περιορισμένη. Είναι όμως θέμα εικόνας, και συναισθηματικής φόρτισης του κοινού. Κάτι παρόμοιο άλλωστε κάνει η Mercedes-AMG με το Project One, μεταφέροντας στο δρόμο την τεχνολογία που της έχει δώσει την απόλυτη κυριαρχία στη σύγχρονη Formula 1.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube