Dieselgate: Πρόστιμο $35 εκατ. στην εταιρεία που ανέπτυξε το παράτυπο λογισμικό

Dieselgate: Πρόστιμο $35 εκατ. στην εταιρεία που ανέπτυξε το παράτυπο λογισμικό

Η εταιρεία IAV GmbH ήρθε σε συμφωνία με τις Αρχές των ΗΠΑ παραδεχόμενη την ενοχή της.

H γερμανική εταιρεία IAV GmbH ήρθε σε συμφωνία με τις αρχές των ΗΠΑ με βάση την οποία παραδέχεται την ενοχή της στην περίφημη υπόθεση του dieselgate και καλείται να πληρώσει πρόστιμο 35 εκατομμυρίων. Η IAV GmbH με έδρα το Βερολίνο ήταν η εταιρεία που βοήθησε τη VW στην ανάπτυξη του παράτυπου λογισμικού με το οποίο παραποιούσε τις μετρήσεις εκπομπών ρύπων.

Το ύψος του προστίμου καθορίστηκε από με βάση τις οδηγίες των αμερικανικών αρχών και είναι τέτοιο ώστε να μην θέση σε κίνδυνο τη λειτουργία της εταιρείας και τις θέσεις εργασίας σε αυτήν. Αν ήταν υψηλότερο σαφώς θα έθετε σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της IAV GmbH, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. 

Σε γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος της εταιρείας  Kai-Stefan Linnenkohl, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα σημαντικό βήμα και συμπλήρωσε ότι το παράπτωμα το οποίο αποδέχτηκε δεν αντικατοπτρίζει την γενικότερη φιλοσοφία της IAV GmbH. Ωστόσο, είπε, έχουμε ήδη πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε στο μέλλον να μην έχουμε ανάλογα φαινόμενα. 

Από την πλευρά του ο Matthew Schneider, εισαγγελέας που επιμελήθηκε της υπόθεσης τόνισε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να διώκουν κάθε παράνομη πράξη ακόμη και αν αυτή προέρχεται από εταιρείες με «βαρύ» όνομα.

Να θυμίσουμε ότι στις ΗΠΑ πουλήθηκαν περίπου 350.000 οχήματα που είχαν ενσωματωμένο το παράτυπο λογισμικό, το οποίο εξελίχθηκε – όπως προκύπτει από το σχετικό κατηγορητήριο – μετά από παραγγελία της VW στην IAV GmbH.

Η VW έχει ήδη κριθεί ένοχη από τις αμερικανικές αρχές που την καταδίκασαν σε πρόστιμο 2,8 δις ευρώ, ενώ έχει ασκηθεί και δίωξη κατά στελεχών της εταιρείας μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην CEO της VW, Martin Winterkorn.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube