Το best seller όχημα παγκοσμίως για το 1ο 4μηνο του 2023, είναι EV...

Το best seller όχημα παγκοσμίως για το 1ο 4μηνο του 2023, είναι EV...

Είναι η πρώτη φορά που ένα ηλεκτρικό μοντέλο σκαρφαλώνει στην κορυφή των πωλήσεων παγκοσμίως, έχοντας μάλιστα τιμή πώλησης διπλάσια από το 2ο στην κατάταξη Toyota Corolla.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η JATO Dynamics αποδεικνύουν, στη γλώσσα των αριθμών, ότι το Tesla Model Y είναι το πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο στον κόσμο για το πρώτο 4μηνο του 2023, ξεπερνώντας σε ταξινομήσεις την οικογένεια Corolla της Toyota. Η κορυφή «βάφτηκε» στα χρώματα των ΕV, με τις προβλέψεις μάλιστα να κάνουν λόγο ότι η χρονιά θα κλείσει με το Model Y στην πρώτη θέση! 

267.200 Tesla Model Y έχουν ταξινομηθεί παγκοσμίως τους πρώτους μήνες του 2023, έναντι 256.400 Toyota Corolla.

Όσοι παρακολουθούν βέβαια τα αυτοκινητικά δρώμενα, περίμεναν λίγο έως πολύ, αυτήν την εξέλιξη. Άλλωστε και το το 2022, το Tesla Model Y, βρέθηκε στην τρίτη θέση overall της παγκόσμιας κατάταξης, με 747.000 ταξινομήσεις έχοντας μπροστά του, τα Toyota Corolla (992.000 μονάδες) και RAV4 (1.016.000 μονάδες). 

Tesla Model Y

Έπειτα όμως από τις εξαγγελίες του Elon Musk αρχές του 2023, περί σημαντικών μειώσεων στις τιμές πώλησης των μοντέλων της Tesla, οι ταξινομήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο της αμερικανικής φίρμας εκτοξεύτηκαν. Μάλιστα, σε ορισμένες αγορές η αύξηση στις πωλήσεις του Model Y συγκεκριμένα ξεπέρασε το 90%!  

Αν και η Tesla δε διαχωρίζει τις πωλήσεις των ηλεκτρικών της οχημάτων ανά μοντέλο ή αγορά, άπαντες γνωρίζουν, ότι το Tesla Model Y, είναι το EV με τις περισσότερες πωλήσεις πλέον στη γκάμα της, αφήνοντας δεύτερο, το Model 3. 

Λογικό κατά κάποιο τρόπο, ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψη του την τρέλα που διακατέχει τους καταναλωτές για SUV μοντέλα αλλά και το γεγονός ότι όλα τα Gigafactory της αμερικανικής φίρμας παράγουν το Model Y. 

Αυτή λοιπόν, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μια ιστορική στιγμή, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που ένα ηλεκτρικό όχημα ηγείται των παγκόσμιων πωλήσεων. Το Tesla Model Y πέτυχε αυτό το αποτέλεσμα αφού αύξησε τις πωλήσεις του κατά 69% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Toyota Corolla

Από την άλλη, η Toyota Corolla συνέχισε την πτωτική της πορεία όπως και το 2022, εμφανίζοντας μείωση πωλήσεων 29% στην Κίνα και 10% στις ΗΠΑ. Αυτά είναι καλά νέα για την Tesla και κακά νέα για την Toyota προφανώς. 

Παρόλο που τα νούμερα των πωλήσεων για τα δύο μοντέλα είναι πολύ κοντά για να μας προσφέρουν στο υπόλοιπο της χρονιάς ένα... ντέρμπι, η απόσταση μεταξύ τους, αναμένεται να διευρυνθεί τους επόμενους μήνες. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οικονομικοί αναλυτές της αγοράς βλέποντας κατά κύριο λόγο την τάση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Κίνα. 

Η Toyota παρόλα αυτά εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι στις πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς όλα τα υπόλοιπα μοντέλα στο Top 5, φέρουν το λογότυπό της. Το Toyota Hilux έχει σημειώσει μέχρι στιγμής 214.700 ταξινομήσεις, ακολουθεί το RAV4 με 211.000 ταξινομήσεις ενώ την πεντάδα συμπληρώνει το Toyota Camry με 166.200 ταξινομήσεις. 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube