Η Χάλκη γίνεται το πρώτο GR-eco island

Η Χάλκη γίνεται το πρώτο GR-eco island

Ελληνογαλλική συνεργασία για τη μετατροπή της Χάλκης σε πρότυπο αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης με επενδύσεις σε ΑΠΕ, εξοικονόμηση, περιβάλλον, διαχείριση αποβλήτων, ψηφιακές τεχνολογίες και βιώσιμη μετακίνηση.

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το νησί της Χάλκης μπαίνει στην εποχή της αειφορίας και μετατρέπεται σε πρότυπο «πράσινης» οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και πράσινης κινητικότητας, μέσα από τη συνεργασία ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη σήμερα, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, με συνυπογράφοντες την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Χάλκης, τη ΔΕΗ, τον Όμιλο Συγγελίδη/Citroen, την AKUO ENERGY GREECE, την OMEXOM/Vinci Energies, τη Vodafone Eλλάδας και την ALD Automotive. Επίσης, το Μνημόνιο υπογράφει και η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας ρόλο θεματοφύλακα για την υλοποίηση του πρωτοπόρου αυτού εγχειρήματος, επισφραγίζοντας με τον τρόπο αυτόν τη στενή συνεργασία των δύο χωρών.

Η Χάλκη ανοίγει τον δρόμο στα GR–Eco Islands
Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία εκκίνησης της εθνικής πρωτοβουλίας GR-eco Islands που στοχεύει στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης πράσινης μετατροπής μικρών νησιών, τα οποία θα υπογράψουν μια χάρτα δεσμεύσεων GR-Eco Island, που περιλαμβάνει τομείς όπως η χρήση ΑΠΕ, η ενεργειακή απόδοση, η αειφόρος διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, η κινητικότητα μηδενικών ρύπων και το «πρασίνισμα» του τουρισμού, μέσω ειδικών επιδοτήσεων και προγραμμάτων του ΥΠΕΝ.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, προάγοντας συγχρόνως τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της πράσινης οικονομίας και των τεχνολογιών αιχμής. Επίσης, καλλιεργεί ένα πλαίσιο ενεργειακής δημοκρατίας, καθώς κάτοικοι και τοπικοί φορείς γίνονται ενεργοί συμμέτοχοι στην παραγωγή και στην κατανάλωση ενέργειας, με απτά οφέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σημαντικός σύμμαχος στην όλη προσπάθεια είναι το πλούσιο ανανεώσιμο δυναμικό, δηλαδή ο αέρας και ο ήλιος που θα προσφέρουν άφθονη καθαρή ενέργεια και μαζί με τις πρωτοβουλίες για πιο αποδοτική διαχείριση των αποβλήτων και για πιο πράσινες θαλάσσιες και οδικές μεταφορές θα οδηγήσουν τα ελληνικά νησιά στην εποχή της αειφορίας.

Το έργο
Η δράση στο νησί της Χάλκης περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, την παροχή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και υποδομών επαναφόρτισης με ταυτόχρονη ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων δημόσιου φωτισμού. Το έργο προβλέπει επίσης την ανάπτυξη καινοτόμων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και τεχνολογικών εφαρμογών, με αιχμή του δόρατος την ανάπτυξη υποδομών 5G και ευρυζωνικών δικτύων και την εφαρμογή «έξυπνων» λύσεων στα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών του νησιού.

Η χρήση οικονομικής, πράσινης ενέργειας για τις μετακινήσεις και τις ευρύτερες δραστηριότητες του νησιού, θα αναδείξει τη Χάλκη σε ένα διεθνές πρότυπο που θα οδηγήσει στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση και στην πλήρη απανθρακοποίηση του νησιού. Αυτό θα επιτευχθεί με ένα πλαίσιο ενεργειακής δημοκρατίας με τη δημιουργία μιας Ενεργειακής Κοινότητας, της οποίας μέλη είναι ο Δήμος και οι κάτοικοι του νησιού της Χάλκης. Με τη βοήθεια του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, η ευρύτερη κοινωνία της Χάλκης θα έχει σημαντικό οικονομικό όφελος.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα, το πανέμορφο νησί της Χάλκης μπαίνει σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και καινοτομίας. Από εδώ και στο εξής δε θα φημίζεται μόνο για το φυσικό του κάλλος και τους φιλόξενους ανθρώπους του, αλλά θα αποτελέσει παράδειγμα αειφορίας και «πράσινης» οικονομίας, το οποίο με τη συνδρομή της τεχνολογίας μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας στο πλαίσιο της μάχης που δίνουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα οφέλη για τους κατοίκους του νησιού θα είναι σημαντικά, δεδομένου ότι θα απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, ενώ η Χάλκη θα αποτελέσει ένα νέο μοντέλο οικολογικού τουρισμού και κυκλικής οικονομίας. Προχωράμε με αποφασιστικότητα στην απανθρακοποίηση της χώρας και δείχνουμε έμπρακτα τη βούλησή μας να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στο όραμα της Ευρώπης να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Στην προσπάθεια αυτή, θέλουμε τα ελληνικά νησιά να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και εστίες καινοτομίας, με την προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων που θα επιταχύνουν τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο χαμηλών εκπομπών ρύπων». 

Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave, δήλωσε: «Όταν γαλλικοί και ελληνικοί φορείς συνεργάζονται προκειμένου να αποδείξουν πως είναι εφικτό ένα αναπτυξιακό μοντέλο με τη χρήση πράσινης ενέργειας και τεχνολογίας αιχμής στη Χάλκη, προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών, τα νέα είναι εξαιρετικά. Πρόκειται για ένα βήμα προς τον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% ως το 2030, που αποτελεί την κοινή μας απάντηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής πρόκλησης. Η ομορφιά των ελληνικών νησιών και η διαύγεια των ελληνικών υδάτων – από τα οποία ζουν πολλοί Έλληνες και που τόσο εκτιμούν οι Γάλλοι τουρίστες – πρέπει να προστατευτούν έμπρακτα. Είμαι πεπεισμένος πως το θαυμάσιο αυτό σχέδιο θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλη την Ελλάδα, της οποίας οι μεγάλες δυνατότητες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιμένουν απλά να αξιοποιηθούν, για την ευημερία όλων μας».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε: «Tο Νότιο Αιγαίο κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την κατάκτηση της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης, που, στις συνθήκες που διαμορφώνονται παγκοσμίως με την κλιματική αλλαγή, αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωσή τους. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, είχαν ανέκαθεν την εξωστρέφεια στο DNA τους. Με δράσεις όπως αυτή που σήμερα παρουσιάζουμε, ανοίγουν νέους δρόμους σε πεδία τεχνολογικής, κοινωνικής και οικονομικής καινοτομίας. Καταδεικνύουν σε παγκόσμιο επίπεδο τη συμβολή του νησιωτικού χώρου στην ανάληψη δράσης για τη μετάβαση σε ένα νέο, έξυπνο μοντέλο που σέβεται τα όρια τόσο των νησιωτικών όσο και των παγκόσμιων οικοσυστημάτων και των διαθέσιμων φυσικών πόρων. Θέλουμε την επόμενη μέρα της πανδημίας να μην είμαστε θεατές των γεγονότων, θέλουμε να είμαστε διαμορφωτές των εξελίξεων. Τα νησιά μας, ιδανικό πεδίο όπου η φύση και η παράδοση συναντούν την καινοτομία,  γίνονται «φάροι» βιώσιμης ανάπτυξης στον δρόμο προς την πρόοδο και την  ανάπτυξη με αειφορία».

Ο Δήμαρχος του νησιού, Ευάγγελος Φραγκάκης, ανέφερε κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας: «Η προστασία του νησιού της Χάλκης, η διαφύλαξη του σπάνιου περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, η προσπάθεια μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσα από τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, με έμφαση σε πολίτικες που έχουν ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με αποδέκτη τον ίδιο τον πολίτη, μας οδήγησε στην πρωτοβουλία δημιουργίας του Πράσινου – Έξυπνου Νησιού της Χάλκης. Μια πρωτοβουλία η οποία θα επιφέρει νέες αναπτυξιακές προσεγγίσεις και οικονομική ανάπτυξη,  επέκταση της αγοράς εργασίας για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού μας, περαιτέρω ανάδειξη του τουριστικού τομέα και εν τέλει βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας με έμπρακτη περιβαλλοντική ευσυνειδησία. Πράξεις αληθινού σεβασμού προς τον τόπο που μας γέννησε και τους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτόν».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε: «Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ για εφαρμογή του “Green deal” στην ηλεκτροπαραγωγή και ανάδειξη των ΑΠΕ ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας και επέκταση σε νέους επιχειρηματικούς τομείς, όπως η ηλεκτροκίνηση και η αυτοπαραγωγή ενέργειας από καταναλωτές είναι απολύτως ταυτισμένο με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, που πρωτοπορούν στην υιοθέτηση μιας «πράσινης» και βιώσιμης φιλοσοφίας. Η μετάβαση των μικρών νησιών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελεί ένα κοινωνικό ζήτημα υψίστης σημασίας. Η ΔΕΗ είναι αποφασισμένη να προωθήσει δράσεις που εντάσσονται στη στρατηγική της για βιώσιμη ανάπτυξη και Δημιουργία Διαμοιραζόμενης Αξίας για την ευρύτερη ελληνική οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον, όπως η σημερινή συμφωνία για την υλοποίηση της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, που διασφαλίζει τη μείωση της δαπάνης για ηλεκτρική ενέργεια και καθαρότερο περιβάλλον για όλους μας». 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της  AKUO ENERGY GREECE, Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος, δήλωσε: «Η Akuo Energy Greece, είναι εξαιρετικά περήφανη που συμμετέχει στην πρωτοβουλία GR-eco Islands που έχει ως στόχο την απανθρακοποίηση των Ελληνικών Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών. Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλει στον μετασχηματισμό του νησιού της Χάλκης μέσω της ανάπτυξης ενός Φ/Β σταθμού 1MW που θα καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας των κατοίκων της, χαμηλώνοντας παράλληλα τα κόστη ενέργειας, μέσω της διαδικασίας του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Η συμμετοχή των γαλλικών εταιρειών και η υποστήριξη της γαλλικής πρεσβείας σε αυτήν την πρωτοβουλία εμπεριέχει ένα πολύ θετικό μήνυμα. Η Akuo Energy είναι πρόθυμη να υποστηρίξει την Ελλάδα στη μετάβασή της στην πράσινη ενέργεια».

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Συγγελίδη, Πολυχρόνης Συγγελίδης, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι για τη συμβολή του Ομίλου Συγγελίδη και της Citroën στο σημαντικό εγχείρημα που λαμβάνει χώρα στο νησί της Χάλκης. Σε αρμονία με τους στόχους μείωσης του κλιματικού αποτυπώματος που τίθενται στο πλαίσιο της Δράσης «Χάλκη Πράσινο – Έξυπνο Νησί», συντασσόμαστε αποφασιστικά με την ευαισθησία που επιδεικνύει η ελληνική Κυβέρνηση, η γαλλική Πρεσβεία και η γαλλική επιχειρηματική κοινότητα και αναλαμβάνουμε την προώθηση της ηλεκτρικής μετακίνησης μηδενικών ρύπων. Έχοντας την εξέλιξη της κοινωνίας πάντα στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας, ακολουθώντας τη στρατηγική της Μάρκας “Electric for All”, συμμετέχουμε από την πρώτη στιγμή στο πρωτοποριακό έργο για τη μετατροπή της Χάλκης σε πρότυπο νησί αυτονομίας και βιώσιμης μετακίνησης, με στόχο μια ολοκληρωμένη «πράσινη μετατροπή» που έχει άμεσο και θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού. Στον Όμιλο Συγγελίδη και στη Citroën δεν μένουμε στα λόγια, προχωρούμε σε πράξεις, εκδημοκρατίζουμε την ηλεκτροκίνηση και οδηγούμε το μέλλον από τη Χάλκη!». 

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΜΕΧΟΜ Ελλάδας, Δρ Γιώργος Κάββουρας δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για την δυναμική συμμετοχή μας στην ενεργειακή μετάβαση της Χάλκης. Με τον σχεδιασμό και την κατασκευή του Φ/Β Πάρκου καθώς και έξυπνων λύσεων φωτισμού συνδράμουμε αποφασιστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κάτοικων του νησιού. Αναδεικνύουμε δε μέσω αειφόρων δράσεων τον σπάνιας ομορφιάς οικισμό του νησιού. Αυτή η ελληνογαλλική σύμπραξη οδηγεί τη Χάλκη και τα υπόλοιπα νησιά στο δρόμο της απανθρακοποίησης, συνδράμοντας ουσιαστικά στην προσπάθεια για τη αποφυγή της κλιματικής αλλαγής». 

Η Αντιπρόεδρος της Vodafone Ελλάδας, Μαρία Σκάγκου ανέφερε: «Με μεγάλη χαρά και πίστη στις αρχές της βιωσιμότητας, αλλά και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία στον στόχο αυτό, η Vodafone ανέλαβε να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τηλεπικοινωνιακής και τεχνολογικής αναμόρφωσης της Χάλκης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Vodafone υλοποιεί μια επένδυση στρατηγικής σημασίας για το νησί, η οποία περιλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων συνδεσιμότητας μέσω υποδομών 5G και την εγκατάσταση και συντήρηση εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης – WiFi. Στόχος μας είναι να καταδείξουμε πώς η συνδεσιμότητα του νησιού μέσω δικτύων επόμενης γενιάς μπορεί να συνεισφέρει στην δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντας, ενισχύοντας περαιτέρω την τοπική οικονομία. Παράλληλα, η Vodafone έχει αναλάβει την ανάπτυξη μίας σειράς έξυπνων IoT εφαρμογών και λύσεων που θα εξυπηρετήσουν, για παράδειγμα, την παρακολούθηση και διαχείριση του στόλου οχημάτων του Δήμου Χάλκης σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας. Τέλος, έχουμε επιλέξει να συνεισφέρουμε και στην ευρύτερη τεχνολογική αναβάθμιση της κοινωνίας της Χάλκης, μέσω ενός πρότυπου προγράμματος διάχυσης των STEM επιστημών στους μαθητές του νησιού, αλλά και την ενίσχυση της προσβασιμότητας των κατοίκων της Χάλκης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, μέσω του προγράμματος Τηλεϊατρικής που προτίθεται να φέρει στην Χάλκη το Ίδρυμα Vodafone».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ALD Automotive Ελλάδας, Gisele Urquia, επισήμανε τα εξής για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας: «Είμαι περήφανη που η ALD Automotive Ελλάδος είναι μέρος αυτής της πράσινης πρωτοβουλίας, καθώς πιστεύουμε ότι το μέλλον της μετακίνησης πρέπει να είναι βιώσιμο. Το δωρεάν leasing 2 ηλεκτρικών οχημάτων προς τον Δήμο Χάλκης για την ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων, έρχεται ως συνέχεια των υφιστάμενων δεσμεύσεών μας και είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τον πυλώνα Move for Good του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας Move 2025, τοποθετώντας άτομα και εταιρική κοινωνική ευθύνη στο επίκεντρο του επιχειρηματικού μας μοντέλου. Το Move for Good είναι μια ισχυρή δήλωση ότι ενδιαφερόμαστε τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για ένα καλύτερο αύριο, καθώς η ηλεκτρική μετακίνηση είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της επιχείρησής μας».  

Οι εταιρείες που συμμετέχουν
Οι εταιρείες ΔΕΗ, ΑKUO ENERGY GREECE και OMEXOM/VINCI ENERGIES θα συνδράμουν στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση της Χάλκης, οι Όμιλος Συγγελίδη/Citroen και ALD Automotive θα οδηγήσουν το νησί στην εποχή της ηλεκτροκίνησης και η Vodafone θα αναλάβει να αναβαθμίσει τις τηλεπικοινωνίες με καινοτόμες τεχνολογίες και εφαρμογές αιχμής.

[Πηγή: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube