FIAT Uno: Το προσπέκτους που μιλούσε! [videos]

FIAT Uno: Το προσπέκτους που μιλούσε! [videos]

Το διαφημιστικό φυλλάδιο περιείχε δίσκο βινυλίου που τον γύριζες με το χέρι και άκουγες το Uno να σου μιλάει!

Τη δεκαετία του 1980, πολύ πριν το ευρώ και την κρίση, η Ιταλία ήταν στα πρόθυρα ενός «δεύτερου οικονομικού θαύματος». Και η FIAT ήταν τότε η ίδια η Ιταλία.

To 1983 φίρμα του Torino παρουσίασε το νέο της σουπερμίνι, το Uno, από την επιτυχία του οποίου εξαρτιόταν ουσιαστικά το μέλλον της. Γι’ αυτό κι έβαλε τα δυνατά της, τόσο στη σχεδίαση του μοντέλου και την οργάνωση της παραγωγής του, όσο και στη διαφήμισή του.

Απόδειξη, το διαφημιστικό φυλλάδιο “La Voce della Uno” (Η Φωνή του Uno), το οποίο ήταν κάτι καινούργιο που δεν είχαμε ξαναδεί – και που θα πρέπει να κόστισε πολλά εκατομμύρια ιταλικές λίρες.  
 
Απέξω, το προσπέκτους αυτό δεν έδειχνε κάτι το ιδιαίτερο, έχοντας απλά δυο φωτογραφίες του Uno, στην 5θυρη και την 3θυρη έκδοσή του. Όταν το άνοιγες όμως, έβρισκες μέσα έναν φωνογραφικό δίσκο από εύκαμπτο υλικό. Και ο δίσκος αυτός έπαιζε, με μια βελόνα που επίσης υπήρχε στο χαρτονένιο κοπτικό. 

Ακουμπούσες τη βελόνα στο δίσκο, τον γύριζες με το χέρι και άκουγες μια γυναικεία φωνή, που υποτίθεται ότι ήταν αυτή του Uno, να σου εκθειάζει τα προσόντα του μοντέλου και να σε προτρέπει να το αγοράσεις! Η Uno –διότι το αυτοκίνητο στα ιταλικά είναι θηλυκό– ήταν άνετη, κομψή, οικονομική και ζωηρή, όπως καυχιόταν η ίδια. Κι αν την αγόραζες, θα έπαιρνες κι ένα καλό δώρο… 

Αν γύριζες το δίσκο με τη σωστή ταχύτητα, άκουγες ολοκάθαρα τη φωνή, καθώς το χαρτόνι πάνω στο οποίο ήταν κολλημένη η βελόνα, δίπλωνε έτσι ώστε να σχηματίζει ηχείο!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμή FIAT Uno Turbo i.e. vs Renault 5 GT Turbo

Το Uno ήταν ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο, που επαναπροσδιόρισε τα σουπερμίνι και άξιζε την τεράστια εμπορική επιτυχία που είχε (παραγόταν επί 30 χρόνια!) Δεν ξέρουμε τι ποσοστό της επιτυχίας του οφειλόταν στο φυλλάδιο που μιλούσε, όμως ως ιδέα ήταν κι αυτό ξεχωριστό.

Σήμερα, σε μικρές αγγελίες στην Ευρώπη, το “La Voce della Uno” πουλιέται από €15 έως και €100.

[Πηγή: MuseodiArtePovera μέσω autoevolution]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube