Πόδια στο ταμπλό; Ξεχάστε το! [video]

Πόδια στο ταμπλό; Ξεχάστε το! [video]

Το να ακουμπάει ο συνοδηγός τα πόδια του στο ταμπλό του αυτοκινήτου είναι κάτι συνηθισμένο, αλλά και απίστευτα επικίνδυνο. Δείτε γιατί.

Τα αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο ασφαλή για τον οδηγό και τους επιβάτες τους, αρκεί αυτοί να φροντίζουν να τηρούν κάποιους στοιχειώδεις κανόνες.

Ένας από αυτούς, είναι το ότι όλοι πρέπει να κάθονται στο κάθισμά τους... κανονικά. Οποιαδήποτε διαφορετική στάση από την προβλεπόμενη, έχει ως αποτέλεσμα να μη βρίσκονται εκεί που πρέπει το σώμα, το κεφάλι ή τα άκρα κάποιου επιβάτη, οπότε εγκυμονεί κινδύνους. Η χρησιμότητα της ζώνης ακυρώνεται αν αυτή δεν ακουμπά στη λεκάνη και στον θώρακά σου, ο αερόσακος δεν θα λειτουργήσει όπως πρέπει αν έρθει σε επαφή με κάτι άλλο εκτός από το κεφάλι σου, κ.ο.κ.

Ένα φαινόμενο που παρατηρείται περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η τοποθέτηση των ποδιών του/της συνοδηγού πάνω στο ταμπλό. Ξαπλώνοντας και λίγο την πλάτη του καθίσματος, δημιουργείται μια θέση που αρκετοί βρίσκουν ιδιαίτερα άνετη. Είναι όμως και ιδιαίτερα επικίνδυνη. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση σύγκρουσης, ο αερόσακος συνοδηγού που εδώ και χρόνια διαθέτουν όλα τα αυτοκίνητα παραγωγής, θα βρει στην πορεία του τα πόδια, και όχι το κεφάλι του συνοδηγού, όπως είναι σχεδιασμένος να κάνει. Ο πολύ σοβαρός τραυματισμός των κάτω άκρων είναι σίγουρος, ενώ μπορεί να προκληθεί μέχρι και παράλυση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Να γιατί επιβάλλεται να φοράμε ζώνες ασφαλείας στο πίσω κάθισμα [video]

Η Audra Tatum είναι μια γυναίκα που βίωσε από πρώτο χέρι τις συνέπειες αυτής της στάσης. Τον Αύγουστο του 2015 ήταν συνοδηγός στο αυτοκίνητο της οικογένειας, το οποίο οδηγούσε ο άντρας της, και καθόταν με τα πόδια στο ταμπλό όταν ένα αυτοκίνητο παραβίασε το «Στοπ» ενός κάθετου δρόμου και έπεσε πάνω τους. Οι αερόσακοι ενεργοποιήθηκαν, και το χειρότερο που έπαθαν οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι ήταν κάτι μελανιές, όχι όμως και η Audra. Έσπασε αστράγαλο, μπράτσο, μηριαίο οστό αλλά και τη μύτη της, αφού το πόδι της τη χτύπησε στο πρόσωπο.

Χρειάστηκαν πολλές επεμβάσεις και εβδομάδες φυσικοθεραπείας μέχρι η Audra να αρχίσει να ξαναπερπατάει, έναν μήνα αργότερα. Αλλά ακόμα και σήμερα, δύο χρόνια μετά, δεν έχει επανέλθει πλήρως. «Δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου ως νοσοκόμα. Δεν μπορώ να σηκώνω ασθενείς πλέον. Και δεν μπορώ να στέκομαι για περισσότερες από τέσσερις ώρες. Στο 4ωρο βάζω τα κλάματα», δήλωσε η ίδια. Οπότε σήμερα, έχει βαλθεί να ενημερώσει τους πάντες για τις συνέπειες της επιλογής της να κάθεται με τα πόδια στο ταμπλό.

«Λέω συνεχώς σε όλους, δεν θέλετε μια τέτοια ζωή. Δεν χρειάζεται να πονάτε και να υποφέρετε καθημερινά», λέει η Audra. «Αν μπορώ να αποτρέψω έστω και έναν άνθρωπο από το να κάθεται έτσι, και να μην χρειαστεί να περάσει τα ίδια, θα ήταν τέλειο». Ας παραδειγματιστούμε όλοι από την Audra, και ας σταματάμε αμέσως το αυτοκίνητο όταν ο/η συνοδηγός βάζει τα πόδια του στο ταμπλό.

[Πηγή: CBS News]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube