Volvo: Κάμερα για την εποπτεία του… οδηγού

Volvo: Κάμερα για την εποπτεία του… οδηγού

Η Volvo ετοιμάζει κάμερα που θα είναι στραμμένη προς τον οδηγό και θα παρακολουθεί ορισμένες βιομετρικές παραμέτρους. Θα μπορούσε ακόμη και να «διαβάσει» το μάτι για τη μέτρηση του επιπέδου γλυκόζης, προλαμβάνοντας ατυχήματα, ειδικά με διαβητικούς.

Η τεχνολογία δεν περιορίζεται παρά μόνο από τη φαντασία των σχεδιαστών της. Και φαίνεται ότι το όριο αυτό βρίσκεται στο άπειρο. Η Volvo θα λανσάρει στο εγγύς μέλλον, μόνο σε ορισμένα μοντέλα και στον προαιρετικά εξοπλισμό τους, μια κάμερα τοποθετημένη εμπρός από τη θέση οδήγησης και στραμμένη προς τον οδηγό. Ο στόχος; Να τον παρακολουθεί συνεχώς. Δεν πρόκειται για κάποια κατασκοπεία του προσώπου που οδηγεί, αλλά περισσότερο για έλεγχο ορισμένων παραμέτρων προς βελτίωση της ασφάλειας.

Ο επικεφαλής ψηφιακής εξέλιξης της Volvo, για παράδειγμα, δήλωσε ότι η κάμερα θα είναι σε θέση να προσδιορίσει το «επίπεδο γλυκόζης στο αίμα του οδηγού, αναλύοντας την κόρη του ματιού του». Φανταζόμαστε ότι αυτό θα είναι χρήσιμο στην περίπτωση που το άτομο που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι είναι διαβητικός, με την κάμερα να είναι εντεταλμένη να τον προειδοποιήσει για χαμηλό επίπεδο που μπορεί να προκαλέσει απώλεια συνείδησης και, τελικά, ένα ατύχημα.

Η κάμερα θα είναι επίσης συνδεδεμένη και θα μπορούσε να καλέσει έναν αριθμό (ένα οικείο πρόσωπο ή ένα νοσοκομείο) αν εντοπίσει κάποιο πρόβλημα υγείας του οδηγού. Μια φιλοσοφία «φροντίδας» και πολιτισμού πολύ σουηδική, θα λέγαμε.

Αυτή η κάμερα δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα ασφαλείας προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με τη Volvo, καθώς τα data θα είναι ανώνυμα και δεν θα γίνονται «share». Η κάμερα θα έχει επίσης μια πιο παιχνιδιάρικη και -σαφώς- πρακτική χρησιμότητα, με αναγνώριση προσώπου: Ανάλογα με το ποιος θα κάθεται στη θέση του οδηγού, το αυτοκίνητο θα υιοθετεί όλες τις αγαπημένες ρυθμίσεις του -θερμοκρασία, μουσική, θέση της θέσης οδήγησης...

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube