Πού γλιστράει περισσότερο; Στα φύλλα ή στο χιόνι; [video]

Πού γλιστράει περισσότερο; Στα φύλλα ή στο χιόνι; [video]

Οι μηχανικοί της Ford δίνουν μία απροσδόκητη απάντηση αφού επινόησαν έναν έξυπνο τρόπο για να το μάθουν.

Τα φύλλα μπορεί να είναι το αγαπημένο στοιχείο των φωτογράφων για να δημιουργούν εντυπωσιακά φθινοπωρινά τοπία, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις – όταν είναι βρεγμένα και σε πολλαπλά στρώματα – μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνα για τους οδηγούς.Εκείνοι που γνωρίζουν, τα θεωρούν εφάμιλλα σε ολισθηρότητα με το χιόνι. Αλλά μπορεί ένα ταπεινό φύλλο να γλιστράει όσο το χιόνι; Μία ομάδα μηχανικών της Ford βρήκε την απάντηση, κάνοντας ένα μοναδικό πείραμα.

Η συλλογή δεδομένων για το χιόνι ήταν εύκολη κάνοντας δοκιμές με αυτοκίνητα σε χιονισμένες περιοχές της Σκανδιναβίας. Ωστόσο δεν είχε διερευνηθεί μέχρι τώρα η ολισθηρότητα. Έτσι η ομάδα συγκέντρωσε μεγάλες ποσότητες φύλλων με τα οποία κάλυψε την πίστα δοκιμών της εταιρίας στο Βέλγιο. Μετά χρησιμοποίησε μία συσκευή δοκιμής πρόσφυσης που αναγνωρίζει πόσο ολισθηρές είναι οι επιφάνειες, κυλώντας επάνω τους.

Μετά τη δοκιμή διαπίστωσαν ότι πραγματικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φύλλα ήταν τόσο ολισθηρά όσο το χιόνι.

«Μπορεί το πείραμα να ήταν διασκεδαστικό αλλά το θέμα είναι σοβαρό,» δήλωσε ο Eddy Kasteel, μηχανικός εξέλιξης της Ford Ευρώπης. «Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ότι πρέπει να μειώνει ταχύτητα και να οδηγεί πιο προσεκτικά στο χιόνι. Αλλά πολύ λίγοι οδηγούμε με τη δέουσα προσοχή σε δρόμους καλυμμένους με φύλλα – που ενδέχεται να είναι το ίδιο ολισθηροί».

Η ολισθηρότητα των επιφανειών μετριέται με τον συντελεστή τριβής, ή αλλιώς «µ». Όσο πιο ολισθηρή είναι η επιφάνεια, τόσο μικρότερος είναι αυτός ο συντελεστής. Στις δοκιμές, και μάλιστα στα πιο ολισθηρά σημεία, τα φύλλα μετρήθηκαν σε ένα επίπεδο «μ» μεταξύ 0,3 και 0,4. Συνήθως, συντελεστής τριβής τέτοιου επιπέδου παρατηρείται και στις χιονισμένες επιφάνειες.

Οι ίδιοι μηχανικοί συμμετείχαν στην εξέλιξη του “Slippery Mode” για το νέο crossover Ford Focus Active που θα ξεκινήσει να πωλείται τον άλλο μήνα. Σχεδιασμένο για να βελτιώνει την πρόσφυση σε επιφάνειες όμως το παγωμένο χιόνι και τα βρεγμένα φύλλα, το σύστημα κάνει ταχείες αναπροσαρμογές στα συστήματα ευστάθειας, στην επιτάχυνση και το φρενάρισμα, προκειμένου να εμποδίζει την ολίσθηση, την ακούσια αλλαγή κατεύθυνσης ή την εκτροπή του αυτοκινήτου από την πορεία του.

[Πηγή: Ford Motor Hellas]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube