Ford Sleep Suit: H κόπωση στο τιμόνι είναι το ίδιο επικίνδυνη με τη μέθη [video]

Το 20% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται στην κόπωση του οδηγού.

Βλέπουμε ένα φίλο ή κάποιον αγαπημένο μας να παίρνει ζαλισμένος τα κλειδιά του αυτοκινήτου μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και του βάζουμε τις φωνές ή τον πείθουμε να μας δώσει τα κλειδιά. Αλλά τι γίνεται εάν ο φίλος επιμένει να οδηγήσει, εάν απλά νιώθει κουρασμένος μετά από μία κοπιαστική μέρα; 

Η κόπωση είναι πρωταρχική αιτία για 1 στα 5 τροχαία ατυχήματα και σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν κάποιος είναι «στο πόδι» πάνω από 18 ώρες, οι ικανότητές του μπορεί να επηρεαστούν σε βαθμό εφάμιλλο με την υπέρβαση του νόμιμου ορίου συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα σε πολλές χώρες.

Η Ford ανέθεσε τη δημιουργία ενός «Sleep Suit» που επιτρέπει σε όποιον το φορά να βιώνει την καταβολή δυνάμεων που προκαλεί η κόπωση. Τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου νέων ανθρώπων, και η εταιρία θα ενσωματώσει τη «στολή ύπνου» στο Driving Skills for Life (DSFL), το δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης νεαρών οδηγών ηλικίας 17 έως 24 ετών.

«Όταν πιάνετε τιμόνι ενώ είστε κουρασμένοι, κινδυνεύετε να οδηγείτε σαν ζόμπι, γίνεστε δημόσιος κίνδυνος για τον εαυτό σας, τους επιβάτες και όλους αυτούς με τους οποίους μοιράζεστε το δρόμο», δήλωσε ο Dr Gundolf MeyerHentschel, CEO, MeyerHentschel Institute, δημιουργός του «Sleep Suit». «Οι νεαροί ενήλικες πολύ συχνά, ηθελημένα, στερούνται τον ύπνο αναγκάζοντας τους εαυτούς τους να παραμείνουν ξύπνιοι, ώστε να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις μιας πολυάσχολης κοινωνικής ζωής, πολύωρης εργασίας ή μελέτης για εξετάσεις».

Η στολή αποτελείται από ειδικά γυαλιά που προσομοιώνουν την πλήρη εξουθένωση, όπως η κατάσταση μικρο-ύπνου, μία ανεξέλεγκτη αντίδραση στην κόπωση. Σε κατάσταση μικρο-ύπνου, οι οδηγοί μπορεί να οδηγήσουν «στα τυφλά» για 10 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο, μερικές φορές και με τα μάτια ανοιχτά, διανύοντας μερικές εκατοντάδες μέτρα. Μετά, το πιθανότερο είναι να μην θυμούνται τι έχει συμβεί.

Συνδεδεμένα σε μία εφαρμογή smartphone, τα ειδικά γυαλιά μπορούν να ρυθμίζονται ώστε να προσομοιώνουν τον εγκέφαλο που «κατεβάζει ρολά» και ο οδηγός δεν βλέπει τίποτα μπροστά του για μισό δευτερόλεπτο, και μετά για όλο και μεγαλύτερα διαστήματα έως 10 δευτερολέπτων. Τα γυαλιά φοριούνται σε συνδυασμό με ειδικά βάρη στο κεφάλι, το θώρακα, τα χέρια και τους αστραγάλους -συνολικά πάνω από 18 κιλά- έτσι ώστε ο χρήστης να βιώνει αδυναμία και εξουθένωση στο τιμόνι. Στις ΗΠΑ, τα περισσότερα ατυχήματα λόγω υπνηλίας προκαλούνται από οδηγούς κάτω των 25 ετών.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν αν πιστεύετε ότι είστε πολύ κουρασμένοι για να οδηγήσετε; Σύμφωνα με τον Dr Gundolf Meyer-Hentschel, πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

-Σταματήστε κάπου με ασφάλεια
-Πιείτε ένα ρόφημα με καφεΐνη και πάρτε ένα 20λεπτο υπνάκο
-Ξυπνήστε ανανεωμένοι και έτοιμοι να ξαναβγείτε στο δρόμο. (Διαφορετικά, ίσως πρέπει να βρείτε έναν άλλο τρόπο για να επιστρέψετε στο σπίτι ή να φτάσετε στον προορισμό σας).

TAGS