AdBlue: Επιβράδυνση της παραγωγής και απογείωση της τιμής [video]

AdBlue: Επιβράδυνση της παραγωγής και απογείωση της τιμής [video]

Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου οδηγεί σε αντίστοιχη άνοδο του AdBlue, ουρία απαραίτητη για την καλή λειτουργία των σύγχρονων κινητήρων ντίζελ.

AdBlue refill

Τα καύσιμα δεν είναι τα μόνα υγρά των αυτοκινήτων που επηρεάζονται, μεταξύ άλλων, από την παγκόσμια αύξηση της τιμής στην ενέργεια. Αυτό συμβαίνει επίσης με το AdBlue (και τις εναλλακτικές του, Blue+, ClearNOx, StrongBlue κ.λπ.). 

Το AdBlue τροφοδοτεί τον καταλύτη SCR των σύγχρονων αυτοκινήτων ντίζελ μέσω μιας ειδικής δεξαμενής. Η οποία είναι απαραίτητο να γεμίζεται κατά τη διάρκεια των σέρβις ή ακόμα και ενδιάμεσα αν αυτό είναι απαραίτητο. Στα περισσότερα ντίζελ, υπάρχει ενδεικτική λυχνία που σε ειδοποιεί για πόσα ακόμη χιλιόμετρα επαρκεί.

AdBlue check

Το AdBlue πρόκειται για μια ουρία που επιτρέπει στον καταλύτη SCR (Selective Catalytic Reduction ή Επιλεκτική Καταλυτική Αναγωγή) να μετατρέπει τα οξείδια του αζώτου των καυσαερίων σε άζωτο και υδρατμούς που είναι σχετικά αβλαβή για την υγεία του ανθρώπου. Ποσοστιαία, το AdBlue αποτελείται από 32,5% ουρία και 67,5% απιονισμένο νερό. Η παρασκευή του απαιτεί αμμωνία, ωστόσο η παραγωγή αμμωνίας χρησιμοποιεί μεθάνιο, αέριο που η τιμή του έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι προμηθευτές AdBlue μείωσαν ή και σταμάτησαν την παραγωγή τους. Η γερμανική SKW Piesteritz μόλις ανακοίνωσε μείωση 20% στην παραγωγή αμμωνίας. Επιβράδυνση στην παραγωγή ανακοίνωσε και η άλλη γερμανική προμηθεύτρια εταιρεία, BASF. Η ιταλική Yara αποφάσισε να αναστείλει τη δραστηριότητά της για τέσσερις εβδομάδες, ενώ η σλοβακική εταιρεία Duslo έχει επίσης θέσει σε παύση την παραγωγή. Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι οι δυσκολίες στον εφοδιασμό αύξησαν και συνεχίζουν να αυξάνουν την τιμή του AdBlue σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

AdBlue production

Ακόμη πιο ανησυχητικό από την άνοδο της τιμής, αυτή της μείωσης στην παραγωγή AdBlue θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη. Ωστόσο τα οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με αυτό το προϊόν δεν παίρνουν εμπρός εάν εξαντληθεί, ακόμη και αν το αυτοκίνητο δεν αντιμετωπίζει άλλο μηχανικό πρόβλημα. 

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας έχει ήδη παραγγείλει 500.000 λίτρα AdBlue τα οποία προορίζονται για τα φορτηγά της χώρας. Επειδή οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές, από τις οποίες εξαρτάται μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, χρειάζονται πολύ AdBlue για να λειτουργούν τα πετρελαιοκίνητα φορτηγά τους.

Οι κύριοι Έλληνες διανομείς του AdBlue για ιδιώτες δεν φαίνεται να στερούνται του προϊόντος προς το παρόν, αλλά η κατάσταση χρειάζεται να παρακολουθείται προσεκτικά, καθώς αυτό μπορεί να αλλάξει εν μια νυκτί -και σε τιμή και σε επάρκεια.

AdBlue warning

Εμείς πάντως να σας πούμε ότι, αν ξεμείνετε στον δρόμο από AdBlue, και το μοτέρ δεν παίρνει εμπρός είναι δυνατό να βάλετε στο ρεζερβουάρ του νερό. Το υγρό θα εξαπατήσει το αυτοκίνητο και αυτό θα πάρει εμπρός για να κατευθυνθείτε στο κοντινότερο πρατήριο. Ωστόσο, αυτή η παρακινδυνευμένη λύση είναι χρήσιμη μόνο για την αντιμετώπιση επιτόπιου προβλήματος. Βλέπετε, μόνο με νερό και χωρίς ουρία, είναι πιθανό να μπλοκάρουν οι ιντζέκτορες, ο καταλύτης να πάθει ζημιά, η διάβρωση στο σύστημα εξάτμισης θα επιταχυνθεί δραστικά, ενώ το σύστημα ελέγχου ρύπανσης θα καταστεί ανενεργό.

Δείτε στο video τη λειτουργία του AdBlue στην κατάλυση...

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube