Σκόρπιες σκέψεις για το Ακρόπολις που (δεν) χάθηκε

Σκόρπιες σκέψεις για το Ακρόπολις που (δεν) χάθηκε

Γιατί η απουσία του Ακρόπολις από το καλαντάρι του 2014 είναι μια καλή ευκαιρία να διορθωθούν πολλά.

Με το Ράλι Ακρόπολις να έχει χαθεί πλέον οριστικά για το 2014, η φιλολογία και κυρίως η παραφιλολογία που αναπτύσσεται σε χαρτί, οθόνες και όπου αλλού, με τους απανταχού «ειδικούς» και «από σίγουρη πηγή καλά πληροφορημένους» τείνει να πάρει μορφή χιονοστιβάδας.

Το χειρότερο πως άπαντες (ή σχεδόν άπαντες) έχουν άποψη, «εσωτερική πληροφόρηση» και «έγκυρο ρεπορτάζ», οπότε και προκύπτει το απόλυτο μπέρδεμα.

Εμείς λοιπόν δηλώνουμε εξαρχής πως δεν διαθέτουμε τίποτα από τα παραπάνω και έτσι, ό,τι γράψουμε θα είναι σκέψεις και κυρίως απορίες, οι οποίες όμως, χρήζουν άμεσης και εμπεριστατωμένης απάντησης.
Το τελευταίο θα είναι και αυτό που αφενός θα κλείσει στόματα, και αφ’ ετέρου θα ανοίξει την πόρτα για την επόμενη μέρα του «εθνικού μας αγώνα», όποτε και αν αυτός επιστρέψει στα πάτρια εδάφη.

Ευθύνη να δώσουν απαντήσεις έχουν ΑΠΑΝΤΕΣ οι με τον οποιονδήποτε εμπλεκόμενοι στη διοργάνωση του Ακρόπολις, όχι μόνον διότι οφείλουν με διαφάνεια να δώσουν εξηγήσεις στους απανταχού φίλους του σπορ, αλλά και στο τέλος της ημέρας να διαφυλάξουν την υστεροφημία τους είτε σαν άτομα, είτε σαν εταιρίες από όσα γράφονται και ακούγονται και κυρίως υπονοούνται...
Η λογική του «είμαι υπεράνω και δεν σχολιάζω» εν προκειμένω δεν ισχύει.
Δεν πρόκειται για προσωπική υπόθεση αλλά για κάτι δημόσιο, οπότε μια τέτοια λογική μόνον ως υπεκφυγή θα εκληφθεί και ως αδυναμία να δώσουν πειστικές και σαφείς απαντήσεις...

Άμεσα λοιπόν απαιτείται η σύνταξη φακέλου- απολογισμού που θα ενημερώνει τον Τύπο για ό,τι έγινε αλλά και ό,τι δεν έγινε (τα λάθη αλλά και οι αδυναμίες ανθρώπινες – ουδείς θα στήσει τον άλλον στον τοίχο).

Άμεσα οφείλει η οργανωτική επιτροπή (ΕΛΠΑ λέγεται, Celeritas λέγεται – δεν μας νοιάζει) να διοργανώσει συνέντευξη Τύπου στην οποία να δώσει απαντήσεις για το πως φτάσαμε έως εδώ.

Άμεσα να δοθεί στη δημοσιότητα (το είχαν υποσχεθεί άλλωστε...) ο οικονομικός απολογισμός των προηγουμένων ετών. Όχι διότι είμαστε ορκωτοί λογιστές ή γιατί ψάχνουμε φαντάσματα (μακριά από εμάς μια τέτοια προσέγγιση), αλλά διότι για να στηρίξεις ψυχή τε και σώματι την επόμενη μέρα, πρέπει να εμπιστεύεσαι την προηγούμενη...

‘Αμεσα να μας διευκρινίσουν τι έγινε το 2013, αν αληθεύουν οι φήμες ότι ο αγώνας έγινε «κουτσουρεμένος» και στο παρά πέντε σώθηκε για να μην τιναχτεί όλο το πρόγραμμα στον αέρα και τι έγινε από τον Ιούνιο έως σήμερα που φτάσαμε στην απόφαση της FIA να είμαστε εκτός. Διότι αν δεν αληθεύουν όλα αυτά, τότε οφείλουν όλοι όσοι τα διαδίδουν να λογοδοτήσουν, αφού κάνουν ζημιά στο θεσμό.

‘Αμεσα να μας εξηγήσουν τι ακριβώς στοιχειοθετεί αυτή η «παρέμβαση- εγγύηση» του πρωθυπουργού σε σχέση με τον αγώνα του 2014, η οποία εν τέλει και δεν προσμέτρησε στην τελική απόφαση της FIA.
Εγγυήθηκε το Μαξίμου για τα χρήματα που πλήρωνε (ή χρωστούσε) στη FIA μια ιδιωτική εταιρία που θα οργάνωνε το Ακρόπολις;
Δηλαδή το ελληνικό δημόσιο (εμείς οι φορολογούμενοι) εγγυηθήκαμε ότι αν η Celeritas (ή η όποια Celeritas- δεν έχει καμία σημασία το όνομα) δεν έβρισκε τα απαιτούμενα χρήματα θα τα πλήρωνε εκείνο; Kαι με ποια λογική το ελληνικό δημόσιο εγγυάται για μια ιδιωτική εταιρία;
Aν το  Μαξίμου θεωρεί πως το Ακρόπολις είναι ένα τόσο σημαντικό γεγονός, ας το βάλει κάτω από την αιγίδα και τη σκέπη του υπουργείου Αθλητισμού, ας το «μπατζετάρει» και ας αναθέσει σε μια επιτροπή που έχει το Know how την διοργάνωση του.
Άλλο αυτό όμως και άλλο να εγγυάται για λογαριασμό μιας ιδιωτικής εταιρίας.
Εκτός αν δεν είναι έτσι, αλλά τότε ας μας πουν πως είναι.

Άμεσα να μας απαντήσουν «τι παίζει» με τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στη FIA και ποιος τελικά έχει αυτό το περίφημο Pouvoir sportif. Το έχει η ΕΛΠΑ ή η ΟΜΑΕ; Και γιατί κάποιοι λένε πως πρέπει να το εκχωρήσει η πρώτη στη δεύτερη; Και τι θα αλλάξει αν γίνει αυτό, αφού οι όποιοι εμπλεκόμενοι στην ΟΜΑΕ ήταν παλιά εμπλεκόμενοι στην ΕΛΠΑ; Tι ή ποιος ήταν αυτό που τους εμπόδιζε να κάνουν σωστή δουλειά στην ΕΛΠΑ και τώρα στην ΟΜΑΕ θα την κάνουν; Και αφού ως φαίνεται το έχει (ακόμη) η ΕΛΠΑ,  γιατί η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έστειλε στις 23/7/2103 επιστολή στη FIA στην οποία έλεγε ότι το Pouvoir sportif το έχει η ΟΜΑΕ;

Μπερδευτήκαμε με όλα όσα γράφονται και ίσως κάποιοι πρέπει να μας τα ξεμπερδέψουν.

Όλα αυτά (και πολλά άλλα) είναι ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν όχι στο πλαίσιο μιας «ανακριτικής λογικής», αλλά στο πλαίσιο της λογικής που λέει πως για να πας στην επόμενη μέρα με ασφάλεια, αισιοδοξία και κυρίως προοπτική, πρέπει να έχεις βρει τα «κακώς κείμενα» και τα ενδεχόμενα λάθη της προηγούμενης, τη στιγμή που για να ζητήσεις υποστήριξη και εν λευκώ εμπιστοσύνη πρέπει να μην υπάρχει καμιά σκιά σε σχέση με τα πεπραγμένα. Και όλα όσα δημοσιεύονται (κύρια στο Διαδίκτυο) δημιουργούν –κακώς – πολλές σκιές.

Με δεδομένο λοιπόν ότι δεν είμαστε από αυτούς που έχουν την «εμπιστευτική πληροφόρηση» και δεν μιλάμε με στελέχη που καθορίζουν εντός και εκτός συνόρων την τύχη του αγώνα και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να συνεχίσει να υπάρχει το Ακρόπολις, πιστεύουμε ότι τόσο η ΕΛΠΑ, όσο και η Celeritas μπορούν και να δώσουν απαντήσεις και να βουλώσουν στόματα (αν αυτό χρειαστεί) και να εξασφαλίσουν την επόμενη μέρα.

Η τελευταία δεν μπορεί να περάσει με τίποτα μέσα από τη λογική «ο γέγονε, γέγονε πάμε παρακάτω», ούτε μέσα από λογικές του στιλ «κοιτάμε μπροστά και προχωράμε».
Και αυτό, για να μην αφήσουμε πίσω λάθη, να μην σπρώξουμε κάτω από το χαλί παραλήψεις και ενδεχόμενες παρατυπίες και κυρίως για να μην δώσουμε την ευκαιρία σε «καλοθελητές» να υπονομεύουν με υπονοούμενα την όποια καινούργια προσπάθεια.

Αν η επόμενη μέρα ξεκινήσει με εμπιστοσύνη σε σχέση με την προηγούμενη, τότε το 2014 θα είναι απλώς μια ανασυγκρότηση

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube