Ο μεγάλος (της ταλαιπωρίας) περίπατος

Ο μεγάλος (της ταλαιπωρίας) περίπατος

Αγαπητέ κύριε Μπακογιάννη: Όταν κλείνεις έναν δύο δρόμους στο κέντρο και τα απόνερα φτάνουν στο Ψυχικό, στην Κατεχάκη και στη Νέα Σμύρνη, κάτι λάθος έχεις κάνει.

Και ξαφνικά ο δήμαρχος της Αθήνας αποφάσισε να μας χαρίσει μια πόλη με πολύχρωμους πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους κ.τ.λ., αλλά έτσι χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχεδιασμό και κυρίως χωρίς μελέτη για τις τυχόν «παράπλευρες απώλειες».
Πριν βιαστείτε να «πυροβολήσετε», να σας πω ότι μου αρέσουν οι πόλεις με πεζόδρoμους, ποδηλατόδρομους και ανθρώπινο πρόσωπο.
Αλλά εδώ, έχω την εντύπωση ότι όλα έγιναν απλά για να γίνουν.
Οι παράπλευρες απώλειες έγιναν ορατές από την πρώτη κιόλας μέρα: Μποτιλιάρισμα στην Κατεχάκη και στα δύο ρεύματα και στην Κηφισίας, στο ρεύμα προς Αθήνα, στο ύψος του Ψυχικού.
Οι ουρές για όσους κατευθύνονταν προς το Σύνταγμα και στη συνέχεια προς την Ομόνοια φτάνουν μέχρι την Καλλιθέα στην άνοδο της Συγγρού και στο Χίλτον στην κάθοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.
Η γκρίνια στα ύψη και η αποστροφή του δημάρχου «τα ίδια έλεγαν για την Ερμού και την Διονυσίου Αρεοπαγίτου», δεν είναι απάντηση που αντέχει σε κριτική.

Αλλά ας δούμε τις... ανορθογραφίες: Πρώτα από όλα η Πανεπιστημίου. Φτιάχνουμε πεζόδρομο σε έναν δρόμο με τα μεγαλύτερα πεζοδρόμια της Αθήνας. Πεζοδρόμο κατασκευασμένο στο επίπεδο του οδοστρώματος αποκομμένο από το πεζοδρόμιο. Φτιάχνουμε και ποδηλατόδρομο που δεν έρχεται από κάπου και δεν συνεχίζει πουθενά. Την ίδια στιγμή, οι επιβάτες βγαίνουν στη μέση του δρόμου για να επιβιβαστούν στα ΜΜΜ αφού οι εργασίες καταργούν τις προκαθορισμένες στάσεις.

Οι σχεδιαστές του έργου κατάργησαν τον μόνο κεντρικό οδικό άξονα από Σύνταγμα σε Ομόνοια δίχως να δώσουν εναλλακτικές. Ο επόμενος δρόμος που εξυπηρετεί αυτή τη διαδρομή είναι η Σόλωνος, με μια λωρίδα κυκλοφορίας αφού μονίμως έχει παρκαρισμένα αυτοκίνητα παντού.

Η δεύτερη ανορθογραφία στην Βασιλίσσης Όλγας: Ίσα με 15 μέτρα πεζοδρόμιο δεξιά κι αριστερά, δέντρα, σκιά, Ζάππειο, Εθνικός Κήπος δίπλα. Τι τον θέλαμε τον έξτρα χώρο; Λίγο πιο κάτω Καλλιρρόης και Αρδηττού ένα μεγάλο χαρούμενο πάρκινγκ με αυτοκίνητα μποτιλιαρισμένα που ρυπαίνουν το... άλλοθι του δημάρχου. Θέλετε να συνεχίσουμε; Mάλλον όχι!

Αγαπητέ κύριε Μπακογιάννη: Όταν κλείνεις έναν δύο δρόμους στο κέντρο και τα απόνερα φτάνουν στο Ψυχικό, στην Κατεχάκη και στη Νέα Σμύρνη, κάτι λάθος έχεις κάνει.

Αν πρώτα σχεδίαζες περιφερειακές γραμμές ΜΜΜ, αν είχες φτιάξει εναλλακτικές διαδρομές, αν καθάριζες τους άλλους δρόμους από τα παρκαρισμένα αν έφτιαχνες τα πάρκινγκ του κέντρου και τα περί αυτό, τότε εντάξει. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα μπορούσες με τις δημόσιες συγκοινωνίες να υποστηρίξεις πολλαπλάσιους επιβάτες.

Τώρα όμως τα έκανες μαντάρα! Μπάχαλο! Και οι Αθηναίοι ταλαιπωρούμαστε ήδη αρκετά, δεν χρειαζόμαστε τους πειραματισμούς σου.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube