Ο πάτος του βαρελιού και μερικές αισιόδοξες σκέψεις

Ο πάτος του βαρελιού και μερικές αισιόδοξες σκέψεις

Η κρίση είναι για τη γενιά μας η νέα Κατοχή. Αυτό θα είναι το εθνικό αφήγημα τις κρύες νύχτες του χειμώνα, μερικά χρόνια αργότερα. «Στα χρόνια της Κρίσης, όταν οι χρυσές μέρες έδωσαν τη θέση τους στο γκρίζο, επειδή οι πολιτικοί μας ξεπούλησαν. Τότε που δεν είχαμε να φάμε. Τότε που οι ξένοι μας διοικούσαν και μας έσπρωχναν προς την Καταστροφή». Αισιόδοξη σκέψη από μια άποψη, αφού προϋποθέτει ότι εκεί, στο μακρινό μέλλον, θα υπάρχει μια ελληνική κοινωνία που θα έχει ανακάμψει. Μιας και το επιβάλλουν οι μέρες, ας τολμήσουμε μια παράφορα αισιόδοξη πρόβλεψη:
Η νέα χρονιά θα είναι το εφαλτήριο τεράστιων, θεμελιωδών αλλαγών στην ελληνική κοινωνία, η οποία θα έχει αντιληφθεί στο σύνολό της την πραγματικότητα. Θα είναι η πρώτη χρονιά μιας ανάκαμψης που θα μας οδηγήσει σε τεράστιες αλλαγές προς το καλύτερο.
Οι μεγάλοι επιχειρηματίες και εφοπλιστές θ’ ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ιταλών συναδέλφων τους και θα ζητήσουν παραπάνω φορολόγηση για όσο καιρό χρειαστεί. Τα συνδικάτα θα σταματήσουν τον πόλεμο χαρακωμάτων και θα συμφωνήσουν με τους εργοδοτικούς φορείς ότι για όσο καιρό χρειάζεται θα βάλουν πλάτη.
Η κυβέρνηση θα αποφασίσει ν’ απολύσει όσους δημόσιους δεν χρειάζονται και ταυτόχρονα θα ρίξει όλο το βάρος στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με συγκεκριμένα κίνητρα σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η γεωργία, οι νέες τεχνολογίες, ο τουρισμός.
Η επαρχία θα γεμίσει και πάλι με νέους ανθρώπους που δεν θα ζητάνε μια θέση στο δημόσιο, αλλά θα παλεύουν με τη γη, θα παράγουν υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα και θα τα μοσκοπουλάνε στο εξωτερικό.
Η φορολόγηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνει δρακόντεια και όλοι θα ζητάνε και θα δίνουν αποδείξεις. Τα γρηγορόσημα και τα φακελάκια σταδιακά θα εξαφανιστούν. Οι τράπεζες θα αρχίσουν και πάλι να δίνουν δάνεια. Αυτή τη φορά με πολύ πιο ορθολογικά κριτήρια. Τα διακοποδάνεια θα ανήκουν στο παρελθόν. Όλα θα συνδέονται με βάση τις παραγωγικές σου δυνατότητες.
Τα κόμματα θα αλλάξουν εκ βάθρων. Τέρμα στα πολιτικά τζάκια, τέρμα και στις ανέξοδες υποσχέσεις. Οι βουλευτές θα μειωθούν στο μισό και θα απολαμβάνουν ελάχιστα προνόμια σε σχέση με τους απλούς πολίτες.
Η ελληνική αριστερά θα μάθει ότι υπάρχουν και άλλες λέξεις εκτός από το όχι. Μάλιστα θα συνειδητοποιήσει ότι μόνο μέσα από άσκηση εξουσίας μπορεί ν’ αλλάξει ουσιαστικά τα πράγματα, και δεν θ’ αργήσει να σχηματίσει κυβερνητική συμμαχία με στόχο ένα μικρό αλλά αυστηρό και ισχυρό σε ελεγκτικούς μηχανισμούς Κράτος, το οποίο θα ασκεί προνοιακή πολιτική, θα δίνει βάρος στην παιδεία και θα φροντίζει για την εύρυθμη και δίκαιη λειτουργία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα έχουν ανακαλυφθεί θα στηρίζουν αυτές τις πολιτικές και πλέον τα ταμεία θα έχουν άφθονο χρήμα για να χρηματοδοτούν συντάξεις και δωρεάν υγεία για όλους.
Τα αυτοκίνητα θα  κυκλοφορούν σε νέους αυτοκινητόδρομους στους οποίους δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρώσεις διόδια αφού όλοι θα πληρώνουν φόρους. Τα Περιοδικά θα εκμεταλλεύονται τις νέες τεχνολογίες και θα παρέχουν συνεχώς πληροφόρηση μέσω του «ψηφιακού νέφους», της υπερδικτυωμένης πλέον κοινωνίας. Ουσιαστικά η πληροφόρηση θα συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο με δυνατότητα ακόμα και εικονικής 3d συνοδήγησης.
Ουτοπία; Πιστεύω το εξής:
Οι δυνατότητες μιας χώρας, τον καιρό της παγκοσμιοποίησης, εξαρτώνται απολύτως από το όραμα της κοινωνίας της. Από τη νοοτροπία των ανθρώπων και το όραμα των διοικούντων. Η ταμειακή χρεοκοπία είναι σχεδόν ασήμαντη αν έχει προηγηθεί χρεοκοπία στο ηθικό ενός λαού, στο ψυχικό του απόθεμα. Αυτός είναι ο κίνδυνος που πρέπει εμείς οι ίδιοι ν’ αποτρέψουμε. Μαζί με τη συνειδητοποίηση πως ο σημερινός ελληνικός τρόπος ζωής και κυρίως η σημερινή ελληνική νοοτροπία είναι χρεοκοπημένη. Αυτό το χρέος πρέπει να διαγράψουμε στο 100%. Αν το κάνουμε, η ανάκαμψη θα έρθει αναπόφευκτα. Εκτός κι αν σπάσει ο διάολος το πόδι του κι επαληθευτούν οι... προφητείες των Μάγια, οπότε τζάμπα ο κόπος. Καλή χρονιά!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube