Rally Monte Carlo: Αποκλεισμός με αναστολή στον Latvala

Rally Monte Carlo: Αποκλεισμός με αναστολή στον Latvala

O Jari-Matti Latvala δέχτηκε ποινή μιας αγωνιστικής με αναστολή επειδή χτύπησε θεατή στην προσπάθειά του να ξαναμπεί στο δρόμο.

Πλάνα video έδειξαν το VW Polo του Latvala να χτυπά και να ρίχνει στο έδαφος θεατή καθώς διέσχιζε ένα χωράφι για να ξαναμπεί στο δρόμο μετά από έξοδο στην Ε.Δ.11.

Η VW δήλωσε πως πίστευε ότι ο θεατής δεν τραυματίστηκε κατά το συμβάν. Το Polo είχε περάσει μέσα από ένα χαντάκι και ο Latvala ισχυρίστηκε ότι ατμοί από τον κινητήρα και λάσπη στο παρμπρίζ εμπόδιζαν την ορατότητά του.

Ανακοίνωση των αγωνοδικών λέει πως ο Latvala υποστήριξε ότι «Μόνον όταν επανήλθε η ορατότητα είδε κάποιους ανθρώπους να πηδούν προς τα πλάγια και την ίδια στιγμή είδε από πού πιθανώς θα μπορούσε να επιστρέψει στο δρόμο. Πρόσθεσε ότι δεν του πέρασε από το μυαλό ότι είχε χτυπήσει κάποιον».

Όμως οι αξιωματούχοι του αγώνα είπαν επίσης ότι η on-board κάμερα έδειχνε πως ο Latvala θα πρέπει να είχε δει το χτύπημα: «Οι αγωνοδίκες δήλωσαν ότι, κοιτώντας τις εικόνες, θα ήταν δύσκολο να πιστέψεις ότι ο οδηγός ή/και ο συνοδηγός δεν πήραν είδηση πως χτύπησαν θεατή, αφού το σώμα του φαινόταν καθαρά στο καπό και ακριβώς μπροστά στο παρμπρίζ.

«Τη στιγμή εκείνη, η ορατότητα μέσα από το παρμπρίζ στην πλευρά του συνοδηγού δεν ήταν τόσο κακή και το σώμα φαινόταν καθαρά».

Σύμφωνα με την αναφορά των αγωνοδικών, ο Latvala αντέτεινε ότι το κεφάλι του πήγαινε πάνω-κάτω καθώς το αυτοκίνητο χοροπηδούσε στο χωράφι και δεν θα μπορούσε να έχει καθαρό οπτικό πεδίο.

Όμως οι αξιωματούχοι συμπέραναν: «Δεν είναι πειστικό για τους αγωνοδίκες ότι το πλήρωμα δεν σκέφτηκε καν την πιθανότητα πως είχε χτυπήσει θεατή. Όπως φαίνεται στο video, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που στέκονταν κοντά, σε μια μεγάλη σειρά στην αριστερή πλευρά της ειδικής διαδρομής όπου βγήκε το πλήρωμα.

«Επίσης, όταν το αυτοκίνητο πήγαινε για να ξαναμπεί στην ειδική, άνθρωποι έτρεχαν δεξιά και αριστερά. Σε αυτή την περίπτωση, το πλήρωμα είχε υποχρέωση να σταματήσει επί τόπου και να ελέγξει αν είχε πάθει κάτι κάποιος θεατής».

Υπήρχε επίσης διάσταση μεταξύ του τι δήλωσαν ο δημοσιογράφος του WRC, Julian Porter, και ο Latvala σχετικά με συνομιλία που είχαν για το συμβάν την ώρα που ο Φιλανδός προσπαθούσε να φτιάξει το αυτοκίνητο στον τερματισμό της ειδικής.

Σε κατάθεσή του ενώπιον των αγωνοδικών, ο Porter δήλωσε ότι ο Latvala του είχε πει: «Όταν βγήκα, χτυπήσαμε ένα θεατή. Δεν τον χτυπήσαμε δυνατά, αλλά μπορείς σε παρακαλώ να τσεκάρεις ότι είναι καλά;»

Ο Latvala ισχυρίζεται ότι το αίτημά του προς τον Porter ήταν: «Μπορείς να πας και να πεις στους κριτές ότι δεν έχω χτυπήσει κανέναν;»

Οι αγωνοδίκες επέβαλαν στον Latvala και στο συνοδηγό του, Miikka Anttila, πρόστιμο 5.000 ευρώ, καθώς και ποινή αποκλεισμού από έναν αγώνα στον Latvala με αναστολή μέχρι το τέλος της αγωνιστικής χρονιάς.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube