H FIA απορρίπτει τις προτάσεις για αλλαγές το 2015

H FIA απορρίπτει τις προτάσεις για αλλαγές το 2015

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητων Σπορ (WMSC) απέρριψε τις αμφιλεγόμενες, ριζοσπαστικές προτάσεις ανανέωσης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι

Η βασική πρόταση της κατόχου των εμπορικών δικαιωμάτων εταιρείας WRC Promoter ήταν να κρίνεται το αποτέλεσμα του αγώνα στην τελευταία ειδική διαδρομή (Power Stage) ανά ζεύγη.

Ο μέχρι τότε 10ος θα μονομαχούσε με τον 9ο για την 9η θέση στην τελική κατάταξη, ο 8ος με τον 7ο για την 7η θέση κ.ο.κ. μέχρι να μονομαχήσουν οι μέχρι τότε 2ος και 1ος για τη νίκη.

Η πρόταση αυτή είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, οι οποίες όμως είχαν καταλαγιάσει μετά από τροπολογία που λάμβανε υπόψη και τη μέχρι τότε διαφορά σε χρόνους (sec/km) του κάθε ζευγαριού.

Έτσι αναμενόταν να επικυρώσει το WMSC την πρόταση της WRC Promoter για εφαρμογή από το 2015. Όμως, προς γενική έκπληξη, η πρόταση απορρίφθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο, στην ετήσια συνέλευσή του, που έγινε σήμερα στο Πεκίνο.

Το ανακοινωθέν της FIA από τη συνέλευση δεν έκανε αναφορά στην πρόταση, όμως ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής WRC δήλωσε στο «αδελφό» μας AUTOSPORT: «Η πρόταση που παρουσιάστηκε από την Επιτροπή WRC, σχετικά με τη μορφή των αγώνων, επιστράφηκε στην Επιτροπή για αναθεώρηση».

Σημειώνουμε ότι η αναθεωρημένη πρόταση για την Power Stage ήταν το κεντρικό θέμα στα σχέδια της WRC Promoter για ανάπτυξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος και είχε γίνει ομόφωνα δεκτή από τους κατασκευαστές (VW, Citroen, Ford, Hyundai κλπ.).

Οι οδηγοί όμως εξακολουθούσαν να διαφωνούν.

Η απόρριψη της πρότασης (στη μέχρι τώρα μορφή της) σημαίνει ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση και για τη σειρά εκκίνησης στο κάθε σκέλος των αγώνων του WRC.

Η πρόθεση ήταν να ξεκινούν οι οδηγοί τις δύο πρώτες μέρες με τη σειρά της βαθμολογίας τους στο πρωτάθλημα, και την τρίτη μέρα με την αντίστροφη σειρά. Όμως ο παγκόσμιος πρωταθλητής Sebastien Ogier είχε στείλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στο πρόεδρο της FIA, Jean Todt, πριν λίγες μέρες, ενώ διαφωνούσαν και άλλοι κορυφαίοι οδηγοί.

Το WMSC πάντως επικύρωσε το αγωνιστικό ημερολόγιο για το 2015, που είναι το ακόλουθο:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ WRC 2015

25 Ιανουαρίου Ράλι Μόντε Κάρλο
15 Φεβρουαρίου Ράλι Σουηδίας
8 Μαρτίου Ράλι Μεξικού
19 Απριλίου Ράλι Αργεντινής
24 Μαϊου Ράλι Πορτογαλίας
14 Ιουνίου Ράλι Ιταλίας
5 Ιουλίου Ράλι Πολωνίας
2 Αυγούστου Ράλι Φιλανδίας
23 Αυγούστου Ράλι Γερμανίας
13 Σεπτεμβρίου Ράλι Αυστραλίας
4 Οκτωβρίου Ράλι Γαλλίας
25 Οκτωβρίου Ράλι Ισπανίας
15 Νοεμβρίου Ράλι Μ. Βρετανίας

Όπως αναμενόταν, δεν υπάρχουν νέοι αγώνες – και το Ράλι Ακρόπολις συνεχίζει να είναι εκτός πρωταθλήματος, παρά τις δηλώσεις των διοργανωτών του ότι θα επανεντασσόταν.

Διαψεύστηκαν επίσης οι φήμες που ήθελαν να αλλάζει ο τελευταίος αγώνας. Το Ράλι Μ. Βρετανίας θα συνεχίσει να κλείνει την αυλαία.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube