Σαν σήμερα: To 1954, συγχωνεύονται Hudson και Nash

Σαν σήμερα: To 1954, συγχωνεύονται Hudson και Nash

Από την ένωση των δύο εταιρειών προέκυψε η American Motors Corporation, η γνωστή μας AMC.

Στις 14 Ιανουαρίου του 1954, η Hudson Motor Car Company συγχωνεύτηκε με την Nash-Kelvinator, εταιρεία που είχε σχηματιστεί από μια άλλη συγχώνευση, της αυτοκινητικής φίρμας Nash με την εταιρεία οικιακών συσκευών Kelvinator.

Το νέο σχήμα που προέκυψε αποτέλεσε την American Motors Corporation, τη γνωστή μας AMC, που ήταν και η μεγαλύτερη συγχώνευση εταιρειών στη μέχρι τότε αμερικανική Ιστορία.

Στις 15 Ιανουαρίου του 1920, πεθαίνει σε ηλικία 55 ετών ο John Dodge, συνιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας. Ο John με τον αδελφό του Horace ίδρυσαν την Dodge Brothers Company, η οποία κάποτε ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, ενώ αργότερα αποτέλεσε μέρος της Chrysler.

Ο John Francis Dodge γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1864, ενώ ο αδελφός του Horace Elgin Dodge τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 17 Μαΐου 1868. Οι αδελφοί μεγάλωσαν στο Michigan και άρχισαν τη σταδιοδρομία τους ως μηχανικοί. Το 1897 ίδρυσαν μια εταιρεία ποδηλάτων. Ωστόσο, μέχρι το 1900, είχαν πουλήσει την επιχείρηση και άνοιξαν ένα μηχανουργείο στο Detroit για να κατασκευάσουν εξαρτήματα για τη νεοσύστατη αυτοκινητοβιομηχανία.

Το 1901, ο Ransom Olds προσέλαβε τους Dodge για να κατασκευάζει κινητήρες για το νέο του αυτοκίνητο, Olds Runabout. Στη συνέχεια, ο Henry Ford σύναψε συμβόλαιο με τους αδελφούς για την κατασκευή κινητήρων, μεταδόσεων και αξόνων. Και επειδή ο Ford αδυνατούσε να πληρώσει τους Dodge σε μετρητά, τους έδωσε μετοχές της εταιρείας του. Το 1919, οι αδελφοί Dodge ξαναπούλησαν τις μετοχές της Ford Motor Company πίσω στον Henry Ford για $25 εκατ.

Ύστερα την προμήθεια εξαρτημάτων στη Ford για μια δεκαετία, οι αδελφοί Dodge αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Η Dodge Brothers Motor Company ιδρύθηκε το 1913 και έκανε το πρώτο της αυτοκίνητο, ένα 4κύλινδρο μοντέλο τουρισμού, το 1914. Η εταιρεία πώλησε σχεδόν 250 από αυτά τα αυτοκίνητα κατά το πρώτο έτος και έφτασε τα 45.000 την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με το chrysler.com. Τρία χρόνια αργότερα, ο Dodge πρόσθεσε φορτηγά στην γκάμα της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εταιρεία κατασκεύαζε οχήματα και εξαρτήματα στον αμερικανικό στρατό.



Τον Ιανουάριο του 1920, ενώ βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσουν το Σαλόνι Αυτοκινήτου, οι αδελφοί Dodge άρχισαν να αρρωσταίνουν από τη γρίπη και στη συνέχεια έπαθαν πνευμονία. Ο John Dodge πέθανε εκείνο το μήνα, ενώ ο Horace πέθανε αργότερα την ίδια χρονιά, στις 10 Δεκεμβρίου. Το 1925, οι χήρες των αδερφών πούλησαν την Dodge Brothers Company σε τράπεζα επενδύσεων για $146 εκατ.

Το 1928, ο Walter Chrysler, ιδρυτής της Chrysler Corporation, αγόρασε την εταιρεία Dodge για $170 εκατ. Η αγορά κατέστησε την Chrysler την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως εν μία νυκτί.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube