Μια Ferrari 275 GTS/4 NART Spider σε δημοπρασία για €23+ εκατ.

Μια Ferrari 275 GTS/4 NART Spider σε δημοπρασία για €23+ εκατ.

Η τελευταία Ferrari 275 GTS/4 NART Spider, μια από τις πιο σπάνιες και όμορφες ανοιχτές Ferrari, μπορεί να ξεπεράσει σε δημοπρασία τα €23 εκατ.

Μια από τις πιο όμορφες, αλλά και εξαιρετικά σπάνιες ανοιχτές Ferrari που βγήκε ποτέ σε παραγωγή ήταν η NART Spider. Τα σχέδια ήταν φυσικά του Pininfarina, αλλά κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της Carrozzeria Scaglietti.

Δέκα μόνο κομμάτια είδαν το φως της παραγωγής κι από αυτά ένα και μοναδικό κύλησε τις ρόδες του, σε μεταγενέστερο χρόνο, στην Ευρώπη. Τα υπόλοιπα εννέα, πήραν την άγουσα για τις ΗΠΑ, όπου και γεννήθηκε η ιδέα για την παραγωγή τους.

Η ονομασία NART προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων North America Racing Team (Αγωνιστική Ομάδα Βορείου Αμερικής) και πατέρας της ιδέας ήταν ο Luigi Chinetti, αντιπρόσωπος της Ferrari στις ΗΠΑ, οδηγός αγώνων, νικητής κατηγορίας στο Le Mans με Ferrari και προσωπικός φίλος του ίδιου του Enzo Ferrari από την εποχή που και οι δύο βρισκόντουσαν στην Alfa Romeo.

Ο Chinetti, θέλοντας να βελτιώσει τις πωλήσεις της Ferrari 275 στην Αμερική, ζήτησε από τον Enzo και τον Scaglietti να κατασκευάσουν μια ανοικτή έκδοση της 275. Ο σκοπός του ήταν το νέο αυτοκίνητο να λάβει μέρος σε δημοφιλείς αγώνες στην Αμερική, όπως ακριβώς είχε κάνει και με τις 250 GTO. Ο Enzo αρχικά αρνήθηκε την πρόταση, αλλά τελικά πείστηκε και θεώρησε την ιδέα ενδιαφέρουσα, πράγμα που όμως δεν συνέβη και με το αγοραστικό κοινό, λόγω της υψηλής τιμής του αυτοκινήτου. Αν και αρχικά προγραμματίστηκε να κατασκευαστούν 25 αυτοκίνητα, μόνο δέκα πελάτες αποφάσισαν να βάλουν το χέρι τόσο βαθιά στην τσέπη.

Η κινητήρια μονάδα του αυτοκινήτου ήταν ίδια με αυτή της 275 GTB/4, με τον κινητήρα V12 του Gioacchino Colombo, με 3.286 cc και ισχύ 300 ίππων. Τα τρία αρχικά αμαξώματα ήταν αλουμινένια και ατσάλινα τα υπόλοιπα .Όλα αυτά τα καλούδια μαζί με το υπερπολυτελές δερμάτινο σαλόνι, πατούσαν πάνω σε ένα ενισχυμένο σωληνωτό σασί. Αισθητικό χαρακτηριστικό των NART Spider ότι ήταν οι πρώτες Ferrari που δεν φορούσαν ακτινωτές ζάντες.

Στην πρώτη εμφάνισή της σε πίστα, η NART Spider κέρδισε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία της το 1967 στις 12 Ώρες του Sebring. Την καλύτερη όμως διαφήμιση την κέρδισε με την εμφάνιση του στην ταινία «Υπόθεση Thomas Crown» του 1968 και την ατάκα του Steve McQueen όταν την είδε παρκαρισμένη στο δρόμο «α! είναι ένα από αυτά τα κόκκινα ιταλικά πράγματα». Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, που στην ταινία οδηγούσε η Faye Danaway, ήταν το πρώτο που κατασκευάστηκε και αυτό που ήρθε δεύτερο στο Sebring. Λίγο ύστερα από την ολοκλήρωση της ταινίας, ο ηθοποιός έγινε κάτοχος μιας από τις εννέα «αμερικανικές» Spider.

Το αυτοκίνητο των φωτογραφιών που θα δημοπρατηθεί από τους RM Sotheby’s είναι με σασί Νο 11057. Για πρώτη φορά αγοράστηκε στη Μαδρίτη από έναν Ισπανό συνταγματάρχη της Λεγεώνας των Ξένων και για τα πρώτα 14 χρόνια παρέμεινε στην Ισπανία. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 πουλήθηκε σε έναν Ελβετό συλλέκτη που το απεκατέστησε για πρώτη φορά και στα μέσα του ’90, το αυτοκίνητο πουλήθηκε στη Βρετανία. Με το σημερινό χρώμα του υπάρχει έτσι από το 2001, ενώ η αποκατάσταση της καμπίνας με επένδυση μπεζ δέρματος έγινε το 2009. Παρά τη σταδιακή αλλαγή του αυτοκινήτου, είναι με όλα τα αυθεντικά εξαρτήματα και τα σωστά νούμερα παντού, ενώ διατηρεί και τον αρχικό Colombo V12 με τους 300 PS κάτω από το καπό.

Μια παρόμοια NART Spider δημοπρατήθηκε στο Monterey, στην California, από τους RM Auctions το 2013 για το ιλιγγιώδες ποσό των $27,5 εκατ. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είχε έναν μόνο ιδιοκτήτη και το ποσό που πουλήθηκε αποτελεί ρεκόρ πώλησης αυτοκινήτου σε δημοπρασία στην Αμερική. Επρόκειτο για μια 275 GTS/4 NART Spider σε ανοιχτό χρώμα, που είχε εκτιμηθεί αρχικά στα $17 εκατ., οπότε είμαστε περίεργοι να δούμε, εάν αυτό το πιο σκούρο θα ξεπεράσει και κατά πόσο την εκτίμησή του, στις 14 Μαΐου, οπότε και θα δημοπρατηθεί.

Για την Ιστορία να αναφέρουμε ότι τo 1967, o Chinetti αγόρασε το κάθε αυτοκίνητο από $8.000 έως $12.000 $.

Ακόμα να σημειώσουμε ότι το 2014, η Ferrari για τα 60χρονά της στην Αμερική είχε βγάλει την επετειακή περιορισμένης παραγωγής F60 America με σαφείς αναφορές στην 275 GTS/4 NART Spider. Στην ουσία όμως επρόκειτο για μια ανοιχτή F12 Berlinetta [βλ. video οδηγούμε] με παραγωγή μόλις δέκα κομμάτια, όσα και αυτά της 275 GTS/4 NART Spider.

[Πηγή RM Sotheby’s]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube