Αυτή η Ferrari 275 GTB/C είναι το πιο ακριβό αυτοκίνητο στον κόσμο!

Αυτή η Ferrari 275 GTB/C είναι το πιο ακριβό αυτοκίνητο στον κόσμο!

Η Ferrari 275 GTB/C με το νούμερο 24 στο πλάι, υπολογίζεται ότι μπορεί να πιάσει μέχρι 87 εκατομμύρια ευρώ.

Τακτοποιημένη όμορφα σε μια «παραγκούπολη» καταστημάτων στο Fort Lauderdale της Florida βρίσκεται ένα αυτοκίνητο που πιθανότατα να είναι το πιο πολύτιμο της υφηλίου.

Πρόκειται για μία από τις τρεις Ferrari 275 GTB/C του 1964 που έχουν κατασκευαστεί και η μοναδική με αγωνιστικό ιστορικό. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ανήκει στον εκατομμυριούχο Preston Henn και δεν εκτίθεται σε κάποιο μουσείο αλλά σε ένα από τα τρία παζάρια ανταλλαγών που έχει ο Henn.

Και οι τρεις 275 GTB/C (το C σημαίνει Competizione) κατασκευάστηκαν για να συμμετάσχουν σε αγώνες της FIA στην κατηγορία GT. Πρόκειται για τις διαδόχους των 250 GTO, έχουν σχεδιαστεί από τον Pininfarina ενώ τα αμαξώματα έχουν κατασκευαστεί από τη Scaglieti. Η 275 GTB/C είναι βασισμένη στην «πολιτική» έκδοση της 275 GTB αλλά έχει υποστεί σημαντικές μετατροπές προκειμένου να τρέξει σε αγώνες. Τα αλουμινένια φύλλα του αμαξώματος έχουν το μισό πάχος από τα αυτοκίνητα δρόμου με αποτέλεσμα να βουλιάζουν εύκολα. Επίσης οι σωληνώσεις του πλαισίου ήταν λεπτότερες για εξοικονόμηση βάρους. Εξαιτίας όλων αυτών η 275 GTB/C ήταν 136 κιλά ελαφρύτερη από την απλή.

Ο κινητήρας είναι ένας V12 3,3 λίτρων με κάρτερ ξηρού τύπου για χαμηλότερο κέντρο βάρους. Είχε έξι καρμπυρατέρ που προέρχονταν από την 250 LM. Η απόδοση ήταν 330 ίπποι, 70 περισσότεροι από την απλή έκδοση. Επίσης αυτές οι τρεις ήταν οι πρώτες Ferrari με ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση και πίσω εγκάρσιo κιβώτιo ταχυτήτων.

Το εν λόγω αυτοκίνητο έχει αριθμό πλαισίου 6885 και ήταν το μόνο από τα τρία που είχε όντως αγωνιστική δράση. Έτρεξε με την βελγική «δορυφορική» αγωνιστική ομάδα της Ferrari, Ecurie Francochamps και εγκατέλειψε στον πρώτο της αγώνα, το Targa Florio του 1965. Την ίδια χρονιά ωστόσο κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία GT στις 24 Ώρες του Le Mans και την 3η γενικής, πίσω από δύο Ferrari 250 LM. Σε εκείνο τον αγώνα μάλιστα είχε σοβαρό πρόβλημα υπερθέρμανσης, με αποτέλεσμα η μηχανικοί να ανοίξουν μια τεράστια τρύπα στο καπό, αν και προφανώς αυτό καλύφθηκε μετέπειτα. Προς το τέλος του 1965 το συγκεκριμένο αυτοκίνητο δόθηκε στην Αγωνιστική Ομάδα Βορείου Αμερικής της Ferrari (N.A.R.T) με την οποία κέρδισε το Grand Prix του Nassau.

O Henn, ετών 85, έχει στην κατοχή του την 275 GTB/C εδώ και δεκαετίες και δεν είναι διατεθειμένος να την πουλήσει. Αυτή τη στιγμή κάνει παρέα με μια εντυπωσιακή συλλογή από αγωνιστικά και άλλα supercars. Ανάμεσα στα αγωνιστικά υπάρχουν μια Gunnar Porsche 935 που οδήγησε ο Henn σε αγώνες το 1985, ένα από τα μονοθέσια F1 Ferrari του Michael Schumacher και την Porsche 962 που κέρδισε τις 24 Ώρες της Daytona το 1985. Υπάρχουν ακόμα μια Ford GT, μια Maserati MC 12, μια Porsche 918 Spyder, μια Mercedes-Benz SLR McLaren και τρεις ακόμα Ferrari, μια Enzo, μια FXX και μια LaFerrari.

Τι αξία λοιπόν μπορεί να έχει η GTB/C με αριθμό πλαισίου 6885; Από τα άλλα δύο αυτοκίνητα, αυτό με αριθμό πλαισίου 6701, η πρώτη 275 GTB/C που κατασκευάστηκε, πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2014 για 26,4 εκατομμύρια δολάρια (23,3 εκ. ευρώ). Αλλά αυτό το αυτοκίνητο δεν έχει αγωνιστικές περγαμηνές. Το ίδιο και το άλλο, με αριθμό πλαισίου 7185, το οποίο βρίσκεται και αυτό σε ιδιωτική συλλογή.

Το πιο ακριβό αυτοκίνητο που πουλήθηκε ποτέ είναι μια Ferrari GTO του 1963 για 52 εκ. δολάρια (45,8 εκ. ευρώ). Η υψηλότερη τιμή για αυτοκίνητο σε δημοπρασία ήταν πάλι για Ferrari GTO η οποία έπιασε τα 38,115 εκ. δολάρια ήτοι 33,55 εκ. ευρώ.

Όπως σε οποιοδήποτε συλλεκτικό αυτοκίνητο, αυτή η εξαιρετικά σπάνια Ferrari αξίζει όσα χρήματα είναι διατεθειμένος να πληρώσει ο υποψήφιος αγοραστής. Η συγκεκριμένη δεν προβλέπεται να διατεθεί προς πώληση στο άμεσο μέλλον αλλά οι ειδήμονες υπολογίζουν πως όποτε (και αν) γίνει κάτι τέτοιο θα τιμολογηθεί ανάμεσα στα 75 με 100 εκ. δολάρια, δηλαδή μεταξύ 65,8 και 87,8 εκ. ευρώ. Μπορούμε λοιπόν ευλόγως να υποθέσουμε ότι αυτή η εκπληκτική GTB/C είναι αυτή τη στιγμή το πιο πολύτιμο αυτοκίνητο του κόσμου. Προς το παρόν ωστόσο αναπαύεται ανάμεσα σε μια πολύ καλή παρέα σε ένα παζάρι της Florida…

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube