Jaguar XK120 SE Pininfarina, ίσως η πιο σπάνια Jag [video]

Jaguar XK120 SE Pininfarina, ίσως η πιο σπάνια Jag [video]

Αυτό το one-off κομμάτι της XK120 με καροσερί Pininfarina που εμφανίστηκε στο Pebble Beach είναι ίσως η πιο σπάνια Jaguar στον κόσμο.

Κάποιος μπορεί να επικαλεστεί διάφορες σπάνιες Jaguar που πράγματι είναι τέτοιες. Μια XJ220, για παράδειγμα, με πανάκριβη αγωνιστική D-type ή μια XKSS ή μια XJR-15.

Καμία τους όμως δεν είναι τόσο σπάνια όσο αυτή που βλέπετε. Ένα και μοναδικό κομμάτι XK120 διά χειρός Pininfarina που συντάραξε κόσμο και κοσμάκη στο Pebble Beach. Και όχι άδικα. Για να φτάσει το κομμάτι που βλέπετε στην κατάσταση που το βλέπετε, οι σπεσιαλίστες της Classic Motor Cars (CMC) χρειάστηκαν 6.725 ώρες εργασίας αποκατάστασης. Δηλαδή, το χρόνο ενός εργαζομένου με 40ωρη εβδομαδιαία εργασία επί τρία χρόνια και τρεις μήνες!

Αυτή η XK120 λοιπόν, «φιλοτεχνήθηκε» από το διάσημο καροσερίστα Pininfarina και η Jaguar την παρέδωσε καινούργια το 1954 στον Max Hoffman. Το δαιμόνιο Αμερικανοαυστριακό εισαγωγέα εξωτικών αυτοκινήτων με έδρα τη Νέα Υόρκη που ήταν «υπαίτιος» για τη δημιουργία κορυφαίων σπόρτσκαρ για την αμερικανική και παγκόσμια αγορά: Mercedes-Benz 300 SL, BMW 503, Alfa Romeo Giulietta Spider, Porsche 356 A Speedster, για να αναφέρουμε μερικά από αυτά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ DRIVE LEGENDS: Jaguar XK120 1948-1954

Το αυτοκίνητο αργότερα έκανε το δημόσιο ντεμπούτο του στο Salon de l’ Automobile στη Γενεύη το 1955, ενώ αργότερα μέσα στην ίδια χρονιά στο Autocar Show. Το 2015, η σπάνια XK120 αγοράστηκε από την CMC που βάλθηκε να την επαναφέρει στην παλιά δόξα της. Η αποκατάστασή της που απαίτησε 6.275 ώρες δεν άφησε ούτε βίδα και παξιμάδι ανέγγιχτο, αντιμετώπισε πολλά εμπόδια, καθώς έλειπαν πολλά και σημαντικά κομμάτια της. Για να ξεπεραστούν αυτά χρειάστηκε να γίνει σε πολλά σημεία τρισδιάστατη σάρωση και τρισδιάστατη εκτύπωση για να δημιουργηθούν προπλάσματα και εκμαγεία για την εκ νέου κατασκευή τους. Μέχρι και εξαντλητική έρευνα για το ορίτζιναλ χρώμα του αυτοκινήτου έγινε.



«Ορισμένα από τα αρχικά κομμάτια ήταν αδύνατο να βρεθούν, οπότε χρειάστηκε να ξαναφτιάξουμε στοιχεία με το χέρι, όπως οι προφυλακτήρες και οι νικελένιες διακοσμήσεις και επιφάνειες, από φωτογραφίες», είπε ο David brassily, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της CMC.

«Χρειάστηκε να σκανάρουμε το εμπρός και το πίσω άκρο του αυτοκινήτου, και να φτιάξουμε μακέτες για φώτα, τα οποία στη συνέχεια σκαναρίστηκαν και εκτυπώθηκαν σε 3D. Μικρότερα τμήματα που έλειπαν, επίσης τυπώθηκαν με τρισδιάστατη μορφή. Το πίσω τζάμι έλειπε ομοίως, οπότε έπρεπε επίσης να σκανάρουμε το πλαίσιό του και να φτιάξουμε ένα νέο πίσω τζάμι από τα δεδομένα σάρωσης».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αυτή είναι η πιο ακριβή Jaguar E-type στον κόσμο

Τα στοιχεία για την αποκατάσταση περιελάμβαναν πλήρη ανακατασκευή του αμαξώματος, με νέο εμπρός τμήμα, νέα πίσω φτερά, εσωτερικά πάνελ θόλων, πάτωμα πορτμπαγκάζ, μαρσπιέ και πέτσωμα για τις πόρτες. Το σασί επισκευάστηκε πλήρως και ξαναβάφτηκε, ενώ ο εμπρός και ο πίσω προφυλακτήρας ξαναφτιάχτηκαν μαζί με το 80% του αρχικού νικέλινου κομματιού τους, καθώς και το πίσω παρμπρίζ και το πλαίσιό του. Τέλος, το εσωτερικό τακτοποιήθηκε εκ νέου πλήρως.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Δοκιμάζουμε την Jaguar E-type S3 4.2 2+2

Κάτω από το καπό της XK120, μοτέρ και σασμάν ανακατασκευάστηκαν. Ο 3,4λιτρος 6κύλινδρος σε σειρά αποδίδει πλέον 182 άλογα και συνδυάζεται με το κιβώτιο της αρχικής τοποθέτησης.

Το αυτοκίνητο ολοκληρώθηκε με την αυθεντική προδιαγραφή εξοπλισμού της Jaguar και στην πρώτη εμφάνισή του κατέλαβε η δεύτερη θέση στο Pebble Beach Concours d’ Elegance στην κατηγορία 0-2 Postwar Closed.

[Πηγή CMC]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube