Για τη ZiS-110 του Πατερούλη ζητούν 8,5 εκατ. [video]

Για τη ZiS-110 του Πατερούλη ζητούν 8,5 εκατ. [video]

Η σοβιετική λιμουζίνα του Στάλιν πωλείται στη Γερμανία και ο πωλητής ζητά 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η ZiS-110 ήταν μια από τις λιμουζίνες και κατασκευάστηκαν από τη Σοβιετική Ένωση ύστερα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και μια από αυτές διατίθεται προς πώληση στη Γερμανία έναντι του αστρονομικού ποσού που διαβάσατε.

Τα τρία γράμματα «ZiS» είναι η προ του θανάτου του Στάλιν ονομασία της κατοπινής και πιο γνωστής φίρμας ZiL. Βέβαια, η εταιρεία ξεκίνησε υπό τη φίρμα AMO το 1916, ένα χρόνο πριν από τη δεύτερη επανάσταση στην τσαρική Ρωσία, κατασκευάζοντας φορτηγά κατόπιν αδείας της FIAT. Με την άνοδο του Στάλιν στην εξουσία, το εργοστάσιο μετονομάστηκε με το όνομα του Πατερούλη, δηλαδή «Завод имени Сталина» -Zavod Imeni Stalin- ή ZiS, για να πάρει το μέχρι σήμερα όνομά του ZiL ύστερα από το θάνατο του Γεωργιανού ηγέτη Ιωσήφ Βησσαριόνοβτιτς Τσουγκασβίλι. Μετονομασία που ήρθε στο πλαίσιο των προσπαθειών του Νικίτα Χρουτσώφ να ξεχάσει ο κόσμος αυτό το όνομα.

Η ZiS και η ZiL λοιπόν κατασκεύαζαν εκτός από φορτηγά, λεωφορεία, τρακτέρ και βαρέα οχήματα, ειδικά αυτοκίνητα για κυβερνητικούς αξιωματούχους και ηγέτες φίλιων χωρών προς τη Σοβιετική Ένωση. Η αλήθεια είναι ότι η ZiL άντεξε και πολύ αργότερα από την πολιτική κατάρρευση των σοβιέτ με το κύκνειο άσμα της τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε και το εργοστάσιο σταμάτησε κάθε δραστηριότητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ O απόλυτος κομμουνιστής κατασκευαστής πέθανε [video]

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, τα πολιτικά αυτοκίνητα της ZiS/ZiL δεν μπορούσε να τα αγοράσει ο καθένας. Ή για να είμαστε ακριβέστεροι, ουσιαστικά δεν πωλούντο, καθώς η τιμή τους ήταν απαγορευτική ακόμα και για το μισθό ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου, πόσω μάλλον γι’ αυτόν ενός κοινού σοβιετικού πολίτη.  Ήταν σαν να λέμε ο δημόσιος προμηθευτής λιμουζινών για την νομενκλατούρα.

Επανερχόμενοι στην προς πώληση ZiS-110 λοιπόν, την αγγελία του ανέβασε ανώνυμα κάποιος στο Mobile.de, αναφέροντας ότι το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε το 1945 και επιβάτης του σε πολλές περιπτώσεις ήταν ο ίδιος ο Στάλιν. Και παρόλο που δεν επικαλείται ότι διαθέτει κάποια αποδεικτικά στοιχεία γι’ αυτό, ζητά €8,5 εκατ.

Η ZiS κατασκεύασε μόλις 2.038 κομμάτια από το 110, μεταξύ των ετών 1945 και 1958, αριθμός που καθιστά το αυτοκίνητο ένα συλλεκτικό αντικείμενο αξίας. Με 7θέσια καμπίνα, κάτω από το καπό φορούσε ένα 8κύλινδρο βενζινοκινητήρα σε σειρά με απόδοση 140 άλογα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Νέο κινεζικό Αυτοκίνητο Παρελάσεων Hongqi L5 [videos]

Και αν σας φαίνεται οικείο και νομίζετε ότι το έχετε ξαναδεί σε κάποια παλιά αμερικανική ταινία, δεν κάνετε λάθος. Πρόκειται για εξελιγμένο αντίγραφο της Packard Super Eight του 1942. Που σημαίνει ότι έγινε χρήση των σχεδίων της αμερικανικής εταιρείας, χωρίς την άδειά της, διότι δεν υπήρξε ποτέ σύμβαση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ σχετικά με τα δικαιώματα και την τεχνολογία που χρησιμοποιούσε η Packard Motor Car Company.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Μάρκες που έσβησαν: Packard 1899-1958 [videos]

Αλλά όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και σήμερα ένας πλούσιος αγοραστής υπολειμμάτων της σοβιετικής εποχής έχει την ευκαιρία να αγοράσει αυτό το ZiS-110. Και ο σύντροφος που το πουλάει, λέει πως η τιμή είναι διαπραγματεύσιμη.

Σας το έχουμε και δοκιμή σε video, όχι το συγκεκριμένο, αλλά κι αυτό καλό είναι.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube