O απόλυτος κομμουνιστής κατασκευαστής πέθανε [video]

O απόλυτος κομμουνιστής κατασκευαστής πέθανε [video]

Και τι θα γίνει; Ποιος θα φτιάξει τη νέα λιμουζίνα αλ’ αμερικέν του Putin τώρα που η ZiL πέθανε. Είναι να ’χεις εμπιστοσύνη στους Κινέζους;

Και για να έχουμε καλό ερώτημα, τι στο διάτανο είναι αυτή η ZiL; Για τους νεότερους λοιπόν, πρόκειται για το ακρωνύμιο του «Завод имени Лихачёва» που προφέρεται «Zavod imeni Likhachova» και που ελληνικά πάει να πει «Εργοστάσιο προς τιμήν του Likhachov».

Ένας κατασκευαστής διάσημος στην τότε Σοβιετική Ένωση που με έδρα τη Μόσχα κατασκεύαζε αυτοκίνητα, φορτηγά, στρατιωτικά οχήματα και βαρύ εξοπλισμό. Και, δεν μπορεί… Όλοι σας έχετε δει τα φορτηγά του σε ψυχροπολεμικές χολιγουντιανές ταινίες και σε αναπτυσσόμενες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τα αυτοκίνητά του όμως, τα «ΙΧ» του σαν να λέμε δεν ήταν για τον καθένα. Τα έχετε δει κι αυτά, αλλά δεν τα οδηγούσαν οι κοινοί θνητοί της πάλαι ποτέ Σοβιετίας. Ούτε καν όλα τα μέλη τη νομενκλατούρας. Επρόκειτο για θωρακισμένα οχήματα που προορίζονταν για τα μέλη του πολίτ μπιρό και όλης της εξέχουσας ελίτ του ΚΚΣΕ.

Το εργοστάσιο ξεκίνησε υπό τη φίρμα AMO το 1916, ένα χρόνο πριν από τη δεύτερη επανάσταση στην τσαρική Ρωσία, κατασκευάζοντας φορτηγά κατόπιν αδείας της FIAT. Με την άνοδο του Στάλιν στην εξουσία, το εργοστάσιο μετονομάστηκε με το όνομα του πατερούλη, δηλαδή «Завод имени Сталина» -Zavod Imeni Stalin- ή ZiS, για να πάρει το μέχρι σήμερα όνομά του ZiL ύστερα από το θάνατο του Γεωργιανού ηγέτη Ιωσήφ Βησσαριόνοβτιτς Τσουγκασβίλι. Μετονομασία που ήρθε στο πλαίσιο των προσπαθειών του Νικίτα Χρουτσώφ να ξεχάσει ο κόσμος αυτό το όνομα.

Για να επανέλθουμε όμως στον κατασκευαστικό τομέα, για τα φορτηγά δεν θα κάνουμε λόγο. Ήταν πολλά και αδιαμφισβήτητα το ZiL 131 ήταν το καλύτερο και το πιο εμβληματικό. Αλλά αν θα θέλατε κάτι πιο πολυτελές, έτσι για να αισθανθείτε κομμάτι της σοβιετικής ελίτ, κι από αυτά είχε ο μπαξές της ZiL. Ας τα γνωρίσουμε.



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το Κτήνος του Obama δεν μασάει με τίποτα; [video]

ZiS-101, 1935
Εμπνευσμένο από τη Δύση, η πρώτη λιμουζίνα φορούσε κάτω από το καπό ένα 8κύλινδρο μοτέρ σε σειρά και οι παραλλαγές του ήταν κουπέ, καμπριολέ και… ασθενοφόρο. Το 101 απετέλεσε και το επίσημο αυτοκίνητο του Στάλιν κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, του B’ Π.Π., ντε, -τα λέω με σοβιετική ορολογία για να σας βάλω στο κλίμα: 5/7θέσιο με 140 άλογα. Δεν θα έλεγες ότι έβαζε και φωτιά στο δρόμο.

ZiL-111, 1958
Το αυτοκίνητο αυτό μοιάζει με Packard, αλλά δεν έχει να κάνει. Κυρίως διότι οι Σοβιετικοί το αναβάθμισαν το 1962 για να φέρνει σε Cadillac Fleetwood, στην έκδοση 111G. Με ένα ρωσικό 6λιτρο V8 κάτω  από το καπό που έβγαζε 200 άλογα και με ένα διτάχυτο αυτόματο σασμάν που αναλάμβανε να τα στείλει στον πίσω άξονα. Ένα κατά τα φαινόμενα άνετο αυτοκίνητο, όσο επέτρεπαν βέβαια οι δρόμοι της χώρας. Ο Χρουτσώφ μάλιστα έκανε δώρο ένα στον Φιντέλ Κάστρο και μάλιστα στην παραλλαγή καμπριολέ, όπως αυτό στο οποίο επέβαινε ο στρατάρχης και έχων το γενικό πρόσταγμα στην παρέλαση για την Ο(χ)τωβριανή Επανάσταση στην Κόκκινη Πλατεία.



ZiL-114, 1964
Για μια φορά ακόμη, οι Σοβιετικοί πήγαν για ρεκόρ Guinness του πιο βαριού και φαρδιού αυτοκινήτου παραγωγής. Το 114 φορούσε 7λιτρο V8 με ωστήρια, 3τάχυτο αυτόματο σασμάν, υδραυλικό τιμόνι, ηλεκτρικά παράθυρα και κεντρικό κλείδωμα. Η όψη του έφερνε σε Chrysler Imperial, ενώ τέσσερα δισκόφρενα είχαν αναλάβει την επιβράδυνσή του, διάταξη που παρουσιαζόταν πρώτη φορά σε ρωσικό αυτοκίνητο. Ως συνήθως, οι κρατικοί και κομματικοί αξιωματούχοι (πλεονασμός, αλλά για να μην αφήσω κανέναν απ’ έξω) μπορούσαν να το έχουν ως μπερλίνα με κοντύτερο μεταξόνιο (ZiL-117). Σε άλλες εφαρμογές στη σοβιετική κοινωνία το έβρισκες να υπηρετεί ως ασθενοφόρο, αλλά και ως 4θυρο καμπριολέ για τις παρελάσεις με ελαφρά ψηλότερη οροφή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Νέο κινεζικό Αυτοκίνητο Παρελάσεων Hongqi L5 [videos]

ZIL-115, 1972 
Το ZIL-115 του 1972 σε γενικές γραμμές ήταν το ίδιο με το 114, αλλά οι Σοβιετικοί του έδωσαν το κάτι τις του σε χωρητικότητα, ανεβάζοντάς το στα 7,7 λίτρα.

 

ZiL-4104, 1978
Σοβιετική κυριαρχία 3,5 τόνων. Το 4104 φορούσε τον ίδιο 7,7λιτρο V8 με ισχύ που έφτανε τα 315 άλογα και ροπή τα 62 χιλιογραμμόμετρα. Μόνο 106 κομμάτια από αυτά τα αυτοκίνητα φτιάχτηκαν σε πέντε χρόνια και πρέπει να ζουν όλα. Με τόσο σίδερο, ατσάλι και ξύλο που θυσιάστηκε στο βωμό της ένωσης του προλεταριάτου όλων των χωρών αποκλείεται να έχουν πάθει τίποτα. Η ZiL έφτιαξε και ένα δυο στέισον 4104 για να εκτελούν χρέη νεκροφόρας. Αν τα στάνταρ ZiL-4104 ζύγιζαν 3.400 kg, μπορείτε να φανταστείτε τι θα ζύγιζαν οι θωρακισμένες εκδόσεις.

ZiL-41047, 1985
Πρόκειται ουσιαστικά για στιλιστική αναβάθμιση  του 4104 που παρέμεινε σε περιορισμένη παραγωγή μέχρι το 2002. Αυτοκίνητα που η ρωσική κυβέρνηση τα χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα. Σε μαύρο χρώμα, φυσικά.


Ύστερα από το 2002, η ZiL ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εργασίες στο τομέα των επιβατικών αυτοκινήτων, περιορίζοντας την προσοχή της μόνο στον τομέα των φορτηγών. Ο οποίος κι αυτός ανέστειλε τις εργασίες του στις 21 Δεκεμβρίου του 2016.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ «Μια Limo όπως του Προέδρου, παρακαλώ!»

Η ZiL λέει ότι το τμήμα των κλασικών αυτοκινήτων και αυτό για τις προεδρικές λιμουζίνες εργάζεται ήδη για το επόμενο αριστούργημά της. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κανενός είδους σημάδι για πρόοδο στις εργασίες του πρότζεκτ 4112R, όπως αυτό ονομαζόταν. Χώρια που εκποιήθηκε το 2012. Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος των βιομηχανικών εκτάσεων της  ZiL μετατρέπονται ταχέως σε οικιστική ζώνη.

Και αν θα θέλατε να δείτε το τελευταίο όχημα που βγήκε από τη γραμμή παραγωγής της ZiL είναι αυτό το 43276. Το μπλε φορτηγό που βλέπετε.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube