Αυτή η «μαϊμού» Alfa Romeo Tipo 33 Stradale είναι ένα έργο τέχνης

Αυτή η «μαϊμού» Alfa Romeo Tipo 33 Stradale είναι ένα έργο τέχνης

Με τόσες λίγες Tipo 33 που κατασκευάστηκαν και ακόμα λιγότερες εν ζωή, αυτό το κομμάτι που δημοπρατείται την άλλη εβδομάδα είναι ό,τι πιο κοντινό στο ορίτζιναλ αυτοκίνητο.

Η δεκαετία του ’60, κατά την άποψή μας, ήταν αυτή που γέννησε και τα περισσότερα όμορφα αυτοκίνητα στον κόσμο.

Αλλά όσα και να μας έρχονται στο μυαλό, από τη Lamborghini Miura μέχρι τη Ferrari Dino, η Alfa Romeo Tipo 33 Stradale ξεχωρίζει. Ακόμα και σήμερα, το ανυπέρβλητο ντιζάιν της συγκαταλέγεται ανάμεσα στο ομορφότερα του κόσμου. Η σπανιότητα και η αξία της, συναισθηματική και χρηματική, την κάνει ένα ακριβοθώρητο για να μην πούμε ανύπαρκτο κομμάτι σε πλειστηριασμούς.

Η Alfa Romeo, μεταξύ των ετών 1967 και 1969, κατασκεύασε μόλις 18 κομμάτια από την Tipo 33 Stradale, την Tipo 33 για πολιτική χρήση, δηλαδή. Τα επιβιώσαντα κομμάτια και των δύο τύπων είναι εξαιρετικά σπάνια και σφόδρα αναζητούμενα, έτσι ώστε ακόμα κι αν μια μαϊμού όπως αυτή που θα δημοπρατήσει η COYS Auctions εμφανιστεί, η τιμή της αναμένεται να εκτοξευτεί στα ουράνια. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να σας δώσουμε ούτε τάξη μεγέθους, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμη εκτιμώμενη τιμή πουθενά στην πιάτσα.

Μέρος του ενδιαφέροντος του συγκεκριμένου αυτοκινήτου αποτελεί η χρήση του εμπρός και του πίσω μέρους του σασί #02, καθώς και η χρήση της αυθεντικής ανάρτησης. Ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία αυτής της συνέχειας είναι ο Giovanni Giordanengo, που έχει τις ευλογίες της Alfa Romeo να το κατασκευάσει και του δάνεισε μέχρι και ένα ορίτζιναλ αμάξωμα για να ξεπατικώσει μια αλουμινένια ρέπλικα.

Το αυτοκίνητο δείχνει απολύτως αυθεντικό, απ’ όποια πλευρά κι αν το κοιτάξεις, περιλαμβανομένου και του άψογου εσωτερικού. Αυτό που λείπει βέβαια είναι ο κινητήρας.



Το αυθεντικό μοτέρ δεν μπόρεσε να βρεθεί, αλλά ο πωλητής κατάφερε να εξασφαλίσει ένα ορίτζιναλ στροφαλοθόλαμο από Tipo 33 και τις κυλινδροκεφαλές, καθώς και το σωστό 6τάχυτο σασμάν (Colotti transaxle). Όλα τους συναρμολογήθηκαν και μονταρίστηκαν στο αυτοκίνητο, ενώ τα σωστά έμβολα και ο σωστός στρόφαλος είναι επίσης διαθέσιμα.

Στην περίπτωση που ο πλειοδότης θελήσει να φέρει το αυτοκίνητο σε λειτουργική κατάσταση, υπάρχει διαθέσιμος ένας 3λιτρος κινητήρας V8 από την κατοπινή Alfa Romeo Montreal, συγγενές μοτέρ του δίλιτρου V8 της 33 που θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως το μοτέρ της Tipo 33 Stradale και της Montreal γεννήτορά τους έχουν το μοτέρ της αγωνιστικής 33: Ένας υπερτετράγωνος κινητήρας, σχεδιασμένος από το Carlo Chiti, με 1.995 κυβικά, οκτώ κυλίνδρους, διπλούς εκκεντροφόρους, τέσσερις καδένες, ψεκασμό, τέσσερις πολλαπλασιαστές και 16 μπουζί,. Γύριζε μάξιμουμ στις 10.000 rpm και απέδιδε μέγιστη ισχύ 234 PS στις 8.800 rpm στη Stradale και 273 PS στην αγωνιστική.    

Το μη αυθεντικό αυτοκίνητο της δημοπρασίας, καίτοι ημιτελές και με ανακριβή κινητήρα, παραμένει ένα έργο τέχνης. Όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα θα μπορούσε να αδράξει την ευκαιρία. Μπορεί να μην είναι τέλειο ή αυθεντικό, αλλά με μόλις μια χούφτα Tipo 33 Stradale να επιβιώνουν σήμερα, αυτό είναι ό,τι κοντινότερο θα μπορούσε να αγοράσει κάποιος στην αυθεντική.

Αν ενδιαφέρεστε, λέμε «αν», ρίξτε μια ματιά για να βρεθείτε στο COYS Legend et Passion Auction το επόμενο Σάββατο, 14 Μαΐου, στο Monaco.

[Πηγή coys.co.uk]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube