Ηλιακά πάνελ φόρτισης μπαταριών από Hyundai και Kia

Ηλιακά πάνελ φόρτισης μπαταριών από Hyundai και Kia

Μια επαναστατική τεχνολογία που θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια από το 2020 – Πώς θα λειτουργεί.

Hyundai και Kia είναι έτοιμες να εισάγουν μέχρι το 2020 τεχνολογία ηλιακών πάνελ για την φόρτιση των μπαταριών των οχημάτων τους, τόσο των υβριδικών και αμιγώς ηλεκτρικών όσο όμως και των συμβατικών.
Τα πάνελ θα τοποθετηθούν στην οροφή συγκεκριμένων μοντέλων και των δύο εταιρειών, ενώ σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της εταιρείας, θα έχουμε τρεις διαφορετικές εκδοχές της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Η πρώτη θα εφαρμοστεί στα υβριδικά μοντέλα και θα επιτρέπει στα ειδικά πάνελ πυριτίου – αν ο καιρός είναι αρωγός, δηλαδή αν έχουμε ηλιοφάνεια – να φορτίζουν τις μπαταρίες του οχήματος σε ποσοστό από 30% έως και 60% στη διάρκεια μια ημέρας.
Η επόμενη γενιά πάνελ θα ενσωματωθεί στα  μοντέλα με παραδοσιακό κινητήρα εσωτερικής καύσης με σκοπό αυτά να συμμορφωθούν με τις όλο και πιο αυστηρές νόρμες εκπομπής ρύπων. Τα πάνελ αυτά θα είναι ημιδιαφανή, κάτι που θα εφαρμοστεί και πρώτη φορά, και έτσι θα τους δίνεται η δυνατότητα τοποθέτησης στα μοντέλα που έχουν ηλιοροφή.

Η Τρίτη γενιά, που ακόμη είναι σε πιο αρχικό στάδιο εξέλιξης σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες, θα προορίζεται αποκλειστικά για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και θα τοποθετείται στην οροφή ή και στο καπό των αυτοκινήτων.

sol

Η ηλεκτρική ενέργεια από τα πάνελ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους: είτε για να φορτίσετε απευθείας την μπαταρία είτε για να στείλετε απευθείας ενέργεια σε επιμέρους τμήματα του αυτοκινήτου, όπως πχ ο κλιματισμός. Με τον δεύτερο τρόπο μειώνεται το φορτίο που απαιτείται να «αντληθεί» μέσω της λειτουργίας του κινητήρα.

Μιλώντας για τη νέα τεχνολογία, ο Jeong-Gil Park, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Διεύθυνσης Μηχανικών και Σχεδιασμού της Hyundai Motor Group, δήλωσε: «Στο μέλλον, αναμένουμε να δούμε πολλά διαφορετικά είδη τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρισμού ενσωματωμένα στα οχήματά μας. Η ηλιακή οροφή είναι η πρώτη από αυτές τις τεχνολογίες και θα σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα δεν καταναλώνουν πλέον παθητικά ενέργεια, αλλά θα αρχίσουν να την παράγουν ενεργά».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube