Boxer: Γιατί τον αγαπάμε [video]

Boxer: Γιατί τον αγαπάμε [video]

H Porsche μας αναλύει τα πλεονεκτήματα του κλασικού επίπεδου κινητήρα με τα αντίθετα κινούμενα έμβολα.

Η ιδέα του επίπεδου κινητήρα με τους οριζόντιους κυλίνδρους είναι πολύ παλιά. Ο Κarl Benz τον έχει πατεντάρει ως “Contra-Motor” από το 1897.

Έκτοτε ο κινητήρας boxer έχει κινήσει πολλά γνωστά αυτοκίνητα, από το Σκαθάρι της VW, τη Lancia Flavia και την Alfa Romeo Alfasud μέχρι τη Ferrari Testarossa, όλα τα (μεγάλα) Subaru και βέβαια την Porsche 911 – για να μην ξαναπάμε πίσω στην πρώτη Porsche 356, που παρεμπιπτόντως κλείνει φέτος τα 70.

Η Porsche λοιπόν ανάρτησε στο YouTube ένα νέο video της σειράς Top 5, στο οποίο μας αναλύει τα 5 βασικά πλεονεκτήματα του κινητήρα boxer. Παρουσιαστής είναι ο γνωστός YouTuber, tuner και γενικά φανατικός του αυτοκινήτου, Jean Pierre Kraemer, όμως έχει ως καλεσμένο του τον θρυλικό μηχανολόγο Hans Metzger, σήμερα 88 ετών, που έχει εξελίξει τον κινητήρα boxer της Porsche 804 Formula 1, αυτόν της 911 παραγωγής (βλ. GIF επάνω), τον 12κύλινδρο της 917 καθώς και όλους τους Porsche turbo μέχρι τον V6 TAG-Porsche της Formula 1!

To χαμηλό κέντρο βάρους του boxer και η ζυγισμένη λειτουργία του είναι γνωστά, όμως δείτε το video και θα μάθετε κι άλλα ενδιαφέροντα πράγματα.

[Πηγή: Porsche / YouTube]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube