Νέο ιδιοφυές μίνι πόλης από τη Shell και τον Gordon Murray [video]

Νέο ιδιοφυές μίνι πόλης από τη Shell και τον Gordon Murray [video]

Το 3θέσιο Shell Concept Car ζυγίζει μόλις 580 kg και μπορεί να καταναλώνει μόνο 3,1 λίτρα βενζίνης ανά 100 χιλιόμετρα.

Πριν ένα περίπου χρόνο είχαμε γράψει για ένα project πολύ οικονομικού αυτοκινήτου που είχε αναλάβει η Shell από κοινού με τον περίφημο μηχανολόγο-σχεδιαστή Gordon Murray, πατέρα πολλών επιτυχημένων μονοθεσίων Formula 1 όπως και του κορυφαίου σούπερκαρ McLaren F1 του 1993.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι το Shell Concept Car που αποκαλύφθηκε στη διεθνή έκθεση Auto China του Πεκίνου. Πρόκειται για ένα 3θέσιο μίνι πόλης με κατανάλωση μόλις 3,1 lt/100km.

To Shell Concept Car δεν προορίζεται για να μπει σε παραγωγή. Είναι μια μελέτη για να εμπνεύσει σκέψεις σχετικά με τη μεγιστοποίηση της ατομικής αυτοκίνησης με παράλληλη ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας – όχι μόνο στο δρόμο, αλλά και κατά τις φάσεις της σχεδίασης και της κατασκευής.

Το πρωτότυπο βασίζεται στο παλιότερο Τ25 της Gordon Murray Design (από το 2010) και έχει εξελιχθεί με τη χρήση της μεθόδου παραγωγής iStream από προκατασκευασμένα ελαφρά τμήματα από ανθρακονήματα. Το αυτοκίνητο ζυγίζει μόλις 580 kg (το μισό από ένα συμβατικό σουπερμίνι) και κινείται από έναν 3κύλινδρο βενζινοκινητήρα προέλευσης Smart, ο οποίος όμως έχει βελτιωθεί σημαντικά σε βαθμό απόδοσης από την Geo Technology του παλιού σχεδιαστή κινητήρων F1 της Honda και της Ferrari, Osamu Goto.

To Shell Concept Car είναι 20% πιο κοντό από το πρώτο ΜΙΝΙ και 15% πιο στενό, όμως μπορεί να φιλοξενήσει τρεις ενήλικες του αναστήματος του Gordon Murray (1,98 m). Επιπλέον, σε σχέση με το Τ25, ο συντελεστής αεροδυναμικής οπισθέλκουσας Cd έχει μειωθεί από το 0,37 στο 0,29 – δηλαδή στο επίπεδο ενός καλού σύγχρονου μεσαίου σεντάν.

Αυτό όμως που κάνει το Shell Concept Car πραγματικά ξεχωριστό, είναι το γεγονός όλα τα συστατικά του στοιχεία, από τα τμήματα του αμαξώματος μέχρι τον κινητήρα και τα λιπαντικά του, έχουν σχεδιαστεί και εξελιχθεί μαζί. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται co-engineering (συν-εξέλιξη) λέγεται ότι μειώνει θεαματικά την κατανάλωση ενέργειας καθ’ όλη τη ζωή του αυτοκινήτου.

Το Shell Concept Car είναι το τέταρτο κατά σειρά πρωτότυπο που έχει κατασκευαστεί με τη μέθοδο iStream της Gordon Murray Design. Πέρα από το αρχικό Τ25, έχουμε δει επίσης τα Yamaha Motiv και Sport Ride. Όμως μέχρι στιγμής μόνο η TVR έχει ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο iStream σε μοντέλο παραγωγής.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube