Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων του νέου Ford GT [video]

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων του νέου Ford GT [video]

Δείτε πως αλλάζει ο ψηφιακός πίνακας οργάνων του νέου Ford GT ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης.

Πέντε διαφορετικά προγράμματα οδήγησης διαθέτει το πολυαναμενόμενο νέο Ford GT. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην διάθεσή του και στο περιβάλλον.

Αντί του κλασικού πίνακα οργάνων, στο cockpit του Ford GT μια οθόνη TFT δεσπόζει πίσω από το μικρό τιμόνι, μπροστά τα μάτια του οδηγού. Τα γραφικά απεικόνισης των οργάνων αλλάζουν μορφή, δίνοντας έμφαση σε άλλη ένδειξη, ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης. Για παράδειγμα, στην απλή μετακίνηση, πιο τονισμένη είναι η ένδειξη της ταχύτητας. Αλλά όταν ο οδηγός επιλέξει το σπορ πρόγραμμα δίνεται προτεραιότητα στην επιλεγμένη σχέση. Η σχετική ένδειξη εμφανίζεται στο μέσο της οθόνης και μένει εκεί. Αλλάζει επίσης το χρώμα και η ένταση του στροφομέτρου, που απεικονίζεται σαν μια μπάρα που γεμίζει, θυμίζοντας πολύ τόσο video game όσο και αντίστοιχες διατάξεις από μονοθέσια F1 της δεκαετίας του ’90. Δείτε το video για να νιώσετε λιγάκι… προνομιούχοι. Γενικότερα, θυμίζει λίγο Playstation, αλλά είναι απολύτως εστιασμένο στην απόδοση.

Δείτε ακόμη Δοκιμή Ford Mustang GT 5.0 V8 σε δρόμο και πίστα [video]

Η ατμόσφαιρα στην καμπίνα είναι γενικότερα πολεμική. Το γυμνό ανθρακόνημα και τα λιτά σχεδιαστικά μοτίβα σε κάθε λεπτομέρεια φροντίζουν για αυτό. Το άνοιγμα της πόρτας είναι μεγάλο, αλλά η είσοδος είναι κάπως δύσκολη, λόγω του πλάτους του μαρσπιέ. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να καθίσεις πάνω σε αυτό και μετά να φέρεις και τα δύο σου πόδια μέσα πριν γλιστρήσεις στο κάθισμα. Το έδρανο του οποίου είναι βιδωμένο απευθείας στο πάτωμα του carbon monocoque σασί. Μπορείς μόνο να ρυθμίσεις την κλίση του καθίσματος. Τίποτα άλλο. Ο λόγος που επέλεξαν αυτή τη λύση είναι για να απλοποιήσουν τις δοκιμές πρόσκρουσης και να ελαχιστοποιήσουν τις απαιτήσεις σε χώρο. Αφού δεν κουνιέται το κάθισμα, ρυθμίζεται το τιμόνι και η πεταλιέρα. Τα πεντάλ είναι θέλουν λίγη συνήθεια καθώς είναι φυτεμένα εντελώς κάθετα, σε γωνία 90 μοιρών. Θα είναι μάλλον πιο εύκολο να βολευτείς αν οδηγείς με τα πόδια απλωμένα.



Όπως στις σύγχρονες Ferrari τα φλας ενεργοποιούνται από δύο διακόπτες στο τιμόνι, αντί για τον κλασικό μοχλοδιακόπτη. Η καμπίνα είναι αρκετά στενή, οπότε καλό θα είναι να τα πηγαίνεις πραγματικά καλά με τον συνοδηγό σου και να μυρίζεται όμορφα, και οι δύο. Στην λεπτή κεντρική κονσόλα υπάρχουν τα κουμπιά για τη ρύθμιση του ESP, της ανάρτησης, ο διακόπτης που ανυψώνει το ρύγχος στα σαμαράκια και αυτός για τα αλάρμ. Αντί για λεβιέ, ένας περιστροφικός διακόπτης ελέγχει το κιβώτιο, με ένα κουμπί στο κέντρο για τη χειροκίνητη λειτουργία.

Η όλη διάταξη παραπέμπει σαφώς σε ένα αγωνιστικό. Από τα αυτοκίνητα δρόμου, μόνο με ένα μπορεί να συγκριθεί. Ο James Hameedi, αρχιμηχανικός της Ford Performance είπε ότι το μόνο αυτοκίνητο με ανάλογη διάταξη καμπίνας είναι η LaFerrari.

Πηγή R&T

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube