Η SEAT σπάει τους αδύναμους κρίκους

Η SEAT σπάει τους αδύναμους κρίκους

Η SEAT σταματά την παραγωγή μοντέλων με χαμηλές πωλήσεις και αναθεωρεί το μίγμα της γκάμας της.

Η SEAT διακόπτει την παραγωγή του Ibiza ST και του Alhambra, λόγω των χαμηλών πωλήσεων. Το πρώτο δεν θα αντικατασταθεί. Για το δεύτερο αντικαταστάτης μπορεί να θεωρηθεί ένα 7θέσιο SUV που πρόκειται να προστεθεί στην γκάμα της εταιρείας.

Το Alhambra είχε παρουσιαστεί πρώτη φορά το 1996, ως αδελφό μοντέλο του VW Sharan.  Ήταν ένα μεγάλο πρακτικό MPV με συρόμενες πόρτες, τρεις σειρές καθισμάτων, χώρους για 7 επιβάτες και πολλές αποσκευές. Το μοντέλο δεύτερης γενιάς που παρουσιάστηκε το 2010 διατηρούσε όλα αυτά τα στοιχεία, και μάλιστα βελτιωμένα στα standards της εποχής. Είχε επίσης πλήρη γκάμα κινητήρων που συνδύαζαν επαρκή απόδοση και οικονομία και αξιοπρεπέστατη οδική συμπεριφορά. Για την ακρίβεια, δεν υπήρχε κάτι πραγματικά κακό σχετικά με το Alhambra. Εκτός από τις πωλήσεις. Οι προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, η κατηγορία των μεγάλων MPV δεν παρουσιάζει πλέον ενδιαφέρον.

Ο Alejandro Mesonero λέει σχετικά: «Δεν μας ενδιαφέρει να ασχοληθούμε άλλο με αυτόν τον τύπο αμαξώματος. Θα αντικαταστήσουμε το Alhambra και θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα 7θέσιο οικογενειακό, αλλά όχι με αμάξωμα ενός όγκου. Δεν είναι πια επιθυμητό από τον κόσμο. Όλοι σήμερα αγοράζουν SUV. Γι’ αυτό θα εστιάσουμε την προσοχή μας στο 20V20».

Τι είναι αυτό; Ένα concept που παρουσιάστηκε το 2015 και το οποίο μας δίνει μια πρόγευση για τον αντικαταστάτη του Alhambra. Είναι ένας συνδυασμός Ateca με Leon, σε μεγάλο μέγεθος. Και αναμένεται να φτάσεις στις εκθέσεις το 2018. Θα είναι 7θέσιο αλλά δεν θα κατασκευάζεται στην Ισπανία, αλλά στην Τσεχία, στην ίδια γραμμή παραγωγής με το αδελφό μοντέλο Skoda Kodiaq. Θα βασίζεται σε μια παραλλαγή της πλατφόρμας MQB, με δυνατότητα μετάδοσης της κίνησης εμπρός ή και στους τέσσερις τροχούς. Και γιατί όχι, μία έκδοση Cupra με το δίλιτρο biturbo TDI του VW Group.

Χωρίς κάποια επίσημη ανακοίνωση, απλώς αφαιρώντας το από την γκάμα στο επίσημο website, η SEAT διακόπτει και την παραγωγή του Ibiza station wagon, όπως επιβεβαίωσε στο Autocar η αγγλική SEAT. Η ζήτηση για τα αυτοκίνητα της κατηγορίας είναι μικρή. Αντίθετα, το Leon station wagon έχει αξιόλογη εμπορική πορεία στην Ευρώπη. Πάντως η επόμενη γενιά Ibiza αναμένεται να έχει μία crossover εκδοχή, που φημολογείται ότι θα κυκλοφορήσει με το όνομα Arona και θα έχει να ανταγωνιστεί το Nissan Juke. Και επειδή επίσης θα βασίζεται στην MQB, μια κοντύτερη παραλλαγή της, πολύ πιθανόν να έχει και τετρακίνητη έκδοση.

Πηγή Autoevolution

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube