Η ανάκαμψη της Seat ξεκινά με ένα SUV

Η ανάκαμψη της Seat ξεκινά με ένα SUV

Η Seat θα κατασκευάσει ένα νέο SUV, με τοποθέτηση απέναντι στο Nissan Qashqai στις αρχές του 2016.

Η Seat θα λανσάρει το νέο SUV, μεγέθους Nissan Qashqai, ως μέρος του σχεδιασμού της για να επανέλθει στην κερδοφορία. Η  ισπανική εταιρεία είναι το μόνο μέλος του γκρουπ της Volkswagen που εξακολουθεί να χάνει χρήματα, δήλωσε αξιόπιστη πηγή μέσα από την ισπανική εταιρεία.

Μέρος του ίδιου 5ετούς σχεδίου, που ξεκίνησε επί διεύθυνσης του James Muir, είναι η Seat να επιχειρήσει να επανατοποθετηθεί ως σπορ φίρμα με την κατασκευή ενός Leon Cupra που υπόσχεται εκρηκτικές επιδόσεις από ένα μοτέρ με 280 PS, αλλά και σε «περιτύλιγμα» σαφώς πιο ώριμο και πιο upmarket.

Παράλληλα, οι ιθύνοντες νόες της Seat βρίσκονται και σε πρώιμο στάδιο σχεδίασης αυτού του SUV, μεγέθους σουπερμίνι, που προαναφέραμε, και που περιμένουμε να μπει στην παραγωγή σε τουλάχιστον τρία χρόνια από τώρα.

Το νέο κόμπακτ SUV της Seat, που βασίζεται στη διαμορφώσιμη πλατφόρμα MQB (Golf, A3, Octavia, Leon), αυτή τη στιγμή υφίσταται ως στιλιστικό μοντέλο στο στούντιο σχεδιασμού στο εργοστάσιο του Martorell, ευρισκόμενο ένα βήμα από το να πάρει το πράσινο φως για παραγωγή. Μια απόφαση που αναμένεται να παρθεί με τον καινούργιο χρόνο, οπότε και θα αρχίσει ο σχεδιασμός και η εκτέλεσή του σε όλα τα επίπεδα, με ορίζοντα εμπορικού λανσαρίσματος το πρώτο 4μηνο του 2016.

Οι συνεργάτες μας του Autocar UK πήραν μια πρώτη γεύση από το νέο και μέχρι στιγμής ανώνυμο SUV. Και ενώ το γενικότερο στιλ βρίσκεται σε συμφωνία φάσης με το νέο Leon, το μελλοντικό SUV αποστασιοποιείται από το σχεδιαστικό μονοπάτι του πρωτοτύπου IBX που είχαμε δει το 2011 και όπως θα περίμενε κάποιος εκεί θα βάδιζε φυσιολογικά η Seat. Απρόσμενα λοιπόν, το νέο SUV αισθητικά βρίσκεται πιο κοντά στο πρωτότυπο σεντάν IBL του 2011.

Ο επικεφαλής της Seat, Jurgen Stackman, είπε στο Autocar ότι ο νέος στιλιστικός προσανατολισμός αποτελεί μέρος μιας νέας στρατηγικής, με έμφαση «στη δεξιοτεχνία και στο συμπαγές της κατασκευής».

Έχοντας λανσάρει ήδη τρία νέα μοντέλα της γκάμας του Leon,  η Seat τώρα ολοκληρώνει με το νέο Cupra και μια ακόμη πιο εκρηκτική έκδοσή του σε περιορισμένη παραγωγή. Και τα δύο αυτοκίνητα θα έχουν πρόσθετα στιλιστικά στοιχεία στο αμάξωμα, καθώς και καμπίνα με επένδυση αλκαντάρα και χρωματιστές ραφές. 

Τη upmarket έκφανση της γκάμας αναλαμβάνει το νέο Leon ST X-perience, το στέισον με τον off-road χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια του επόμενου καλοκαιριού, θα το δούμε με κίνηση στους τέσσερις τροχούς, ψηλωμένη ανάρτηση και μεγάλους μολυβί τροχούς, αμάξωμα με πρόσθετα αλά Audi Allroad και επενδύσεις αλκαντάρα στην καμπίνα. Το μοντέλο αυτό θα είναι ένα ακόμη γενναίο βήμα της Seat προς μια τοποθέτηση πιο upmarket, μακριά από τη φήμη της δεκαετίας του ’90 που κατέτασσε την ισπανική εταιρεία στη λίστα των «φθηνών και τίμιων» εταιρειών.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι παραγωγή της Seat μέχρι το 2016 θα πιάσει περίπου τις 600.000 μονάδες, με τις 200.000 από αυτές να ανήκουν στην γκάμα του Leon, άλλες 200.000 να είναι Ibiza, 100.000 SUV και άλλες 100.000 Alhambra και Mii. Τόσα μοντέλα ετησίως υπολογίζει η ισπανική εταιρεία ότι χρειάζεται για να ξαναγίνει μαύρο χρώμα του τελευταίο νούμερο του ισολογισμού της.

[Πηγή Autocar UK]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube