Επίσημο: Νέο Volvo XC60 2018 [upd + video]

Επίσημο: Νέο Volvo XC60 2018 [upd + video]

Αποκαλύπτουμε το ολοκαίνουργιο, βασισμένο σε νέα πλατφόρμα, μεσαίο SUV που παρουσιάζεται στο Σαλόνι της Γενεύης.

Το νέο XC60 θα βγει να αντιμετωπίσει τα Audi Q5, BMW X3, Jaguar F-Pace και Mercedes-Benz GLC στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατηγορία των μεσαίων premium SUV, επιταχύνοντας έτσι την ανάπτυξη της Volvo.

Οι πωλήσεις της Volvo παρουσίασαν αύξηση τα τρία τελευταία χρόνια, κυρίως χάρη στην επιτυχία των μεγάλων XC90, S90 και V90. Όμως και το απερχόμενο XC60, που λανσαρίστηκε το 2008, δείχνει τη δυναμική του νέου μοντέλου αφού σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων το 2016, με 161.092 μονάδες από τις 534.332 της Volvo συνολικά.

Ο υπεύθυνος σχεδίασης της Volvo, Thomas Ingelath, δήλωσε σχετικά: «Το XC60 είναι το μόνο μοντέλο που έχουμε προγραμματίσει για την πενταετία, που ξεκίνησε με το XC90, το οποίο δεν χρειάζεται να κάνει ένα θεαματικό άλμα. Η πελατειακή βάση που έχουμε για το XC60 είναι αυτή που θέλουμε να κρατήσουμε. Φροντίσαμε να κάνουμε τα πάντα καλύτερα, αλλά όχι διαφορετικά».

 
 


Το νέο XC60 βασίζεται στην πλατφόρμα SPA της Volvo για μεγάλα αυτοκίνητα, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για όλα τα μοντέλα 60 και 90, συμπεριλαμβανομένου του νέου S60 σεντάν και V60 στέισον που αναμένονται στις αρχές του 2018. Η νέα πλατφόρμα επέτρεψε στη Volvo να κάνει το καινούργιο της SUV μακρύτερο, φαρδύτερο (αλλά και χαμηλότερο) από το απερχόμενο, χωρίς να προσθέσει βάρος. Έχει μήκος 4.690 mm (+62 mm σε σχέση με το σημερινό μοντέλο), μεταξόνιο 2.865 mm (+91 mm), πλάτος 1.902 mm (+12 mm) και ύψος 1.658 mm (-14 mm). Η πρακτικότητα έχει αυξηθεί, με μεγαλύτερους χώρους, ειδικά στη δεύτερη σειρά καθισμάτων. Η σχεδιαστική γραμμή είναι πιο δυναμική, με την καμπίνα μετατοπισμένη προς τα πίσω, και η απόσταση από το έδαφος έχει αυξηθεί.  

Οι πωλήσεις του νέου XC60 θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το Σαλόνι της Γενεύης και οι παραδόσεις θα αρχίσουν το Σεπτέμβριο. Στο λανσάρισμα, θα προσφέρεται με τους γνωστούς 2λιτρους κινητήρες ντίζελ D4 των 190 ίππων και D5 των 235 ίππων, καθώς και με τους επίσης 2λιτρους βενζίνης, Τ5 των 254 ίππων και το υβριδικό σύστημα Τ8 με τους 406 ίππους. Επιδόσεις δεν έχουν ανακοινωθεί πέρα από το 0-100 km/h του Τ8 που δίνεται στα 5,3”.

Όλα τα μοντέλα στο λανσάρισμα θα είναι τετρακίνητα με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων. Οι εκδόσεις με εμπρός κίνηση και χειροκίνητο κιβώτιο θα ακολουθήσουν αργότερα, όπως και μια σειρά από νέους κινητήρες βενζίνης και ντίζελ. Πιθανή είναι και μια εστιασμένη στην οικονομία, υβριδική έκδοση με 3κύλινδρο βενζινοκινητήρα.

Σε μια προσπάθεια βελτίωσης τόσο της δυναμικής συμπεριφοράς όσο και της απορρόφησης των κραδασμών, το νέο XC60 έχει εμπρός ανάρτηση με διπλά ψαλίδια και πίσω με πολλαπλούς συνδέσμους. Η αερανάρτηση με δυνατότητα μεταβολής του ύψους θα διατεθεί ως έξτρα και θα προσφέρει αυξημένη κατά 60 mm διαδρομή τροχού.

Το εσωτερικό του νέου XC60 είναι εμπνευσμένο από το βραβευμένο του XC90. Όλες οι εκδόσεις έχουν την ίδια κεντρική οθόνη ελέγχου και όλες εκτός από τις βασικές είναι εφοδιασμένες με ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών. Το σύστημα   έχει επίσης αναβαθμιστεί ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη ευκρίνεια και ευκολία χρήσης. Οι αλλαγές αυτές θα εφαρμοστούν και στο XC90 μέσα στη χρονιά, και θα μπορούν να γίνουν και εκ των υστέρων στα παλιότερα αυτοκίνητα.

Η νέο, «γλυπτό» ταμπλό θα έχει διάκοσμο από μέταλλο ή ξύλο και η καμπίνα θα προσφέρει έξυπνες λύσεις αποθήκευσης που θα περιλαμβάνουν μέχρι και ειδική θέση για laptop κάτω από τα πίσω καθίσματα. 

Όπως είναι παράδοση για τη Volvo, το νέο XC60 είναι εξοπλισμένο με μια σειρά από τεχνολογίες ασφάλειας και αυτόνομης οδήγησης, άλλες στάνταρ και άλλες με επιπλέον χρέωση. Στις στάνταρ περιλαμβάνεται το αυτόματο φρενάρισμα αν το αυτοκίνητο αντιληφθεί την πιθανότητα σύγκρουσης με ταχύτητες έως και 60 km/h, καθώς και η υποβοήθηση αλλαγής κατεύθυνσης αν διαγνωστεί πιθανότητα μετωπικής σύγκρουσης. Ως έξτρα προσφέρονται συστήματα διατήρησης λωρίδας και ασφαλούς απόστασης από τα άλλα οχήματα έως τα 130 km/h, συστήματα που παρακολουθούν την κυκλοφορία ενώ βγαίνεις από διασταύρωση και φρενάρουν αν απαιτηθεί, ή αντιλαμβάνονται μια επερχόμενη οπίσθια σύγκρουση και προεντείνουν τις ζώνες.

Οι τιμές για το XC60 αναμένεται να αυξηθούν στο επίπεδο των premium ανταγωνιστών του, αλλά η Volvo λέει ότι θα έχει το πλεονέκτημα του πλουσιότερου στάνταρ εξοπλισμού, κυρίως ασφάλειας. Τα τρία επίπεδα εξοπλισμού στην Ευρώπη θα είναι τα Momentum, Inscription και το σπορ R-Design.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube