Επίσημο: Νέο Land Rover Discovery 2017 [videos]

Επίσημο: Νέο Land Rover Discovery 2017 [videos]

To νέο Land Rover Discovery 2017 αποκαλύφθηκε στο Παρίσι με νέο πιο σοφιστικέ look και ακόμη πιο σοφιστικέ συστήματα οδήγησης.

Ύστερα από μια αρκετά έντονη καμπάνια-πρόκριμα που χαρακτηρίστηκε μέχρι και από ελεύθερη πτώση του ειδικού στην επιβίωση Bear Grylls μαζί με ομάδα του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, η Land Rover μας έδειξε επιτέλους στο Mondial de lAutomobile 2016, στο Παρίσι, την πέμπτη γενιά του Discovery.

Βέβαια, τη βασική ιδέα την είχαμε πάρει από νωρίς εχτές, καθώς είχε διαρρεύσει διαδικτυακά με σειρά επίσημων φωτογραφιών από προσπέκτους.

Το ολοκαίνουργιο ντιζάιν ήρθε να αποτελέσει το ένδυμα μιας επίσης ολοκαίνουργιας πλατφόρμας, συνδυασμένης φυσικά με την υπογραφή της Land Rover που σημαίνει προσοχή στη λεπτομέρεια και ικανότητα έξω από την άσφαλτο.

Το νέο Discovery 2017 διατηρεί το μοντέρνα σχεδιαστική γλώσσα που έχουμε δει στα τελευταία δημιουργήματα της βρετανικής φίρμας. Κάτι που μεταφράζεται σε αεροδυναμική κοψιά, σοφιστικέ λεπτομέρειες, αλλά και στιβαρότητα, σε ένα αποτέλεσμα που πόρρω απέχει από το «κιβωτιοποιημένο» προηγούμενο Disco.

Έτσι, ανάγλυφα εμπρός φανάρια LED και πιο καλαίσθητη γρίλια στη μάσκα αποτελούν το κεντρικό προσωπείο του νέου Disco. Τα δύο τμήματα που αποτελούν την πιο επιθετική μάσκα δείχνουν αεροδυναμικά και θυμίζουν το μεγαλύτερο αδελφό Range Rover.

Το πιο «απαλό» ντιζάιν συνεχίζεται και στα πλαϊνά πάνελ μέχρι και το πίσω μέρος με τα αεροδυναμικά φανάρια LED, ενώ 12 διαφορετικά σχέδια για τις ζάντες δίνουν την πρώτη νότα εξατομίκευσης. Η πίσω πόρτα, που ανοίγει σε ένα κομμάτι, «χωνεύει» άψογα στο αμάξωμα, επιτρέποντας ταυτόχρονα την εύκολη χρήση της. Το συνολικό πακέτο του αμαξώματος δίνει συντελεστή οπισθέλκουσας 0,35 Cd, ένα πολύ καλό νούμερο για τον όγκο και το είδος του αυτοκινήτου, υποστηρίζοντας την αποδοτικότητα του νέου Discovery 2017.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Νέο Land Rover Discovery 2017: Όλα τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά

Στην καμπίνα, το πιο έξυπνο πακέτο μιλά από μόνο του. Η νέα τεχνολογία Seat Fold επιτρέπει τη ρύθμιση της δεύτερης και της τρίτης σειρά καθισμάτων, χρησιμοποιώντας είτε την οθόνη αφής στην κεντρική κονσόλα είτε μέσω εφαρμογής από το smartphone. Διακόπτες στο χώρο των αποσκευών επιτρέπουν δε την αναδίπλωση με το πάτημα ενός κουμπιού. Στην πραγματικότητα, το σύνολο της τρίτης σειράς μπορεί να αναδιπλωθεί μέσα σε 12 δευτερόλεπτα, χάρη σε δύο μικρούς, αλλά αποτελεσματικούς ηλεκτροκινητήρες.

Κάτω από το καπό του νέου Discovery 2017, δύο νέοι κινητήρες έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες του υποψήφιου αγοραστή: Η πρώτη, η Td6, αφορά ένα 3λιτρο τουρμποντίζελ V6 με 258 PS και η δεύτερη, η Si6, αφορά ένα τρίλιτρο βενζινοκινητήρα V6 με 340 PS. Ειδικά αυτός ο τελευταίος μπορεί να δώσει επιτάχυνση 0-100 m/h σε 7”. Και τα δύο μοτέρ συνδυάζονται με 8άρι αυτόματο σασμάν. Κατά τα λοιπά, η γκάμα των μοτέρ συμπληρώνεται με το βραβευμένο δίλιτρο ντίζελ κινητήρα Td4 της σειράς Ingenium με 180 άλογα και τον επίσης δίλιτρο, αλλά διτούρμπινο Sd4, της ίδιας οικογένειας με 240 PS.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Νέος δίλιτρος ντίζελ για το Range Rover Sport

Όπως κάθε καλό Land Rover έτσι και το νέο Disco επένδυσε πάνω στο DNA της μάρκας στο off-roading. Οι 28,3 πόντοι απόσταση από το έδαφος, η προηγμένη αρχιτεκτονική της ανάρτησης και ένα ηλεκτρικό τιμόνι μεταβλητής υποβοήθησης ανάλογα με την ταχύτητα βοηθούν τον οδηγό να επιχειρήσει τη διάσχιση κάθε τερέν. Το σύστημα All-Terrain Progress Control (ATPC) των Range Rover μεταμοσχεύθηκε κι εδώ, επιτρέποντας τη ρύθμιση της ταχύτητα κλειδώνοντάς την από τα 2-30 km/h, προκειμένου ο οδηγός να έχει την προσοχή του απερίσπαστη κατά τη διάσχιση δύσκολων πεδίων. Επιπλέον, με γωνία προσέγγισης στις 34 μοίρες, ράμπας 27,5º ενώ αυτή της αναχώρησης στις 30 μοίρες και την ικανότητα διάσχισης υδάτινου κωλύματος μέχρι 88 πόντους, το νέο Disco πέμπτης γενιάς είναι πιο ικανό από ποτέ.

Αυτοί που δεν ενδιαφέρονται για κοντό βήμα στο διαφορικό μπορούν να επιλέξουν το σύστημα μόνιμης τετρακίνησης με μονής ταχύτητας transfer case. Έτσι, η ροπή κατανέμεται στάνταρ 42:58 εμπρός πίσω, αλλά ανάλογα με τις συνθήκες πρόσφυσης μπορεί να ανακατανεμηθεί στον άξονα με τη μεγαλύτερη πρόσφυση από 62:38 μέχρι 22:78 αντίστοιχα.

Το παραπάνω σύστημα full-time 4WD με διαφορικό torsen είναι πλήρως ενσωματωμένο στο σύστημα Terrain Response 2, προκειμένου να αξιοποιεί πλήρως τη δυνατότητα κατανομής της ροπής στους δύο άξονες.

Η νέα γενιά του Terrain Response, που ανιχνεύει αυτόματα τις επικρατούσες οδικές συνθήκες επιλέγει ανάμεσα στις ρυθμίσεις: Γενική οδήγηση, χορτάρι, χώμα και χιόνι, λάσπη και συρμές, άμμος και κροκάλες. Οπότε και προχωρά σε μια σειρά από ρυθμίσεις στη χαρτογράφηση του γκαζιού, στην απόκριση του τιμονιού, στο set-up της ανάρτησης και στο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, προκειμένου να ανταποκριθεί βέλτιστα στις συνθήκες.

Και μιας και αναφερθήκαμε στην ανάρτηση, να σημειώσουμε ότι το νέο Disco διαθέτει αερανάρτηση, εμπρός πίσω, τόσο για την ικανότητα 4x4 όσο και για την άνεση σε κάθε είδους δρόμο. Ειδικά εκτός ασφάλτου, στη διαμόρφωση αυτή, υπάρχουν δύο ρυθμίσεις όσον αφορά το ύψος: +4 και +7,5 πόντοι, για ταχύτητα 50-80 km/h και κάτω από τα 50 km/h αντίστοιχα. Επιπλέον, το νέο σύστημα Speed Lowering μειώνει την οπισθέλκουσα (κατά συνέπεια και την κατανάλωση), κατεβάζοντας την ανάρτηση κατά 1,3 πόντους για ταχύτητα άνω των 105 km/h.

Στις λειτουργίες της αερανάρτησης του νέου Disco περιλαμβάνεται και ενισχυμένη ρύθμιση για να αποτρέπεται το χαμήλωμά της στα βαθιά υδάτινα κωλύματα, καθώς και όταν η κοιλιά του αυτοκινήτου ακουμπά στο έδαφος.  

Η ικανότητα του νέου Disco στο off-roading υποστηρίζεται όμως και από πλήθος εξοπλισμού ασφαλείας. Στοιχεία όπως το προσαρμοζόμενο cruise control, το σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας, ο «έξυπνος» περιοριστής ταχύτητας, οι αυτόματα προσαρμοζόμενοι προβολείς, το μόνιτορ που ανιχνεύει την κατάσταση του οδηγού, οι κάμερες με κάλυψη 360º, το σύστημα προειδοποίησης για ακούσια αλλαγής λωρίδας και στο σύστημα διατήρησης λωρίδας αποτελούν τα κύρια συστατικά αυτής της ασφάλειας.

Το νέο Land Rover Discovery 2017 θα ξεκινήσει την εμπορική καριέρα του από την άνοιξη του 2017 με τιμή εκκίνησης στη Βρετανία τις £43.495. Για την Ευρώπη θα υπάρχει η δυνατότητα αγορά 5θέσιου Disco 2017 με το βασικό δίλιτρο μοτέρ ντίζελ των 180 PS, 20άρες ζάντες Aero και λάστιχα χαμηλής αντίστασης κατά την κύλιση.

[Πηγή Land Rover]


Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube