Επίσημο: Νέο Kia Sportage EU spec [video]

Επίσημο: Νέο Kia Sportage EU spec [video]

Λίγο πριν από την επίσημη παρουσίασή του στο κοινό, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Μονάχου στις 6 Σεπτεμβρίου, η Kia μας αποκαλύπτει την ευρωπαϊκή εκδοχή του νέου Sportage V.

Η Kia παρουσίασε τον Ιούνιο τη νέα, πέμπτη γενιά του Sportage, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε δύο εκδόσεις: Μια με μήκος 4,66 m που θα προορίζεται για πολλές αγορές, περιλαμβανομένης της αμερικανικής ηπείρου, και μια πιο κοντή θα λανσαριστεί εμπορικά στην Ευρώπη και για την οποία μας είχε προϊδεάσει πριν από μία εβδομάδα με σκίτσα-teaser. Πώς όμως είναι το «δικό μας» Sportage που έχασε μερικά εκατοστά και προσάρμοσε τον σχεδιασμό του στις νέες διαστάσεις;

Η πρώτη γενιά Sportage κυκλοφόρησε στην αγορά το 1993. Από τότε μέχρι σήμερα, για όλες τις παρελθούσες περιόδους μαζί, το κορεατικό SUV πούλησε 2,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 730.000 στην Ευρώπη. Η κατηγορία των κόμπακτ SUV είναι κρίσιμη για τον Κορεάτη (και κάθε) κατασκευαστή, καθώς αντιπροσωπεύει 2,4 εκατ. ετήσιες πωλήσεις. Και εκτιμάται ότι η εμπορική ζήτησή της θα συνεχίσει να κλιμακώνεται, φτάνοντας τα 3,3 εκατ. το 2026. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και το πλαίσιο λοιπόν, αφίχθηκε το νέο Sportage.

New Kia Sportage V EU version

Ας γνωρίσουμε λοιπόν το νέο ευρωπαϊκό Kia Sportage στην έκδοση GT-Line, βαμμένο με το χρώμα λανσαρίσματος που ονομάζεται «Borneo Green». Σε σύγκριση με την έκδοση που θα λανσαριστεί στις ΗΠΑ, υπάρχει ένα εντελώς πανομοιότυπο εμπρός μέρος.

Η «Μύτη της Τίγρης», η περιβόητη «Tiger Nose» αγγλιστί, που πάει πακέτο εδώ και καιρό με την Kia, για την περίπτωση του Sportage της Γηραιάς Ηπείρου είναι πολύ πιο διακριτική καθώς κλίνει πάνω από την πολύ φαρδιά μάσκα.

New Kia Sportage V EU version

Για να μείνει πιστή στο νέο της σλόγκαν «movement that inspires», δηλαδή «από την κίνηση προέρχεται η έμπνευση», η Kia το δούλεψε με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει την εντύπωση ότι έχει τρόπον τινά… παραμορφωθεί. Τα φώτα ημέρας LED μάλιστα παίρνουν σχήμα μπούμερανγκ, προκαλώντας επίσης κίνηση.

Αυτό είναι αλλάζει περισσότερο όμως είναι το προφίλ, που στην ευρωπαϊκή έκδοση ανεβαίνει στα 4,52 m. Δηλαδή τρεις πόντους σε σχέση με το υφιστάμενο Sportage, με το μεταξόνιο στα 2,68 m. Η πλευρική γυάλινη επιφάνεια σταματά τώρα στην πίσω πόρτα, σχηματίζοντας όμως μια εισβάλλουσα καμπύλη, δίνοντας την αίσθηση μεγάλης γυάλινης περιοχής.

New Kia Sportage V EU version

Η φαρδιά πίσω κολόνα ενσωματώνει ένα «γάντζο» αλά SEAT Arona, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το εφέ της πλωτής οροφής. Στο πίσω μέρος, βρίσκουμε τα φώτα της «παγκόσμιας» έκδοσης και μια πίσω πόρτα που ενσωματώνει ένα κρύσταλλο μετρίου μεγέθους που θυμίζει το ηλεκτρικό SUV EV6.

Η σύνδεση με το EV6 διέρχεται και από το εσωτερικό με δύο οθόνες 12,3 ιντσών στραμμένες προς τον οδηγό. Μάλιστα, θετική εντύπωση προκαλεί η παρουσία της «multi mode touch display» που βρίσκεται κάτω από την κεντρική οθόνη.

New Kia Sportage V EU version

Μέσα από αυτό το στενό touchpad επιλέγεις τις πληροφορίες ανάλογα με τις ανάγκες σου, με χρήση από τον κλιματισμό μέχρι τα χειριστήρια του ραδιοφώνου ή το GPS. Κάτι που θυμίζει στους χρήστες την μπάρα αφής στους πρόσφατους φορητούς υπολογιστές της Apple. Ορισμένες λεπτομέρειες του σχεδιασμού, όπως οι χειρολαβές της πόρτας ή οι αεραγωγοί, κάνουν αναφορά στην «Tiger Nose», gimmick που βλέπουμε εδώ και πολύ καιρό στην Kia.

New Kia Sportage V EU version

Το μειωμένο μεταξόνιο δεν είχε κρίσιμο τίμημα στην ευρυχωρία στο πίσω μέρος, ειδικά όσον αφορά τον αέρα για το κεφάλι. Επιτρέποντας έτσι στους ψηλότερους επιβάτες να αισθάνονται άνετα στο πίσω κάθισμα του Sportage.

Από την άλλη πλευρά όμως, θα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα για τρίτη σειρά καθισμάτων.

New Kia Sportage V EU version

Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ από την πλευρά της, στη βασική της τιμή δίνεται από την Kia στα 591 λίτρα και φτάνει τα 1.780 lt με το κάθισμα αναδιπλωμένο. Αυτό το τελευταίο είναι διαιρούμενο σε αναλογία 40:20:40 με ρυθμιζόμενα ανακλινόμενη πλάτη και έδρανο.

New Kia Sportage V EU version

Όσον αφορά την κίνησή του, το Sportage αφήνει την αμιγή ηλεκτροκίνηση στο EV6. Ωστόσο, θα ξεκινήσει την καριέρα του με μικρο-εξυβριδισμένους κινητήρες βενζίνης 1.6 TGDi με 150 και 180 άλογα, αλλά και με μια γκάμα ντίζελ που περιλαμβάνει τον 1.6 CRDi των 115 και 136 ίππων.

Το 1.6 TGDi όμως θα είναι επίσης διαθέσιμο σε υβριδικές εκδόσεις και plug-in hybrid. Ο εξοπλισμός έχει επίσης επικαιροποιηθεί με φώτα LED Matrix, προσαρμοζόμενο ρυθμιστή ταχύτητας ανάλογα με τη ζώνη κυκλοφορίας, ανιχνευτές τυφλών γωνιών, θέα-κάτοψη για τις μανούβρες κ.λπ.

New Kia Sportage V EU version

Από τα παραπάνω λοιπόν συνάγεται ότι το ευρωπαϊκό Sportage διαφέρει από την «παγκόσμια» έκδοση. Η εμπορική καριέρα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις αρχές του 2022. Αν και το θέμα των ημιαγωγών είναι αυτό που τελικά θα καθορίσει τα πράγματα. Μέχρι τότε, θα το περιμένουμε με αγωνία για τα το δοκιμάσουμε. Και να δούμε τι καντάρια πιάνει σε σχέση με τον ανταγωνισμό που είναι πλέον πολυάριθμοι και σκληρά καρύδια.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube