Επίσημο: Νέο BMW 5 Series G30 2017 [videos]

Επίσημο: Νέο BMW 5 Series G30 2017 [videos]

H μεγαλο-μεσαία μπερλίνα της BMW της σειράς G30 παρουσιάστηκε επίσημα με μοντέρνα εμφάνιση, νέους κινητήρες και νέα τεχνολογία.

Ύστερα από μια μακρά και πλούσια περίοδο teasing κι άλλων τόσων διαρροών, η BMW επιτέλους αποκάλυψε την G30 5 Series που αποτελεί μέρος της επόμενης γενιάς αυτοκινήτων της βαυαρική εταιρείας, μαζί με τη 7 Series.

Αλλά περισσότερο απ’ όλα, εκτιμούμε το γεγονός ότι δεν ήταν αυτό που όλοι περιμέναμε από τη νέα 5άρα, αλλά αρκετά περισσότερα, κάτι που εγγυάται την μελλοντική εμπορική επιτυχία της. Η G30 είναι ασφαλέστερη, πιο ελαφριά, πιο αποδοτική, ενώ ταυτόχρονα παραμένει την επιλογή του οδηγού στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Με τη χρήση ενός συνδυασμού έξυπνων μηχανολογικών επιλογών και μοντέρνων υλικών, η BMW κατάφερε να αδυνατίσει σε σχέση με την απερχόμενη 5άρα κατά 100 κιλά. Το νούμερο αυτό και το γεγονός ότι το κομμάτι του πορτμπαγκάζ είναι αλουμινένιο δεν καταλαμβάνει τις Αudi και Mecredes-Benz εξ απήνης, αλλά μπορεί να καταστήσει την F10 άνευ αντικειμένου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε τη νέα BMW 5 Series 2017 G30 προπαραγωγής

Η κορυφαία αλλαγή στη νέα 5άρα όμως αποτελεί μια νέα οικογένεια κινητήρων της BMW που μοιράζεται με την πρόσφατη 7 Series και μερικώς με την ανανεωμένη 3άρα. Το εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της γκάμας ξεκινά με την 520d που αποδίδει 190 άλογα και 40,8 kgm. To μοτέρ της συνδυάζεται και με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο, επιπρόσθετα του αυτόματου 8αριού Steptronic.

Με συνδυασμένη κατανάλωση 4,1 lt/100 km ή τέσσερα λίτρα για τη χειροκίνητη, η 520d αποτελεί το βασικό τρόπο να εισέλθει κάποιος στον κόσμο της νέας 5άρας. Και μάλιστα χωρίς έκπτωση στις επιδόσεις, αφού το αυτοκίνητο χρειάζεται 7,6” για το σπριντ 0-100 km/h και πιάνει στην ευθεία τα 237 km/h.

Φυσικά, κάθε άλλη 5άρα της γκάμας είναι ταχύτερη. Η βασική βενζινοκίνητη 530i, που αντικαθιστά την απερχόμενη 528i, αποδίδει 252 PS και 35,7 kgm. Νούμερα ικανά για ένα 0-100 km/h σε μόλις έξι δεύτερα και με ανεκτή κατανάλωση από τον δίλιτρο τούρμπο, μια ακόμη νέα προσθήκη στην γκάμα των μοτέρ.

Αντί για την απερχόμενη 530i, υπάρχει η νέα 540i με την ίδιο 3λιτρο κινητήρα B Series που συναντάμε και στην 340i. Έτσι η ισχύς έκανε ένα άλμα από τα 306 στα 340 άλογα, ενώ η ροπή είναι πλέον 45,9 kgm. Οπότε, τι να ζητήσει κάποιος παραπάνω από το 4,8” για το 0-100 km/h –στην έκδοση xDrive; Μα φυσικά τη νέα M550i xDrive, που όχι μόνο προκαλεί πονοκέφαλο στο Audi S6, αλλά κάνει και τους ιδιοκτήτες της παλιάς M5 να δείχνουν απελπιστικά αργοί.

Για κάποιο περίεργο λόγο, η BMW δεν έφτιαξε ένα διτούρμπινο 3λιτρο μοτέρ ντίζελ, αλλά πάντως μπορείτε να διαλέξετε για τη νέα 5άρα το μονοτούρμπινο κινητήρα της 730d. Με 265 άλογα και 63,2 kgm το προσπέρασμα 18μετρου φορτηγού μετά ρυμουλκουμένου σε δρόμο της περιφέρειας -μετά λόγου γνώσεως- σας λέμε ότι αποτελούσε παιχνιδάκι για την 7άρα, πόσω μάλλον για την ελαφρύτερη νέα G30.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε την BMW 730d

Ωστόσο, αν κάποιος θα ήθελε να συνδυάσει ισχύ και αποδοτικότητα, η κορυφαία επιλογή είναι η νεοεισερχόμενη στην γκάμα 530e iPerformance, ένα επαναφορτιζόμενο υβριδικό μοντέλο, το κινητήριο πακέτο της οποίας το έχουμε οδηγήσει στην 330e iPerformance, αλλά υπάρχει και στην 7άρα. Είναι μακράν το αποδοτικότερο της νέας 5 Series G30, ικανό να πετύχει μέση κατανάλωση, όπως λέει το εργοστάσιο, 2 lt/100 km, χάρη στην αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία των 45 km.

Αναγνωρίζουμε ότι η νέα 5 Series 2017 δεν ταιριάζει στο γούστο του καθενός, όπως συμβαίνει εξάλλου με όλες τις BMW. Ωστόσο, η εικόνα της G30, θεωρούμε ότι είναι μακρά η πιο σπορ σε σχέση με τον υφιστάμενο ανταγωνισμό των Audi A6 και Mercedes-Benz E-Class W213.

Από τις περισσότερες γωνίες, η νέα 5άρα θυμίζει 2 Series Coupé. Αντίθετα δε με κάποιους ανταγωνιστές της, δεν βρίσκουμε κάποια γραμμή που να μας ξινίζει ή να τη βρίσκουμε βαρετή. Μπορεί αυτό να είναι κάτι που θα ενοχλήσει όποιους θα ήθελαν ένα διακριτικό, αταξικό μηχάνημα. Εμάς όμως, όχι. Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε. Προτιμάμε, αν πάρουμε BMW, αυτή να διαθέτει πανίσχυρη παρουσία.

Αν ψειρίζαμε τη μαϊμού, αυτό που θα «κατακρίναμε» είναι τα φώτα «μπαστούνια του χόκεϊ», μια αισθητική προσέγγιση αλά 7άρα. Κάτι που μάλλον έχει να κάνει με την ενσωμάτωση και τοποθέτηση των φώτων ημέρας LED και των LED μεσαίων/προβολέων που είναι στάνταρ σε όλη την γκάμα.

Η BMW, μέσω της νέας 5άρας, επιδίδεται σε ένα μπαράζ βομβαρδισμού τεχνολογικών στοιχείων και γκάτζετ, με εύρος από χρήσιμα μέχρι μόνο για εντυπωσιασμό. Αυτή η πολυτελής μπερλίνα είναι ένα μηχάνημα που τα βλέπεις όλα και τα γνωρίζεις όλα. Για παράδειγμα, το σύστημα διατήρησης της λωρίδας λειτουργεί πλέον για ταχύτητες μέχρι και 210 km/h! Προφανώς, μπορεί να παρκάρει με τηλεχειρισμό και δανείζεται το σύστημα εντολών με χειρονομίες, αλλά εκείνο που ξεχωρίζουμε είναι το head-up display που έγινε 70% μεγαλύτερο και με περισσότερα χρώματα από της απερχόμενης 5άρας F10.

[Πηγή BMW]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube