Επίσημο: Νέα σκληροπυρηνική BMW M3 CS [video]

Επίσημο: Νέα σκληροπυρηνική BMW M3 CS [video]

Η περιορισμένης παραγωγής BMW M3 CS θα είναι η πιο γρήγορη στοκ Μ3 με χρόνο στο σπριντ 0-100 km/h σε 3,9”.

H BMW M division προχώρησε στο λανσάρισμα της ενισχυμένης έκδοσης Club Sport για την πέμπτη γενεά της M3, παρουσιάζοντας την περιορισμένης έκδοσης M3 CS.

Η νέα μπερλίνα επιδόσεων της της γερμανικής εταιρείας κινείται από το διτούρμπινο 3λιτρο 6κύλινδρο μοτέρ σε σειρά των 460 PS που γνωρίζουμε ήδη από την BMW M4 CS, με την οποία μοιράζεται επίσης όλο το μηχανολογικό πακέτο. Το αυτοκίνητο θα είναι διαθέσιμο προς παραγγελία στις αρχές του επόμενου χρόνου με τις παραδόσεις να προσδιορίζονται τον Μάρτιο του 2018, οπότε και ξεκινά η παραγωγή του, και με 1.200 κομμάτια, όποιος προλάβει, πρόλαβε.

Η M3 CS βασισμένη πάνω στην εξέλιξη της M3 Competition Package ενσωματώνει μια σειρά από ελαφρύτερα τμήματα στο αμάξωμα, στην ίδια κατεύθυνση που έχουμε δει στη M4 CS. Δηλαδή, οροφή και καπό από πλαστικό ενισχυμένο με ίνες άνθρακα (CFRP) που όπως λέει η BMW εξοικονομεί 6 kg μόνο από την οροφή, σε σχέση με την ατσάλινη δομή της στάνταρ M3. Κατά τα λοιπά, τα υπόλοιπα ελαφρά τμήματα περιλαμβάνουν το ανθρακονημάτινο εμπρός σπλίτερ, η πτέρυγα τύπου Gurney στο πίσω καπό και ένας ευμεγέθης διαχύτης πίσω.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε την BMW M3 στο Grossglockner [video]

Στην καμπίνα, τα στάνταρ καθίσματα αντικαταστάθηκαν από ελαφρύτερα καθίσματα M sport, ενώ το τιμόνι αντικαταστάθηκε από ένα M3 Competition Package. Και φέρνοντας στο εσωτερικό μια νότα από BMW M5, το στάρτερ του μοτέρ έγινε κόκκινο. Η εστίαση στις επιδόσεις δεν απογύμνωσε τη M3 CS από στοιχεία «πολιτισμού» και καθημερινότητας, όπως το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, τον αυτόματο κλιματισμό και το ηχοσύστημα Harman Kardon της στάνταρ Μ3, ενώ και το πίσω κάθισμα παρέμεινε στη θέση του. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν τρόπον τινά να εξατομικεύσουν αυτή τη Μ3 με επενδύσεις σε Alcantara και δέρμα, προαιρετικά βεβαίως.

Ο καυγάς του ελαφρώματος έγινε τελικά για 10 kg σε σχέση με τα εργοστασιακά μετρημένα 1.585 kg του στάνταρ αυτοκινήτου. Μολονότι δεν πρόκειται για κάποια σοβαρή διαφορά, ανεπισήμως λέγεται ότι το κέντρο βάρους της M3 CS έχει κατέβει ακόμα περισσότερο από της M3 Competition Package.

Κάτω από το καπό βρίσκεται η ίδια εξελιγμένη εκδοχή του 3λιτρου 6κύλινδρου σε σειρά twin-turbo της BMW M που βρίσκουμε στην M4 CS που συνδυάζεται αποκλειστικά με το 7άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη M-DCT. Το μοτέρ αυτό αποδίδει 460 άλογα στις 6.250 rpm και 61,2 kgm μεταξύ 4.000 και 5.380 rpm. Δηλαδή, μιλάμε για 29 άλογα και 5,1 kgm παραπάνω από το αντίστοιχο του μοτέρ της Μ3.

Η δύναμη περνά όπως είπαμε μέσω του στάνταρ αυτόματου διπλοσύμπλεκτου 7αριού στους πίσω τροχούς που ελέγχονται ηλεκτρονικά από το μπλοκέ διαφορικό Μ. Η BMW δίνει χρόνο 3,9” για το 0-100 km/h, επίδοση που καθιστά την M3 CS την ταχύτερη Μ3 της αγοράς –στάνταρ M3 σε 4,1” και M3 Competition Package σε 4,0”. H τελική ταχύτητά της δεν είναι η ίδια με της τελευταίας, στα 280 km/h.

Παράλληλα με την ενίσχυση της απόδοσης, το μοτέρ συνδυάζεται με ένα αναθεωρημένο σύστημα εξάτμισης, αυτό που η BMW M περιγράφει ως μια ειδική νότα εξάτμισης «CS». Επιπλέον, το πάτημά της διαχειρίζεται μια ειδικά ρυθμισμένη ανάρτηση της M3 Competition Package που συνδυάζεται με 19άρες ζάντες εμπρός και 20άρες πίσω, με λάστιχα Michelin Pilot Sport Cup 2 265/35 και 285/30 αντίστοιχα. Στο ίδιο μοτίβο επίσης με την M3 Competition Package παραμένει και το σύστημα των φρένων με 4πίστονες δαγκάνες εμπρός και διπίστονες πίσω.

Η παραγωγή των 1.200 κομματιών από της νέα M3 CS θα ξεκινήσει τον προσεχή Μάρτιο στο εργοστάσιο της BMW στο Regensburg στη Γερμανία, οπότε και θα ξεκινήσουν να παραδίδονται οι πρώτες παραγγελίες. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube