Επίσημο: Nέα BMW M5 με 600 PS και Μ xDrive [videos]

Επίσημο: Nέα BMW M5 με 600 PS και Μ xDrive [videos]

Η έκτη γενιά της M5 φορά σφόδρα αναθεωρημένο το 4,4λιτρο V8 της φίρμας και κάνει σε 3,4” τα 0-100 km/h και φτάνει τα 305 km/h σε τελική.

Η BMW παρουσίασε και επίσημα την ολοκαίνουργια M5 που υιοθετεί σύστημα τετρακίνησης για πρώτη φορά και είναι η πιο ισχυρή και γρήγορη Μ5 μέχρι στιγμής.

Η έκτη γενεά της M5 χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερα αναβαθμισμένη εκδοχή του 4,4λιτρου μοτέρ της εταιρείας με 600 άλογα, σε στάνταρ συνδυασμό με το σύστημα τετρακίνησης  M xDrive, πετυχαίνοντας χρόνο 3,4” για το σπριντ των 0-100 km/h και τελική ταχύτητα 305 km/h.

To αυτοκίνητο αναμένεται στην ελληνική αγορά τον Φεβρουάριο του 2018 -σε τιμή που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί από την ελληνική αντιπροσωπεία-, σε συνέχεια της δημόσιας αποκάλυψής του στο Gamescom Video Game Show στην Κολωνία αυτή την εβδομάδα.

Βασισμένη στην πρόσφατη 5 Series, η Μ5 αντιπροσωπεύει μια απoφασιστική διαφοροποίηση από την προκάτοχό της, που παρουσιάστηκε το 2011. Ανάμεσα στους νεωτερισμούς-κλειδιά που ενσωματώνονται στην 4θυρη μπερλίνα επιδόσεων είναι και νέα πλατφόρμα.      

Η δομή CLAR (cluster architecture), όπως γνωρίζουμε, υποστηρίζει με ενισχυμένη ακαμψία τη νέα Μ5, πιο ελαφριά κατασκευή και αμάξωμα που, σε σχέση με την προκάτοχό της όπως δηλώνει η BMW M division, εισφέρει σε ακόμη πιο συμμετοχικά οδηγικά χαρακτηριστικά. Και αυτό, εξαιρουμένου το πρόσθετου συστήματος τετρακίνησης έναντι της πίσω κίνησης της απερχόμενης M5 F10.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Αφιέρωμα BMW M Division [video]

O Frank van Meel, επικεφαλής της M Division είπε: «Χάρη στο M xDrive, η νέα BMW M5 προσφέρει πραγματικά χαρακτηριστικά πισωκίνητου αυτοκινήτου, καθώς και σημαντικά ενισχυμένη κατευθυντική σταθερότητα και έλεγχο μέχρι και το όριο των επιδόσεων, ακόμα και όταν οδηγείς σε δυσμενείς συνθήκες, όπως η βροχή και το χιόνι».

Αποκαλυφθείσα ως μέρος του Electronic Art’s Need For Speed: Payback, ένα video game στο οποίο πρωταγωνιστεί, η νέα M5 ξεχωρίζει οπτικά από τις στάνταρ 5άρες με μια σειρά από στοιχεία ειδικού σχεδιασμού που έχει επιμεληθεί η BMW M Division. Αυτά είναι και που δίνουν στο αυτοκίνητο τη μυώδη και οικεία εμφάνιση. Όσον αφορά τις διαστάσεις, η νέα μπερλίνα επιδόσεων της BMW είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε Μ5 του παρελθόντος. Ως εκ τούτου, το μήκος της μεγάλωσε κατά 5,5 πόντους, στα 4,97 m, το πλάτος κατά 1,2 στα 1,9 m και το ύψος, και αυτό παραδόξως αυξήθηκε κατά 1,6 cm, στα 1,47 m.

Μολονότι όμως το αυτοκίνητο ανέβηκε σε όλες τις διαστάσεις και επιπλέον φόρεσε τετρακίνηση, η BMW M κατόρθωσε να μειώσει το βάρος κατά 25 κιλά σε σχέση με τη απερχόμενη, πέμπτη γενιά, κατεβαίνοντας στα 1.885 kg. Η δίαιτα αυτή περιέλαβε στο μενού αλουμινένιο καπό, ανθρακονημάτινη οροφή, τοποθέτηση μπαταρίας ιόντων λιθίου στο πορτμπαγκάζ και αυτό που η BMW περιγράφει ως «ελαφρύ σύστημα εξάτμισης».

Ένα από τα κλειδιά της διαχρονικής επιτυχίας της Μ5 ήταν η πρακτικότητα του 5θυρου αμαξώματος και η συγκριτική ευρυχωρία της καμπίνας. Το νέο μοντέλο συνεχίζει την παράδοση αυτή, προσφέροντας ένα 5θέσιο εσωτερικό και πορτμπαγκάζ χωρητικότητας 530 lt. Όσο για την ευκολία του οδηγού, υπάρχει ένα νέου σχεδιασμού τιμόνι με ενσωματωμένες πολλαπλές λειτουργίες, ξεχωριστά ψηφιακά όργανα Μ και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα.



Τοποθετημένος εμπρός και κατά το διάμηκες, ο κινητήρας της νέας Μ5 αποτελεί μια εξέλιξη του 4,4λιτρου μοτέρ V8 της προγόνου της. Αυτή η μονάδα άμεσου ψεκασμού φοράει δύο τούρμπο, αναθεωρημένο ιντερκούλερ και ανεβασμένη πίεση στο ιντζέξιον στα 350 bar, καθώς και μια τρόμπα λαδιού υψηλής χωρητικότητας. Μα αυτά και με αυτά, η ισχύς ανέβηκε 40 άλογα έναντι της στάνταρ M5 F10, φτάνοντας τους 600 PS που αποδίδονται όμως 400 στροφές χαμηλότερα, στις 5.600 rpm. Τα νούμερα αυτά προικίζουν το αυτοκίνητο με μια σχέση βάρους ισχύος που είναι 3,14 kg ανά ίππο, που είναι 0,024 kg/PS καλύτερο από της F10 ή αν θέλετε 24 άλογα περισσότερα στον τόνο. Ομοίως ανέβηκε και η ροπή κατά επτά χιλιογραμμόμετρα, στα 76,5 kgm μεταξύ 1.800 και 5.600 rpm. Επιπρόσθετα, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ τριών οδηγικών διαμορφώσεων μέσω του κουμπιού Drive Performance: Efficient, Sport και Sport Plus.

Η αναβαθμισμένη απόδοση του κινητήρα επιτρέπει στη νέα Μ5 να ισοφαρίζει την ισχύ της 30th Αnniversary M5 του 2014, αλλά με 5,1 kgm παραπάνω. Για να βάλουμε τα νούμερα σε ένα συγκριτικό κώδικα, το διτούρμπινο 4λιτρο μοτέρ V8 της Mercedes-AMG E63 S 4MATIC αποδίδει 612 PS και την ίδια ροπή των 76,5 kgm, ενώ το διτούρμπινο 4λιτρο μοτέρ V8 του Audi RS6 plus αποδίδει 605 PS και 71,3 kgm. Ωστόσο, το αναθεωρημένο μοτέρ της Μ5 αδυνατεί να πετύχει καλύτερη αποδοτικότητα, με μικτή τυποποιημένη κατανάλωση κατά NEDC στα 10,5 lt/100 km και εκπομπές CO2 στα 241 g/km. Να θυμίσουμε ότι τα αντίστοιχα νούμερα της F10 ήταν 9,9 lt/100 km και 232 g/km.



Η ένταση του ήχου της εξάτμισης ελέγχεται από ένα πτερύγιο εντός του συστήματος της εξάτμισης και επηρεάζεται από τους διαφορετικούς τρόπους οδήγησης. Το κουμπί M Sound Control επιτρέπει στον οδηγό να μειώνει το επίπεδο θορύβου όταν το επιθυμεί.

Η ισχύς και η ροπή του μοτέρ της Μ5 μεταδίδεται μέσω ενός νέου 8τάχυτου σασμάν με μετατροπέα ροπής που διαθέτει και shift paddles στην κολόνα του τιμονιού. Αυτό που η BMW ονομάζει Drivelogic Package πρόκειται για ένα λογισμικό με τρεις διαφορετικές οδηγικές διαμορφώσεις, καθώς και μια πλήρως χειροκίνητη για σειριακές αλλαγές μέσω ενός λεβιέ στη κεντρική κονσόλα. Η μονάδα του κιβωτίου της ZF που συνδυάζεται με τελική σχέση μετάδοσης 3,15:1 ήρθε να αντικαταστήσει την 7τάχυτη διπλοσύμπλεκτη μονάδα της Getrag που φορούσε το απερχόμενο μοντέλο.

Ένας ακόμη πιο σημαντικός διαχωρισμός σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, ωστόσο, αποτελεί η υιοθέτηση τετρακίνησης, επιλογή-πρεμιέρα για μια Μ5. Αποκαλούμενη, M xDrive, το λογισμικό του συστήματος τετρακίνησης βασίζεται σε γενικές γραμμές σε αυτό που χρησιμοποιείται στα στάνταρ μοντέλα 5 Series xDrive και στο υφιστάμενο διαφορικό Active M της M Division. Ωστόσο, ένα εξελιγμένο σύστημα λογισμικού με άλλο κώδικα που αναπτύχθηκε εσωτερικά από την BMW M υποστηρίζεται ότι εξασφαλίζει ότι ροπή θα μοιράζεται και στους εμπρός τροχούς μόνο όταν οι πίσω δεν είναι σε θέση να μεταφέρουν περισσότερη ισχύ στο δρόμο και απαιτείται πρόσθετη πρόσφυση. Η ενσωμάτωση του M xDrive επέτρεψε στην BMW να προσφέρει ποικιλία διαφορετικών οδηγικών ρυθμίσεων, από τις οποίες η πιο επιθετική είναι η «M Dynamic» που προσφέρει πραγματική πισωκίνητη οδήγηση σε μια διαδικασία σχεδιασμένη για πίστα.



Η απόφαση της BMW M να αποφύγει την παραδοσιακή πίσω κίνηση στη νέα M5 έρχεται λίγο περισσότερο από ένα χρόνο ύστερα από την ανακοίνωση της Mercedes-AMG ότι η E 63 θα προσφέρεται αποκλειστικά με το δικό της σύστημα τετρακίνησης 4MATIC. Επίσης, φέρνει την M5 σε ευθυγράμμιση με το Audi RS6, το οποίο διαθέτει τετρακίνηση quattro από την γέννησή του, το 2002.

Η πρόσθετη πρόσφυση από το νέο σύστημα τετρακίνησης M xDrive αντικατοπτρίζεται στον επίσημο χρόνο της M5 για τα 0-100 km/h, ο οποίος βελτιώνει την επίδοση της πισωκίνητης F10 ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο, στα μόλις 3,4”. Αυτός ο χρόνος είναι ο ίδιος χρόνος που αναφέρει η Mercedes-AMG για την E 63 S 4MATIC και ρίχνει στο Audi RS6 μισό δευτερόλεπτο. Η BMW M ισχυρίζεται επίσης ότι έχει χρόνο 0-200 km/h σε 11,1”.

Στη στάνταρ M5, η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h, αλλά στην περίπτωση που ο αγοραστής επιλέξει το Driver Package, ο κόφτης αφαιρείται και το αυτοκίνητο ανεβαίνει μέχρι τα 305 km/h.


Η αύξηση των επιδόσεων του αυτοκινήτου στη ευθεία βοηθά τη νέα M5 να δημιουργήσει εκείνη την απόσταση που της παρέχει την εμπορική ασφάλεια έναντι της προσφάτως λανσαρισμένης M550i xDrive. Ένα αυτοκίνητο που φορά το ίδιο ουσιαστικά μοτέρ με την M5, αλλά σε μια εκδοχή 460 ίππων. Ισχύς για να γράφει το 0-100 km/h σε 4,0”, αλλά και την τελική ταχύτητά της να είναι σταθερά «κομμένη» στα 250 km/h.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Δοκιμάζουμε την BMW M550i xDrive

Το νέο σασί της BMW M5 συνδυάζεται με επίσης σφόδρα τροποποιημένη την ανάρτηση της στάνταρ 5άρας, με διπλά ψαλίδια εμπρός και σύστημα πέντε συνδέσμων πίσω. Η BMW δηλώνει ότι πολλά εξαρτήματα της ανάρτησης είναι «μοναδικά για την M5». Μεταξύ των σημαντικών αλλαγών είναι πρέπον αναφέρουμε την υιοθέτηση ενός πρόσθετου στηρίγματος και μιας αλουμινένιας εγκάρσιας τραβέρσας πίσω, προκειμένου να αυξηθεί η ακαμψία των συνδέσμων της ανάρτησης. Στα άλλα στοιχεία που αξίζει να αναφέρουμε είναι η νέα θέση των τροχών που μεγαλώνει το μεταξόνιο κατά επτά χιλιοστά σε σχέση με την M550i xDrive, στα 2.982 mm. Μήκος που φέρνει το μεταξόνιό της να είναι 1,8 πόντους μακρύτερο από αυτό της F10.

Αλλαγή έχουμε όμως και στα μετατρόχια όπως απαίτησε το νέο set-up στο οποίο κατέληξε η BMW ύστερα από εξαντλητικά τεστ στην πίστα της στο Miramas στη Γαλλία και στην πίστα του Nürburgring στη Γερμανία. Έτσι το εμπρός μετατρόχιο μεγάλωσε κατά 2,6 πόντους, στα 1.626 mm, και το πίσω μειώθηκε κατά δύο χιλιοστά, στα 1,595 mm. Τέλος, η νέα BMW Μ5 φορά στάνταρ λάστιχα 275/40 εμπρός και 285/40 πίσω σε 19άρες ζάντες, ενώ οι έξτρα 20άρες ντύνονται με  275/35 εμπρός και 285/35 πίσω.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube