Επίσημο: Νέα Jaguar XF [video]

Επίσημο: Νέα Jaguar XF [video]

Τη νέα γενιά του πολυτελούς σεντάν αποκάλυψε σήμερα η Jaguar.

Με τον έμπειρο Βρετανό stuntman Jim Dowfall, βετεράνο ταινιών των James Bond, Indiana Jones και Jason Bourne, να ίπταται με την ολοκαίνουργια XF πάνω από το Λονδίνο, η Jaguar τράβηξε με εντυπωσιακό τρόπο την «κουρτίνα» από το νέο της μοντέλο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ήταν ένας τρόπος να περάσει το μήνυμα πως η λιμουζίνα της έχει πλεονέκτημα βάρους 80 kg έναντι του ανταγωνισμού, όπως το Audi A6, η BMW 5-Series και η Mercedes-Benz E-Class, και ταυτόχρονα είναι έως και 190 kg ελαφρύτερη από την προηγούμενη.

Η νέα XF είναι κατασκευασμένη κατά 75% από αλουμίνιο και, εκτός από τη μείωση του βάρους, διαθέτει κατά 25% υψηλότερη ακαμψία σε σχέση με την πρώτη γενιά και κατανομή βάρους σχεδόν 50/50 εμπρός/πίσω, για να πετύχει την χρυσή τομή μεταξύ ευελιξίας και άνεσης.

Χάρη στη νέα αρχιτεκτονική της πλατφόρμας, παρ’ ότι είναι 7 mm κοντύτερη και 3 mm χαμηλότερη έχει κατά 50 mm μακρύτερο μεταξόνιο (2.960 mm) που της χαρίζει κορυφαίους, για την κλάση, χώρους επιβατών.

Το σύστημα διεύθυνσης έχει ηλεκτρική υποβοήθηση και η ανάρτηση χρησιμοποιεί διπλά ψαλίδια εμπρός και διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω. Εκτός από τα συμβατικά αμορτισέρ που, όπως λέει η εταιρεία, προσφέρουν εξαιρετική άνεση και ποιότητα κύλισης, η XF μπορεί να εξοπλιστεί προαιρετικά με την ανάρτηση Adaptive Dynamics που επιλέγει τις βέλτιστες ρυθμίσεις ανάλογα με τις συνθήκες.

Από την XE προέρχεται το σύστημα All-Surface Progress Control που έχει εξελιχθεί για την οδήγηση σε ολισθηρές επιφάνειες με χαμηλή ταχύτητα και ελέγχει αυτόματα τα φρένα και το γκάζει ώστε το πισωκίνητο σεντάν να ξεκινά απροβλημάτιστα.

Την ΧΕ θυμίζει, σε μεγάλο βαθμό, και η σχεδίαση της καμπίνας, με αρκετά λιτές γραμμές και το σύστημα πολυμέσων InControl Touch Pro με οθόνη αφής 10,1 ιντσών να δεσπόζει στην κεντρική κονσόλα. Το νέο σύστημα έχει δίσκο SSD, τετραπύρηνο επεξεργαστή και νέας γενιάς, γρήγορο Ethernet, επιτρέποντας το «μοίρασμα» της οθόνης στα δύο, με τον οδηγό να βλέπει π.χ. το σύστημα πλοήγησης και τον συνοδηγό τηλεόραση ή DVD. Ο πίνακας οργάνων είναι επίσης ψηφιακός, με οθόνη TFT 12,3 ιντσών και προέρχεται από την Jaguar XJ.

Η βασική XF κινείται από τον 2λιτρο ντίζελ Ingenium με 163 και 180 PS και χειροκίνητο 6άρι ή αυτόματο 8άρι κιβώτιο. Η μικρότερη έκδοση με το χειροκίνητο κιβώτιο εκπέμπει μόνο 104 g CO2/km, 80 λιγότερα από τον κοντυνότερο ανταγωνιστή, και είναι το πιο «πράσινο» μη υβριδικό πολυτελές σεντάν.

Οι υπόλοιποι κινητήρες είναι ένας 3λιτρος ντίζελ με δύο τούρμπο που αποδίδει 300 PS και 70 kgm ροπής και ένας 3λιτρος υπερτροφοδοτούμενος V6 με 380 PS και 45,5 kgm. Αμφότεροι συνδυάζονται αποκλειστικά με το 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο.

Η νέα XF θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Jaguar Land Rover στο Castle Bromwich, δίπλα στις F-Type και XF. Περισσότερες λεπτομέρειες θα κοινοποιηθούν την 1η Απριλίου, οπότε και θα γίνει η επίσημη πρεμιέρα της στο Σαλόνι της Νέας Υόρκης.

[Πηγή: Jaguar]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube