JiYue 01, το πρώτο μαζικό EV με αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 4

JiYue 01, το πρώτο μαζικό EV με αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 4

Η Geely και η Baidu μόλις επισημοποίησαν το λανσάρισμα του JiYue 01. Το 100% κινεζικό ηλεκτρικό είναι το πρώτο μαζικό αυτοκίνητο στον κόσμο με χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 4.

JiYue 01

Το καλοκαίρι που πέρασε, οι δύο κινεζικοί κολοσσοί που βρίσκονται επικεφαλής αυτού του πρότζεκτ ανακοίνωσαν την αναδιάρθρωση της συνεργασίας τους. Με επίκεντρο το εμπορικό λανσάρισμα του JiYue 01.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η Geely ανέλαβε τον έλεγχο με μερίδιο 65%. Από την πλευρά της, η Baidu διατηρεί το 35% αλλά παρεμβαίνει μόνο στο τεχνολογικό κομμάτι. Η Geely θεώρησε ότι η συμμετοχή της στην κοινοπραξία άξιζε μεγαλύτερη αναγνώριση. Και έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσει -κατά τα ειωθότα στην Κίνα- μια νέα φίρμα μεταβαίνοντας από την Jidu Auto στην JiYue.

Το JiYue 01 μπορεί να παρκάρει ή να παραλαμβάνει επιβάτες σε απόσταση έως και 2 km μακριά από τον χρήστη του!

JiYue 01

Το JiYue 01 είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας. Και το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο εξοπλισμένο με τη σουίτα «Apollo» της Baidu, η οποία προσφέρει λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 4. Πρόκειται για ένα μικρό κατόρθωμα και η αρχή μιας νέας εποχής για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Geely και η Baidu θέλουν να δείξουν τον δρόμο σε άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Το JiYue 01 είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα «μοναδικό σύστημα φωνητικής αλληλεπίδρασης», το οποίο επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ «του ανθρώπινου περιβάλλοντος και του αυτοκινήτου».

JiYue 01

Το JiYue 01 θα κυκλοφορήσει αρχικά μόνο στην Κίνα, μόλις δύο χρόνια ύστερα από την παρουσίαση του αρχικού κόνσεπτ. Το ηλεκτρικό μοντέλο βασίζεται στην πλατφόρμα SEA της Geely και θα προσφέρεται με δύο παραλλαγές μπαταριών: Η πρώτη με χωρητικότητα 71 kWh και η δεύτερη με 100 kWh. Θα προσφέρουν δε, 550 km και 720 km αυτονομία αντίστοιχα. Η Geely υπόσχεται καλή απόδοση φόρτισης και πάντως αρκετή για να φτάσει από το 10% στο 80% σε λιγότερο από 30 λεπτά με τερματικό συνεχούς ρεύματος.

Όσον αφορά τους κινητήρες, υπάρχουν πολλές επιλογές: Με 200 kW ή 400 kW και επιτάχυνση από 0 έως 100 km/h σε 3,8 δευτερόλεπτα για το πιο ισχυρό γκρουπ κίνησης. Το JiYue 01 είναι επίσης το πρώτο μοντέλο παραγωγής που διαθέτει το τσιπ Snapdragon 8295 της Qualcomm. Ικανό για να προσφέρει υψηλού επιπέδου έξυπνες λειτουργίες. Συγκεκριμένα, την περίφημη αναγνώριση φωνής. Η Baidu υπόσχεται ότι αυτή η τεχνολογία είναι ικανή να αφομοιώσει «σύνθετα σενάρια εντός και εκτός του αυτοκινήτου».

JiYue 01

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που εφαρμόζεται στο JiYue 01 ενσωματώνει επίσης «πολυτροπικές αλληλεπιδράσεις, κυρίως φωνητικές, μέσω χειρονομιών και οπτικές». Το JiYue 01 μπορεί επίσης να παρκάρει μόνο του, κατόπιν εντολής του ιδιοκτήτη του. 

Περιμένοντας έξω από το αυτοκίνητο, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει φωνητικές εντολές για να ενεργοποιήσει τη λειτουργία «αυτόνομη υπηρεσία παρκαδόρου». Αυτό επιτρέπει στο JiYue 01 να παρκάρει ή να παραλαμβάνει επιβάτες σε απόσταση έως και 2 km μακριά!

JiYue 01

Άλλα χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης επιτρέπουν στο ηλεκτρικό 01 να αλλάζει λωρίδα και να προσπερνά πλήρως αυτόνομα, να ελίσσεται σε αυτοκινητόδρομους μπαίνοντας σε μια είσοδο και βγαίνοντας σε μια έξοδο, να αποφεύγει εμπόδια σε πολλές λωρίδες, να αναγνωρίζει φανάρια, να δίνει προτεραιότητα στους πεζούς να περνούν, να αποφεύγει μη μηχανοκίνητα οχήματα κ.λπ. 

Οι αυτόνομες δυνατότητες του JiYue 01 λειτουργούν στο «90% των αυτοκινητοδρόμων της Κίνας και σε τρεις μεγάλες πόλεις: Hangzhou, Πεκίνο και Σαγκάη».

JiYue 01

Μέχρι το 2024, οι Geely και Baidu λένε ότι θέλουν να επεκτείνουν αυτή την παρουσία σε περισσότερες από 200 πόλεις στην Κίνα. 

Οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη τιμή. Με την υπόσχεση να προσφέρει στους Κινέζους καταναλωτές μια «απαράμιλλη εμπειρία έξυπνου αυτοκινήτου», το JiYue 01 πιθανότατα δεν θα είναι φθηνό. Τέλος, η Geely διευκρινίζει ότι η μάρκα θα έχει το δικό της δίκτυο φόρτισης στην Κίνα στο μέλλον.

JiYue 01

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube