To VW Group διερευνάται για φοροδιαφυγή λόγω των ψεύτικων εκπομπών CO2

To VW Group διερευνάται για φοροδιαφυγή λόγω των ψεύτικων εκπομπών CO2

Γερμανοί εισαγγελείς ξεκίνησαν νέα έρευνα για πιθανή φοροδιαφυγή, μετά την παραδοχή από το VW Group ότι παραποίησε τις εκπομπές CO2.

Εισαγγελείς του Braunschweig, που ήδη ερευνούν τα ντίζελ του VW Group, τώρα εξετάζουν επισήμως τις λανθασμένες τιμές εκπομπών και σε βενζινοκίνητα μοντέλα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Klaus Ziehe χθες Τρίτη.

Η ζημιά λόγω της φοροδιαφυγής «δεν είναι ασήμαντη», δήλωσε ένα άλλο μέλος του εισαγγελικού γραφείου στο Automotive News Europe.

Χρειάζεται πρόσθετη έρευνα, είπε ο Ziehe, διότι οι κατηγορίες αφορούν σε άλλα αυτοκίνητα και άλλα πρόσωπα. Ερευνώνται πέντε ύποπτοι, είπε, αλλά δεν τους κατονόμασε.

Η VW είχε παραδεχτεί στις 3 Νοεμβρίου ότι μια εσωτερική έρευνα έδειξε πως 800.000 αυτοκίνητα, κυρίως στην Ευρώπη, είχαν «ανεξήγητες αντιφάσεις» στις εκπομπές CO2 – οι οποίες ως γνωστόν αποτελούν βασικό παράγοντα υπολογισμού της φορολογίας των αυτοκινήτων

Η εταιρεία εκτίμησε τον χρηματικό κίνδυνο από την παραποίηση των εκπομπών CO2 σε περίπου 2 δις ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει την αποζημίωση κυβερνήσεων για διαφυγόντα φορολογικά έσοδα.

Οι κάτοχοι ΙΧ πληρώνουν λιγότερο φόρο στη Γερμανία για αυτοκίνητα με χαμηλότερο CO2. Μοντέλα που δηλώνονται ότι έχουν χαμηλότερες εκπομπές απ’ ό,τι στην πραγματικότητα μπορεί να κάνουν τις Αρχές να απαιτήσουν την επιστροφή των φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων. Οι εισαγγελείς ερευνούν τη εταιρεία για τέτοιες παραβάσεις.

Το VW Group έβαλε κατά μέρος 6,7 δις ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2015 για τη διόρθωση των ντίζελ μοντέλων της με το παράνομο λογισμικό. Δεν μπορεί όμως να γίνει αντίστοιχη διόρθωση στα μοντέλα με υπερβάλλουσες εκπομπές CO2.

Εισαγγελική έρευνα έγινε τον περασμένο μήνα στα κεντρικά και σε άλλα γραφεία του Group VW για το γνωστό θέμα της παράκαμψης των δοκιμών καυσαερίων στα ντίζελ μοντέλα.

[Πηγές: Automotive News Europe, Reuters και Bloomberg]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube