To VW Golf συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής

To VW Golf συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής

Στις 29 Μαρτίου του 1974, η γραμμή παραγωγής του Wolfsburg φιλοξένησε ένα από τα πιο εμβληματικά αυτοκίνητα όλων των εποχών. Το VW Golf.

VW Golf

Το VW Golf δεν είναι ένα απλό αυτοκίνητο για την VW. Το μοντέλο που κλήθηκε να αντικαταστήσει τον θρυλικό Σκαραβαίο, έγινε ένα από τα μεγαλύτερα best-seller όχι μόνο του Wolfsburg αλλά και ολόκληρης της αυτοκίνησης.

Αδιάψευστος μάρτυρας οι 37 εκατομμύρια πωλήσεις στις οχτώ γενιές που αριθμεί το πιο πετυχημένο ευρωπαϊκό αυτοκίνητο της Ιστορίας. Το έργο του δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ο Σκαραβαίος είχε γίνει συνώνυμο της μάρκας, από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του. Βλέπετε, η γνώριμη διάταξη με κίνηση πίσω και κινητήρα πίσω αγαπήθηκε από το αγοραστικό κοινό, με τις 21,5 εκατομμύρια πωλήσεις του να πιστοποιούν την επιτυχία του.

Το VW Golf, συμπληρώνει μισό αιώνας ζωής, έχοντας 37 εκατομμύρια πωλήσεις

VW Golf

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 όμως, η VW αποφάσισε να αλλάξει φιλοσοφία, φέρνοντας στην αγορά ένα μικρό χάτσμαπκ με κίνηση εμπρός και κινητήρα εμπρός. Συνταγή που είχε εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα στα Scirocco και Passat. Η καλή μέρα φάνηκε από νωρίς στο Wolfsburg. Το Golf, προϊόν σχεδιασμού και ανάπτυξης του Giorgetto Giugiaro και του VW Design είχε ήδη φτάσει τις ένα εκατομμύριο τον Οκτώβριο του 1976.

Σύμφωνα με τη γερμανική φίρμα, από τις 29 Μαρτίου 1974 έως και σήμερα περισσότερα από 20 εκατομμύρια Golf έχουν κατασκευαστεί μόνο στο Wolfsburg. Τα 17 εκατομμύρια Golf που κατασκευάστηκαν μέχρι στιγμής εκτός Γερμανίας έχουν παραχθεί σε άλλα γερμανικά εργοστάσια καθώς και στο Βέλγιο, τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Σλοβακία και τη Νότια Αφρική.

VW Golf

Πλέον, το VW Golf μετρά αντίστροφα για την ένατη γενιά του, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία θα μπαίνει στην πρίζα. Μέχρι τότε όμως, ας θυμηθούμε μερικές ημερομηνίες-σταθμούς για το VW Golf.

29 Μαρτίου 1974: Το πρώτο Golf  βγαίνει από τη γραμμή συναρμολόγησης - Έναρξη της παραγωγής
8 Ιουλίου 1974:Το Golf διατίθεται σε εκθεσιακούς χώρους των αντιπροσωπειών της Volkswagen
5 Αυγούστου 1974: Ξεκινά η παράδοση του νέου Golf στους πελάτες

Το Golf του 1974

Σχεδίαση: Αμάξωμα με δύο και τέσσερις πόρτες, με ξεχωριστή πόρτα για τον χώρο αποσκευών
Εσωτερικό: Πέντε θέσεις, χώρος αποσκευών 300 λίτρων, αναδιπλούμενο πίσω κάθισμα
Κινητήρες: 4κύλινδρος βενζινοκινητήρας 1.1 lt με  50 PS και 4κύλινδρος βενζινοκινητήρας 1.5 lt με 70 PS
Mετάδοση: Εμπρός κίνηση, 4τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, αυτόματο τριών ταχυτήτων διαθέσιμο ως προαιρετικό
Επιδόσεις: 140 km/h (50 PS, χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων), 160 km/h (70 PS, χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων)
Εκδόσεις: Golf και Golf L (με κινητήρα 50 PS), Golf S και Golf LS (με κινητήρα 70 PS)

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube