VW Dieselgate: O αποπεμφθείς CEO προειδοποιούσε από το 2014

VW Dieselgate: O αποπεμφθείς CEO προειδοποιούσε από το 2014

Ο Martin Winterkorn, προειδοποιούσε από το 2014 την VW ότι θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς αν συνεχίσουν να εξαπατούν την ΕΕ σχετικά με τις εκπομπές CO2.

H VW φόρτωσε την ευθύνη για το σκάνδαλο Dieselgate σε μια χούφτα μηχανικών, όμως εσωτερικά μέμο και e-mails δείχνουν ότι ανώτερα στελέχη της διοίκηση είχαν πλήρη γνώση της ύπαρξης λογισμικού εξαπάτησης της ΕΕ σχετικά με τις εκπομπές CO2 από παλιά, πολύ πριν το θέμα έρθει στην δημοσιότητα.

Μάλιστα, σύμφωνα με έγγραφα που παρουσίασαν οι New York Times, ο πρώην CEO της Volkswagen, Martin Winterkorn, o  οποίος αποπέμφθηκε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, προειδοποιούσε από τον Μάιο του 2014 για τις συνέπειες της χρήσης του παράνομου λογισμικού. Ο ίδιος ο Winterkorn στις επίσημες τοποθετήσεις του για το θέμα δήλωνε ότι έμαθε την ύπαρξη τέτοιων συστημάτων λίγες μόλις ημέρες ή εβδομάδες πριν το θέμα αρχίσει να προβάλλεται στα Μέσα.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί επίσης ένα έγγραφο που αναφέρεται σε μια εσωτερική παρουσίαση τον Απρίλιο του 2014, στην οποία αποκαλύφθηκε ότι μια απλή αναβάθμιση λογισμικού δεν αρκούσε για να λύσει το πρόβλημα των εκπομπών CO2. Παρόλα αυτά το εργοστάσιο προχώρησε στην ανάκληση των αυτοκινήτων για την συγκεκριμένη αναβάθμιση. Δεν εξέπληξε κανέναν στην VW όταν αργότερα οι κινητήρες απέτυχαν να περάσουν τα τεστ καυσαερίων για τις προδιαγραφές της California.

Στα έγγραφα αυτά επίσης περιλαμβάνονται όλα τα σχέδια που συζητήθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις, από την πλήρη άρνηση ως την επαναγορά όλων των αυτοκινήτων diesel που είχαν πουληθεί στις Η.Π.Α.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube