Ύπνος κατά την οδήγηση; Κι όμως γίνεται...

Ύπνος κατά την οδήγηση; Κι όμως γίνεται...

Έρευνα δείχνει ότι πολλοί οδηγοί θα το έριχναν στον ύπνο κατά την διάρκεια της αυτόνομης «οδήγησης».

Ένας στους τέσσερις οδηγούς (ποσοστό 26%, για την ακρίβεια) θα το έριχναν στον ύπνο στην διάρκεια ενός μικρού ή μεγάλου ταξιδιού με… αυτόνομη «οδήγηση». Προφανώς, ο όρος «οδήγηση» χρησιμοποιείται καταχρηστικά.

Αυτό δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του μητρικού της ελληνικής έκδοσης βρετανικού Autocar. Την έρευνα έκανε η συγγενής έκδοση What Car?

Το σερφάρισμα στο διαδίκτυο και η παρακολούθηση εκπομπών στην τηλεόραση είναι μέσα στην λίστα των δραστηριοτήτων με τις οποίες δήλωσαν ότι θα φρόντιζαν να περάσουν τον χρόνο τους οι επιβάτες ενός αυτοκινήτου που θα κινείτο αυτόνομα.

Παρόλα αυτά, η έρευνα έδειξε ότι οι επιφυλάξεις είναι ακόμη έντονες, καθώς το 51% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι θα ένιωθαν «ανασφαλείς ή ιδιαίτερα ανασφαλείς» πίσω από το τιμόνι ενός οχήματος που θα ταξίδευε αυτόνομα. Επίσης, το 30% κατέθεσε, πολύ λογικά, πως τους απασχολεί το ζήτημα της απώλειας της απόλαυσης της οδήγησης.

Την ανασφάλεια αυτή ενισχύει το αποτέλεσμα μιας άλλης έρευνας, του Ινστιτούτου Αυτοκινητιστών της Μ. Βρετανίας. Σε αυτήν αποκαλύπτεται ότι το 65% των οδηγών θα ήθελαν να διατηρήσουν το δικαίωμα να έχουν οι ίδιοι τον έλεγχο του αυτοκινήτου τους, ακόμη και όταν η αυτόνομη οδήγηση γίνει ο κανόνας. Από τους ερωτηθέντες, το 34% δηλώνει ότι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό είναι «κακή ιδέα» και μόνο το 20% τα υποδέχεται με ευχαρίστηση.

Σε ποσοστό μεγαλύτερο από 52%, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου, οι πολίτες απάντησαν ότι τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα δεν θα είναι ποτέ ο κανόνας στη Μ. Βρετανία. Ενώ προέκυψε και ένα άλλο θέμα, καθώς το 87% του πλήθους των οδηγών που συμμετείχαν στην έρευνα απαίτησαν να μην απαγορευτεί δια νόμου η οδήγηση, ακόμη και όταν εδραιωθούν πλήρως τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα.

Διαφορετικό κλίμα δείχνουν πάντως πρόσφατες δηλώσεις του CEO της Tesla, Elon Musk. Είπε ότι οι ιδιοκτήτες Tesla είναι πιο δεκτικοί στην τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, και υπαινίχθηκε την εξέλιξη ενός αυτόνομα κινούμενου μέσου μαζικής μεταφοράς (εννοείται, εκτός αυτών σταθερής τροχιάς).

Πολλές εταιρείες διαθέτουν ήδη τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων, ενώ όλες σχεδόν εργάζονται για την εξέλιξή τέτοιων στο μέλλον. Η Google έχει επίσης μπει δυνατά στο παιχνίδι, εξετάζοντας αν θα προχωρήσει μόνη ή σε συνεργασία με κάποια αυτοκινητοβιομηχανία. Νωρίτερα φέτος η Nissan και η Renault δήλωσαν ότι στόχος τους είναι να έχουν τουλάχιστον δέκα αυτόνομα μοντέλα στην αγορά ως το 2020.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube