Οι ανθρακονημάτινες ζάντες της Porsche κοστίζουν €15.000 [video]

Οι ανθρακονημάτινες ζάντες της Porsche κοστίζουν €15.000 [video]

Η Porsche δημιούργησε ένα σετ 20άρες μονομπούλωνες ανθρακονημάτινες ζάντες για την 911 Turbo S Exclusive Series.

Παρά τα προφανή πλεονεκτήματα τους, όπως το χαμηλό βάρος, οι ανθρακονημάτινες ζάντες δεν χρησιμοποιούνται στους αγώνες. Στα αυτοκίνητα δρόμου ωστόσο έχουν καθιερωθεί ως η πιο extreme τεχνολογικά και στιλιστικά επιλογή.

Για παράδειγμα, όταν η αυστραλιανή εταιρεία Carbon Revolution είχε παρουσιάσει μια μονοκόμματη ζάντα από ανθρακονήματα, η Ford και η GM έσπευσαν να συνάψουν συνεργασία προκειμένου να τις τοποθετουν σε κάποια ειδικά μοντέλα τους. Η Koenigsegg επίσης παράγει carbon ζάντες με τη διαδικασία 3D printing. Η Porsche που έρχεται τώρα να παρουσιάσει το δικό της σετ κατασκευάζει τις ζάντες της πλέκοντας τις ίνες από την αρχή για κάθε τροχό αντί να χρησιμοποιεί μόνο έτοιμα φύλλα ανθρακονημάτων εμποτισμένων με ρυτίνες πάνω σε κάποιο καλούπι.

Οι ανθρακονημάτινες ζάντες της Porsche προορίζονται για την Turbo S Exclusive Series και εκείνους τους πελάτες που δεν ενθουσιάστηκαν με τις χρυσαφί αλουμινένιες της αρχικής τοποθέτησης. Και των οποίων προφανώς το αυτί δεν ιδρώνει ιδιαίτερα για τα €15.000. Άλλωστε, για να μιλήσουμε με τους όρους της αγοράς, η Porsche χρεώνει λίγο παραπάνω από τα €12.700 της Ford αλλά πολύ λιγότερα από τα… €54.200 της Koenigsegg.

Όπως ανακοινώνει η Porsche, η οποία μας δίνει και φωτογραφίες που δείχνουν την πλέξη του υλικού από την αρχή της ύφανσης, για την κατασκευή κάθε τροχού χρησιμοποιούνται… 17,7 km ινών και 86 τετραγωνικά μέτρα σε φύλλα ανθρακονημάτων, κομμένα σε 200 κομμάτια. Οι τροχοί, διαστάσεων 9J x 20R εμπρός και 11,5J x 20R πίσω, είναι 20% ελαφρύτεροι και άλλο τόσο πιο ανθεκτικοί συγκριτικά με μια κατασκευή από σφυρήλατο κράμα αλουμινίου.

Διαβάζοντας για όλα αυτά τα εξωτικά υλικά και την σύνθετη τεχνολογιά, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το video που έφτιαξε η Porsche για την περίπτωση, που ξεκινά από τις κομψές αλλά πρωτόγονες σιδερένιες ζάντες με τα χρωμιομένα τάσια της 356 και των πρώτων 911.

Πηγή R&T

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube