Ισπανία: Υψηλά πρόστιμα σε αυτοκινητοβιομηχανίες για αθέμιτο ανταγωνισμό

Ισπανία: Υψηλά πρόστιμα σε αυτοκινητοβιομηχανίες για αθέμιτο ανταγωνισμό

Η επιτροπή Εμπορίου και Ανταγωνισμού της Ισπανίας επέβαλε πρόστιμα 171 εκατομμυρίων ευρώ σε 21 εταιρείες που σχετίζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία.

Η επιτροπή Εμπορίου και Ανταγωνισμού (National Commission for Markets and Competition) της Ισπανίας επέβαλε πρόστιμα 171 εκατομμυρίων ευρώ σε 21 εταιρείες που σχετίζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία.

Τα υψηλότερα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι 22,8 εκατ. στην General Motors και 20,2 εκατ. στην Ford Motor. Βαριά πρόστιμα δέχθηκαν και οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες με την Renault να καλείται να πληρώσει 18,2 εκατ. ευρώ, την Peugeot 15,7 εκατ. και την Citroen 14,8 εκατ.

Όπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ, η επιτροπή ανταγωνισμού κατέληξε μετά από έρευνα ότι οι παραπάνω αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν συστήσει καρτέλ. Αντάλλαζαν ευαίσθητες πληροφορίες μεταξύ τους, σχετικά με την πολιτική πώλησης των αυτοκινήτων, το service τους, τα ανταλλακτικά και γενικότερα τα κόστη γύρω από το αυτοκίνητο, με σκοπό να αποφύγουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό και να διατηρούν τις τιμές ψηλά.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ από την συγκεκριμένη επιτροπή και είναι απόρροια έρευνας που ξεκίνησε το 2013 και περιλάμβανε συνολικά 124 εταιρείες. Η ίδια επιτροπή είχε επιβάλει τον περασμένο Μάρτιο πρόστιμο σε 45 αντιπρόσωπους των Toyota, Hyundai και Opel για αθέμιτο ανταγωνισμό, με το πόρισμα της να κάνει λόγο για σύσταση καρτέλ στην Μαδρίτη και την Γαλικία. Ενώ πρόσφατα ξεκίνησε αντίστοιχη έρευνα και για τους αντιπρόσωπους της Volvo στην Ισπανία.

Οι μόνοι που απέφυγαν τα πρόστιμα ήταν τα μέλη του ομίλου Volkswagen, συμπεριλαμβανομένης της SEAT, που συνέλαβαν στην διεξαγωγή της έρευνας βοηθώντας την επιτροπή να συλλέξει αποδείξεις για την σύσταση των καρτέλ.

[Πηγή: Automotive News Europe]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube